امروز : جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

دوشنبه بازار ۱۷ تا ۲۱ شهريور ۱۳۹۳ – شماره ۲۷


در هفته‌ میلادی گذشته عواملی نظیر تشدید تحریم‌های غرب علیه روسیه، حواشی مربوط به همه‌پرسی استقلال اسکاتلند از بریتانیا، تحولات سیاسی در عراق و اوکراین و نیز اعلام شاخص‌هایی از اقتصاد آمریکا، اروپا و چین منجر به بروز نوساناتی در بازارهای مالی و کالاها از جمله طلا گردید.

دوشنبه: اولین روز معاملاتی هفته در حالی گشایش یافت که جو روانی بازار به نوعی در حالت انتظار و محافظه‌کاری به سر می‌برد و از اینرو تمایل محسوسی برای ریسک‌پذیری نداشت. به علاوه نه تنها سیاست اخیر بانک مرکزی اروپا مبنی بر کاهش نرخ بهره خود فشار رو به پایینی بر ارزش یورو وارد می‌ساخت بلکه به نظر می‌رسید هنوز سرمایه‌گذاران گزارش ضعیف منتشر شده اخیر از وضعیت اشتغال در آمریکا را از یاد نبرده باشند. به طور کلی عوامل مختلف دیگری نیز نظیر خبرهای مربوط به اعمال تحریم‌های جدید غرب علیه روسیه و نگرانی ناشی از تاثیر منفی این اقدامات بر سودآوری شرکت‌های اروپایی، نزدیک شدن به برگزاری رفراندوم جدایی اسکاتلند از انگلستان و حتی ریزش سهام بخش انرژی نقش عمده‌ای در کاهش رونق بازارهای مالی داشتند. از سوی دیگر در عین حال که ادامه آتش بس در اوکراین از اضطراب سرمایه‌گذاران می‌کاست، بهتر از حد مورد انتظار اعلام شدن تراز تجاری چین توانست اثر مطلوبی بر معاملات بورس آسیا بگذارد.

سه شنبه: بااینکه فضای سرمایه‌گذاری در روز سه‌شنبه متاثر از دید خوش‌بینانه افراد نسبت به اوضاع اقتصادی آمریکا کلیتی منفی نداشت و حتیانتشار خبرهایی از شرکت اپل و معرفی محصول جدیدش هم تا حدی در بهبود بورس سهام موثر بود، ولی در نهایت روند معاملات پس از چند هفته صعود به دلیل فقدان رویداد و گزارش جدید، چه در مورد درآمد شرکت‌ها و چه اطلاعات مهم و تاثیرگذار دیگراقتصادی، وارد فاز اصلاح شدند و از نفس افتادند. همچنین اعمال تحریم‌های بیشتر از سوی اروپا علیه روسیه که قدرت این کشوررا برای سرمایه‌گذاری در اروپا محدود می‌کرد تا زمان ارزیابی دوام آتش بس در اوکراین به تعویق افتاد.

چهارشنبه: بااینکه ابهام نسبت به نتیجه رفراندوم اسکاتلند و نگرانی بابت تصمیم بعدی فدرال رزرو در خصوص زمان افزایش نرخ بهره، افراد را از ریسک‌پذیری زیاد بازمی‌داشت، اما محرک‌هایی چون رشد سهام اپل و مثبت بودن چشم‌انداز معامله‌گران نسبت به آینده آمریکا به رونق نسبی بازار کمک کرد و شاخص دلار را فزونی بخشید. این در حالی بود کهدرحالیکه اقتصاد ضعیف اروپا و ریزش ارز منطقه پولی یورو بر تقاضا برای اوراق قرضه آلمان می‌افزود.

پنج شنبه: در فضای آرام روز پنج‌شنبه، بازارهای مالی اروپا و آمریکا در رکودی نسبی، روز معاملاتی خود را سپری کردند و تنها امیدواری‌ها از اجرای سیاست‌های انبساطی گسترده‌تر از سوی چین، پس از انتشار گزارشی از شاخص CPI کشور فوق، رونق اندکی به روند معاملات سهام در بورس آسیا بخشید. در واقع سرمایه‌گذاران از یک سو به خاطر نزدیک شدن به زمان اتمام برنامه حمایتی فدرال رزرو و از سوی دیگر امکان افزایش نرخ بهره در آینده نزدیک به نوعی از اتخاذ سیاست جسورانه اجتناب کردند و متاثر از خبرهای مربوط به اجرای تحریم‌های بیشتر از سوی آمریکا علیه روسیه و تلاش بین‌الملل برای مقابله با گروه شورشی در عراق ترجیحاً محافظه‌کاری را در پیش گرفتند. در این میان یکی از مقامات فرانسوی‌ در اظهارات خود بانک مرکزی اروپا را ملزم دانست تا به تلاش خود جهت تضعیف یورو با هدف رسیدن به نرخ تورم ۲ درصد ادامه دهد؛ چراکه معتقد بود هنوز ارزش یورو بسیار بالا می‌باشد.

جمعه: در آخرین روز هفته انتشار گزارش مطلوبی از وضعیت آمریکا به این دلیل که باز هم احتمال تغییر مثبت نرخ بهره فدرال رزرو را فزونی بخشید، فشار رو به پایینی بر بازارهای سهام وارد آورد. به علاوه سرمایه‌گذاران تا حدودی متاثر از امکان اجرای تحریم‌های بیشتر غرب علیه روسیه هم محتاطانه‌تر رفتار می‌کردند.



27-3



27-2





دوشنبه: افزایش احتمال تغییر مثبت نرخ بهره فدرال رزرو در آینده نزدیک، عوامل تکنیکالی، رشد دلار تا بالاترین سطح خود در ۱۳ ماه اخیر و نیز فقدان خرید فیزیکی مخصوصاً از سوی چین بهای طلا را به کاهش واداشت.

سه شنبه: در این روز باوجود بستن موقعیت‌های فروش طلا، عواملی نظیر افزایش دلار و پایین بودن سطح خرید فیزیکی به افت بهای کالای گرانبهای مزبور انجامید.

چهارشنبه: ادامه آرامش نسبی در مرزهای اوکراین، خبرساز نبودن آمار اقتصادی منتشر شده در این روز و صعود دلار موجب شد خرید طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر تنزل یابد.

پنج شنبه: گمانه‌زنی‌ها از افزایش زودهنگام نرخ بهره آمریکا، قوی بودن شاخص دلار و کم شدن تنش‌ها در اوکراین و همچنین این مسئله که ظاهراً دولت هند فعلا برنامه‌ای برای کاهش فوری عوارض وارداتی طلا ندارد و همچنان در پی کم کردن کسری خود است، از بهای طلا کاست.

جمعه:کاهش نگرانی‌ها از تشدید درگیری‌ها در اوکراین بر خرید طلا تاثیری منفی گذاشت و ادامه روند صعودی دلار همراه با اعلام شاخص‌های رضایتبخشی از اوضاع اقتصادی آمریکا به افت بهای طلا منجر شد.

27-6





27-7



دوشنبه: در پی فروکش کردن نگرانی‌ها از بحران سیاسی در اوکراین و عراق، کاهش واردات نفت چین برای دومین ماه متوالی و نیز رشد شاخص دلار، بهای نفت خام تنزل یافت.

سه شنبه: در شرایطی که عرضه فراوان نفت در بازار فشار رو به پایین زیادی بر بهای نفت وارد می‌ساخت، تنش‌ها در عراق و امیدواری‌ها از اینکه شاید اوپک تولید نفت خود را کاهش دهد مانع افت بیشتر بهای این کالای استراتژیک شد. ظاهراً عربستان سعودی به عنوان صادرکننده اصلی نفت اوپک به همراه برخی دیگر از اعضا در بودجه خودنفت ۱۰۰ دلاری و عده‌ای هم برای مدتی کوتاه نفت با قیمت کمتر از ۱۰۰ دلار را در نظر گرفته‌اند. این در حالی بود کهدر این روز تولید نفت لیبی هم به ۷۴۰ هزار بشکه در روز رسید.

چهارشنبه: در این روز عواملی نظیررشد عرضه نفت، کاهش پیش‌بینی اوپک از تقاضا برای نفت خام در سال‌ آینده، افزایش موجودی فراورده‌های نفتی پالایش شده در آمریکا، بیشتر شدن میزان تولید نفت لیبی همراه باادامه روند صعودی شاخص دلار، بهای نفت خام را به ریزش واداشت.

پنج شنبه: اگرچه گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) درخصوص کاهش تقاضا و بالا بودن سطح عرضه نفت و ادامه نگرانی‌ها از کند شدن رشد اقتصادی جهان، مخصوصاٌ در چین و اروپا، بهای نفت خام را تا کمترین سطح خود در ۱۶ ماه اخیر کاهش داد، اما در نهایت محرک سیاسی هشدار روسیه به آمریکا در خصوص حمله هوایی او به سوریه برای مقابله با گروه‌های شورشی به رشد بهای نفت خام انجامید. این در حالی بود که وزیر نفت عربستان سعودی در این روز اظهار داشت نه تنها نگرانی از بابت کاهش فعلی قیمت نفت احساس نمی‌شود بلکه اوپک هم هنوز برنامه‌ای برای برگزاری نشست فوق‌العاده ندارد چرا این کاهش قیمت نفت به عنوان بخشی از نوسانات عادی بهای کالای مذکور به شمار می‌رود.

جمعه: افزایش نگرانی‌ها از کم شدن تقاضا برای نفت خام از سوی چین و اروپا،تشدید تحریم‌های غرب علیه روسیه ومنفی بودنتاثیر آن بر مصرف نفت، عرضه فراوان و رشد شاخص دلار بر اضطراب ناشی از ادامه درگیری‌های سیاسی در خاورمیانه و اوکراین سایه افکند و منجر به کاهش بهای نفت خام گردید.

27-8




دانلود نسخۀ PDF