امروز : چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

دوشنبه بازار ۱۵ تا ۲۱ دي ۱۳۹۲ – شماره ۱


در هفته گذشته عواملی همچون سخنرانی ماریو دراگی، نشست فدرال رزرو همراه با انتشار گزارش‌هایی از اوضاع اقتصادی آمریکا، اروپا و چین به بروز نوساناتی در قیمت ارز، طلا، نفت و فلزات منجر شد.

روز دوشنبه؛ درحالیکه انتشار گزارش نه چندان مطلوبی از اوضاع اقتصادی چین، کاهش شاخص مدیران خرید بخش خدمات این کشور که به کمترین سطح خود از اوت سال 2011 رسید، موجب افزایش نگرانی‌ها نسبت به روند رشد دومین اقتصاد بزرگ دنیا شد، گزارش‌های نه چندان ناامیدکننده‌ای که از وضعیت اقتصادی کشورهای منطقه پولی یورو در اولین روز هفته منتشر گردید افزایش نرخ برابری یورو به دلار و همچنین بهبود بازارهای سهام اروپا را در پی داشت.

روز سه‌شنبه؛ بااینکه در روز سه‌شنبه انتشار گزارشی مبنی بر کاهش تورم در منطقه پولی یورو، مسئله‌ای که شاید بتواند بانک مرکزی اروپا را ترغیب به افزایش سیاست‌های انبساطی خود کند، همراه با بهبود اشتغال در بزرگترین اقتصاد اروپا (آلمان) موجب رشد بازارهای سهام اروپا گردید، انتظار فعالان بازار برای نشست این هفته فدرال رزرو تا حدی بر محافظه‌کاری سرمایه‌گذاران افزود. 

در عین حال خبرها حاکی از آن بود که دولت چین قوانین جدیدی برای کنترل صنعت بانکداری غیرمتشکل  تصویب کرده است تا بدینوسیله بتواند بر ممنوعیت انجام معاملاتی که برای فرار از قوانین انجام می‌شوند کنترل‌هایی را اعمال نماید.

 ناگفته نماند خانم یلن توانست با 56 رای موافق حکم تایید خود را از مجلس سنا برای مقام ریاست فدرال رزرو پس از آقای بن برنانکه دریافت کند.

روز چهارشنبه؛ صورتجلسه نشست فدرال رزرو که در روز چهارشنبه منتشر شد حاکی از آن بود مقامات رسمی فدرال رزرو همچنان به تصمیم ماه گذشته خود مبنی بر آغاز روند کاهشی برنامه خرید اوراق قرضه پایبند بوده و اکثر آنها اعتقاد دارند مزایای سیاست انبساطی در حال افول می‌باشد. 

همچنین در حالیکه خبر روز گذشته کاهش کسری تجاری آمریکا موجب افزایش امیدواری‌ها نسبت به روند بهبود اقتصادی آمریکا و در نتیجه رشد بازارهای سهام و شاخص دلار شد، خانم یلن در مصاحبه خود با مجله تایمز چشم‌انداز رشد اقتصادی آمریکا در سال جاری را قویتر از پیش ارزیابی کرد. 

در عین حال با اینکه نرخ بیکاری اروپا بدون تغییر نسبت به ماه قبل، 12.1درصد اعلام شد، اما مطلوب بودن گزارش‌های منتشر شده از وضعیت اقتصادی این منطقه از جمله رشد شاخص خرده‌فروشی (که سریعترین رشد را در 12 سال اخیر به ثبت رساند) همراه با بهبود بخش تولیدی آلمان، بازار سهام اروپا را قوت بخشید.

روز پنج‌شنبه؛ بااینکه انتشار گزارش امیدوارکننده‌ای از بازار کار آمریکا، کاهش مطالبات بیکاری در هفته گذشته، در روز پنج‌شنبه به رشد بازارهای سهام آمریکا و همچنین افزایش شاخص دلار انجامید، سخنان رئیس‌ بانک مرکزی اروپا، ماریو دراگی، در کنفرانس خبری ECB مبنی بر اینکه درصورت وخیم‌ شدن وضعیت رکود و بازار پولی، سیاست‌های انبساطی بیشتری اعمال خواهد شد، از آنجاکه به دلیل عدم ارائه برنامه خاصی نتوانست از نگرانی سرمایه‌گذاران نسبت به رکود اقتصادی در منطقه پولی یورو بکاهد در افت بازارهای سهام و ارزش یورو بی‌تاثیر نبود؛ بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را بدون تغییر همان 0.25 درصد اعلام کرد.

روز جمعه؛ رشد بازارهای سهام و همچنین افزایش نرخ برابری یورو به دلار در روز پایانی هفته پس از اعلام خبری اتفاق افتاد که همانطور که انتظار می‌رفت، فعالان بازار حساسیت زیادی نسبت به آن نشان دادند. این گزارش منتشر شده از بازار کار آمریکا حاکی از آن بود فرصت‌های شغلی ایجاد شده در ماه دسامبر کمترین رشد را از اوایل سال 2011 به ثبت رسانده است، گزارشی که در نهایت موجب افزایش ابهام نسبت به ادامه یا کم شدن روند کاهشی برنامه حمایتی فدرال رزرو گردید و به افت شاخص دلار انجامید. 

در عین حال رئیس یکی از بانک‌های مرکزی ایالتی در آمریکا اظهار داشت، احتمالا فدرال رزرو کاهش خرید ماهانه اوراق قرضه را ادامه خواهد داد و تحت تاثیر گزارش ضعیف مربوط به وضعیت اشتغال در ماه دسامبر قرار نخواهد گرفت، چراکه این بانک هیچ تمایلی برای واکنش نشان دادن به اعداد و ارقام منتشر شده مربوط به یک ماه ندارد. به نظر ایشان کاهش برنامه خرید ماهانه از این ماه شروع خواهد شد. انتظار می‌رود نشست بعدی فدرال رزرو (9-8 بهمن)، کاهش برنامه خرید به اندازه همین ماه، یعنی 10 میلیارد دلار باشد.

همچنین در حالیکه رشد صادرات چین در ماه نوامبر 12.7 درصد بود، در ماه دسامبر کمتر از آنچه که انتظار می‌رفت یعنی 4.3% نسبت  به 4.5% پیش‌بینی شده اعلام شد.

 



03



02





روز دوشنبه؛ از آنجاکه دلیل اصلی رشد قیمت طلا در این روزها، ورود خریداران فیزیکی و بعضاً سرمایه‌گذاران (به خاطر افت بازارهای سهام) به بازار این کالای گرانبها بود، به نظر می‌رسید با وجود افت شاخص دلار، خریداران طلا تمایلی برای خرید این کالا در قیمت فعلی نداشتند که همین قضیه مانع رشد بیشتر بهای این کالای گرانبها گردید. 

موسسه بارکلیز در یادداشتی که در این روز برای مشتریان خود نوشت اظهار داشت “کمتر از حد مورد انتظار بودن کاهش برنامه خرید ماهانه اوراق قرضه فدرال رزرو، ضعیف بودن بازارهای سهام و افت دلار به رشد بهای طلا در کوتاه‌مدت کمک خواهد نمود”. در عین حال این موسسه همچنان معتقد بود به دلیل ادامه خروج سرمایه از بازار طلا، حدود 100 تن از هولدینگ فعلی صندوق‌ها کاسته خواهد شد که قیمت را به کمتر از سطح 1200 دلار خواهد کشاند.

شایان ذکر است طبق نظرخواهی انجام شده از تحلیلگران بلومبرگ، پیش‌بینی این افراد از روند قیمت طلا در این هفته اینگونه بود: 15 نفر افزایشی، 2 نفر کاهشی و 4 نفر بی‌طرف.

روز سه‌شنبه؛ در بازار طلای این روز باوجود ضعیف بودن بازار سهام و ورود خریداران فیزیکی طلا از سوی آسیا بهای این کالای گرانبها به دلیل انتشار گزارش امیدوار کننده‌ای از اوضاع اقتصادی آمریکا تنزل یافت. 

از سوی دیگر بنا بر اظهارات منابع دولتی هند، مقامات رسمی این کشور در حال مذاکره برای کاهش تعرفه واردات طلا و سبک کردن قوانین مربوط به صادرات می‌باشند؛ به نظر می‌رسد بااینکه اقدامات اخیر هند (از جمله افزایش تعرفه واردات) تا حدی به کاهش کسری تجاری این کشور کمک کرده اما در حال حاضر افزایش قاچاق تهدیدی است که سیاستگذاران را نگران نموده است. 

به علاوه فعالان این بازار نیز چشم‌انتظار نشست روز چهارشنبه فدرال رزرو بودند چرا که می‌خواستند مشخص شود آیا از نظر سیاست‌گذاران پولی و مالی آمریکا اقتصاد این کشور آنقدر قوی شده است که فدرال رزرو به اجرای تصمیم اخیرش مبنی بر کاهش برنامه‌های حمایتی خود در سال 2014 ادامه دهد یا خیر.

روز چهارشنبه؛ در حالیکه افزایش خوش‌بینی نسبت به روند رشد اقتصادی آمریکا از تقاضا برای طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر در این روز کاست، شواهد حاکی از ضعیف شدن خرید فیزیکی طلا در آسیا در قیمت‌های فعلی این کالای گرانبها هم بود.

روز پنج‌شنبه؛ در عین حال که فعالان بازار طلا در این روز در انتظار نتیجه گزارش مهمی از بازار کار آمریکا بودند که روز جمعه اعلام می‌شد، بستن موقعیت‌های فروش موجب اندکی رشد در بهای این فلز گرانبها گردید.  

قابل ذکر است بانک آمریکایی مریل لینچ در این روز پیش‌بینی خود از قیمت طلا را کاهش داد و اعلام کرد انتظار دارد به دلیل کاهش تمایل برای خرید، بهای این کالا در سال 2014 به حدود 1150 دلار برسد. از نظر این موسسه مالی اگر سرمایه‌گذاران فروش طلا را متوقف کنند بهای آن حدود قیمت 1200 دلار به ثبات خواهد رسید؛ اگرچه این سناریوی مدنظر بانک نبوده و به احتمال قوی سرمایه‌گذاران بیشتر در پی کاهش ریسک خود خواهند بود. بنا بر مدل پیشنهادی این موسسه، قیمت طلا می‌تواند تا 1000 دلار هم تنزل یابد. 

به علاوه بارکلیز ، MKS Group و HSBC هم چشم‌انداز خود از قیمت طلا را کاهش دادند. بارکلیز انتظار دارد میانگین قیمت طلا در سال 2014 به  حدود 1205 دلار (کف 1050 و سقف 1375) دلار برسد.

روز جمعه؛ در بازار طلای این روز از آنجاکه انتشار گزارش نه چندان مطلوبی از بازار کار آمریکا موجب افزایش ابهام نسبت به روند بهبود اقتصادی در این کشور و همچنین سوال‌برانگیز بودن سرعت روند کاهشی برنامه حمایتی فدرال رزرو شد بهای طلا تقویت گردید. افت شاخص دلار و افزایش خرید فیزیکی طلا از سوی چین نیز در رشد بهای این کالای گرانبها بی‌تاثیر نبود.

 08





05



 روز دوشنبه؛ پس از افت بهای نفت خام در هفته گذشته که در پی انتشار خبر از سرگیری تولید نفت در لیبی به کمترین سطح خود در شش هفته اخیر رسیده بود، قیمت این کالای استراتژیک به خاطر تشدید نگرانی‌ها از کاهش صادرات نفت عراق پس از جریان بمب گذاری در این کشور و همچنین نوسانگیری معامله‌گران بهبود یافت.

روز سه‌شنبه؛ ادامه تنش‌ها در سودان جنوبی همراه با سرمای شدید هوا در آمریکا که به رشد تقاضا برای نفت از سوی بزرگترین مصرف‌کننده انرژی در جهان منجر شد از عوامل اصلی رشد بهای این کالای استراتژیک در این روز بود.

روز چهارشنبه؛ باوجود انتشار گزارشی مبنی بر کاهش موجودی ذخایر نفت آمریکا، بالا بودن سطح عرضه این کالا در آمریکا همراه با رشد شاخص دلار فشار رو به پایینی بر بهای نفت خام وارد ساخت؛ در این شراط بروز نگرانی‌های جدیدی از عرضه نفت لیبی و عراق در رشد بهای این کالای استراتژیک بی تاثیر نبود.

در واقع بااینکه قرار است تا چهارشنبه آینده تولید نفت لیبی به حدود 600 هزار بشکه در روز برسد اما پس از آنکه معلوم شد گروهی خودمختار مسلح از شرکت‌های خارجی برای خرید نفت از پورت تحت تصرف خود دعوت کرده‌اند با تشدید تنش‌ها در آفریقای شمالی، نگرانی‌ها در این خصوص افزایش یافت.

روز پنج‌شنبه؛ در حالیکه بهبود اشتغال در آمریکا فشار رو به بالایی بر بهای نفت خام وارد ساخت، افزایش تولید نفت آمریکا تا بالاترین سطح خود در 25 سال اخیر، احتمال رشد عرضه نفت لیبی و عراق و همچنین بروز علائمی از کاهش تورم در چین (که می‌تواند نشاندهنده افت تقاضا در دومین اقتصاد بزرگ دنیا باشد) به کاهش بهای نفت خام در بازارهای جهانی انجامید.

روز جمعه؛ با وجود انتشار گزارش ناامیدکننده‌ای از بازار کار آمریکا، افزایش واردات نفت چین در ماه گذشته همراه با افت شاخص دلار به رشد بهای نفت خام انجامید. 

06

 




دانلود نسخۀ PDF