تحولات داخلی امریکا و همچنین تداوم تنشها در شبه جزیره کره، تأثیرگذارترین عامل بر بازارهای جهانی در روزهای آغازین هفته بود که موجب هدایت سرمایهگذاران را به سوی داراییهای امن میشد. برگزاری کنفرانس رؤسای بانکهای مرکزی کشورهای اروپا و امریکای شمالی از مهمترین تحولات روزهای پایانی هفته بود، که گمانهزنیها در این مورد، بازارها را تحتالشعاع قرار داده بود.
دوشنبه: معاملات سهام در منطقه شرق آسیا در نخستین روز هفته، با صعود برخی شاخصها و نزول برخی دیگر همراه بود. بهگونهای که بورسهای شانگهای و هنگکنگ مثبت و سایر بورسها منفی بودند. پیوستن ارتش کرهجنوبی به رزمایش مشترک با امریکا تنشهای سیاسی را در این منطقه افزایش داده و موجب احتیاط سهامداران شده است. از سوی دیگر ادامه تلاطم در قیمت فلزات اساسی موجب نوسانات زیادی در قیمت سهام شرکتهای این گروه شده است. شاخصهای اروپایی بهدلیل افزایش ریسکهای سیاسی امنیتی در دنیا، هفته را با نزول آغاز کردند. گروههای بانکداری، سلامت و محصولات شیمیایی ضعیفترین عملکردها را بهنام خود ثبت کردند. از سوی دیگر گروه صنایع معدنی بهدلیل افزایش قیمت فلزات جهانی، بیشترین رشد را داشت. شاخص DAX در بورس فرانکفورت با 0/82 درصد، منفیترین شاخص اروپایی بود. شاخصها در بورس نیوریورک نیز بهدلیل افزایش تنشهای سیاسی و احتیاط سرمایهگذاران، روز کم نوسانی را پشت سر گذاشتند. در معاملات این روز داوجونز با 0/13 درصد افزایش، بیشترین رشد و نزدک با 0/05 درصد نزول، بدترین عملکرد را بهنام خود ثبت کردند. در این بین گروههای فناوری اطلاعات و تأمین مالی منفیترین عملکرد را داشتند.
سهشنبه: در شرایطیکه سهامداران نیمنگاهی به جلسه سالانه فدرال رزرو داشتند که در آخر هفته برگزار میشود، اغلب شاخصهای سهام در بازارهای منطقه شرق آسیا با رشد همراه بودند. در این روز شاخص HSI در بورس هنگکنگ با 0/91 درصد رشد بهترین عملکرد را داشت و افزایش 1/09 درصدی ارزش سهام شرکت بیاچپی بهدلیل افزایش قیمت فلزات جهانی جالب توجه بود. در اروپا شاخصها وارد مدار صعودی شدند. شاخص DAX در بورس فرانکفورت با رشد 35/1 درصدی سرآمد سایر شاخصها بود و گروه صنایع معدنی بهدلیل انتشار صورتهای مالی مطلوب برای سهماهه دوم و همچنین ادامه رشد قیمت فلزات جهانی با 1/7 درصد افزایش، بیشترین رشد را داشت. از سوی دیگر گروه خدمات تأمین مالی بهعلت اعلام عملکرد نهچندان راضیکننده، برای سهماهه دوم سال با 0/4 درصد کاهش، ضعیفترین عملکرد را داشت. انتشار اخباری از احتمال اصلاح نظام مالیاتی ایالات متحده، وال استریت را یکپارچه سبز پوش کرد. شاخص نزدک با جهش 1/35 درصدی بیشترین رشد را از آن خود کرد. در این میان افزایش ارزش 1/7 درصدی شرکت بوئینگ بهدلیل انعقاد قرارداد با دولت برای جایگزینی سیستم موشکی بالستیک بین قارهای توجهات زیادی را بهخود جلب نمود.
چهارشنبه: معاملات سهام در بازارهای آسیایی برای برخی بورسها نظیر نیکی ژاپن با صعود و برای برخی همچون بورس شانگهای با نزول همراه بود. همزمان بهدلیل اظهارات اخیر ترامپ، ارزش دلار در مقابل ارزهای آسیایی با کاهش همراه شد. این درحالی است که معاملات در بورس هنگکنگ بهدلیل طوفان گرمسیری لغو شد. در اروپا بهجز شاخص بورس لندن سایر شاخصهای عمده در اعدادی منفی بسته شدند. گروه رسانهها با 2/7 درصد نزول، ضعیفترین عملکرد را در میان سایر گروهها داشت. گروه گردشگری و در پی آن شرکتهای صنایع هوایی نیز همچنان بعد از حوادث بندر بارسلون به روند منفی خود ادامه میدهند. بهدنبال تهدید ترامپ مبنی بر کنارهگیری درصورت عدم ایجاد دیوار در مرز مکزیک، تنشهای سیاسی در امریکا شدت گرفت و شاخصهای بورس این کشور روندی نزولی را طی کردند. شاخص داوجونز زیر سایه کاهش قیمت سهام بوئینگ، با 0/4 درصد نزول، منفیترین شاخص در وال استریت بود.
پنجشنبه: عملکرد سهامداران در منطقه شرق آسیا برای برخی شاخصها با صعود و برای برخی دیگر با نزول همراه بود. شاخص HSI در بورس هنگکنگ که دیروز تعطیل شده بود، با 0/43 درصد بیشترین رشد را در میان سایر شاخصها داشت. همچنین گرایش سرمایهگذاران به داراییهای امن، موجب شد تقاضا برای ین ژاپن افزایش یافته و ارزش دلار در مقابل آن کاهش یابد. معاملات سهام در اروپا در این روز تحتتأثیر برگزاری نشست اقتصادی در جکسونهول و سخنرانی ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا در این جلسه قرار داشت. در این حال بیشتر شاخصهای اروپایی روزی صعودی را تجربه کردند. گروه ساخت و ساز بهترین و گروه لوازم خانگی یکی از ضعیفترین عملکردها را در میان سایر گروهها داشتند. نشست تعیینکننده در جکسونهول و انتظار برای سخنان خانم یلن، رییس فدرال رزرو در خصوص سیاستهای مالی امریکا، معاملات بورس نیویورک را نیز تحتتأثیر قرار داد؛ بهگونهای که شاخصهای سهگانه بورس امریکا اعدادی پایینتر از روز قبل را تجربه کردند. در این بین افزایش 1/3 درصدی سهام شرکت آمازون جالبتوجه بود.
جمعه: اغلب شاخصها در بازارهای آسیایی، جلسه معاملاتی واپسین روز هفته را با صعود بهپایان بردند که بورس شانگهای با رشد 1/84 درصدی بیشترین رشد را در میان بورسهای آسیایی داشت. در این بین سقوط دستهجمعی ارزش سهام شرکتهای گروه سامسونگ در بورس کرهجنوبی جالبتوجه بود. برخلاف آسیا، در اروپا شاخصها تحتتأثیر کنفرانس جکسونهول، روزی نزولی را سپری کردند. این درحالی بود که در زمان معاملات، هنوز سخنان ماریو دراگی، رییس بانک مرکزی اروپا آغاز نشده بود. در معاملات این روز گروههای خردهفروشی و خودروسازی ضعیفترین عملکرد را در میان گروههای مختلف داشتند. معاملات وال استریت نیز متأثر از افزایش امیدها برای اصلاح در نظام مالیاتی، با نزول نزدک و صعود دو شاخص عمده دیگر همراه بود. از سوی دیگر خانم یلن، رییس فدرال رزرو در کنفرانس جکسونهول برخلاف انتظار، هیچ صحبتی در مورد سیاست رشد بهره نکرد و بیشتر بر لزوم حفظ قوانین محدودکننده بانکی تأکید نمود. بهدنبال این سخنان دلار روندی نزولی گرفت و به کمترین سطح سههفته گذشته سقوط کرد.
دوشنبه: نگرانیها نسبت به توانایی ترامپ برای اجرای وعدههای اقتصادی و همچنین افزایش دوباره تنشها میان امریکا و کرهشمالی بهدلیل مانور مشترک نظامی امریکا و کرهجنوبی، موجب افزایش قیمت طلا تا قیمت 1.296/7 دلار شد که نسبت به روز جمعه 0/39 درصد رشد را نشان میدهد.
سهشنبه: کاهش تنشها میان امریکا و کرهشمالی سرمایهگذاران را متقاضی داراییهای پرریسکی مانند سهام ساخته و قیمت طلا را با کاهش روبهرو کرد. در پایان معاملات این روز قیمت فلز زرد با 0/44 درصد افت، در 1.291 دلار داد و ستد شد.
چهارشنبه: نااطمینانی موجود در بازارهای بینالمللی در آستانه برگزاری نشست روسای بانکهای مرکزی اروپا و امریکای شمالی موجب تقویت قیمت جهانی طلا شد بهگونهای که قیمت هر اونس با 0/29 درصد رشد در ایستگاه 1.297/4 دلار ایستاد.
پنجشنبه: گمانهزنیها درخصوص اظهارات مقامات فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا برای یافتن سرنخی از تحولات آینده بازارها، معاملات احتیاطآمیز در بازار طلا را در پی داشته و موجب کاهش نسبی در قیمت این فلز گرانبها شد. در عین حال، تشدید نگرانیهای ژئوپلتیکی مانع از این شد تا قیمتها بهمیزان چشمگیری کاهش یابد.
جمعه: پس از آنکه جانت یلن، رییس فدرال رزرو امریکا در سخنرانی خود با عدم اشاره به سیاست پولی امریکا، احتمال افزایش مجدد نرخ بهره در امریکا در سال جاری را تضعیف کرد، قیمت طلا با افزایش همراه شد. بهگونهای که در پایان معاملات قیمت 1.297/9 دلار را تجربه کرد که بالاترین سطح قیمت در این هفته بهحساب میآید.
دوشنبه: در این روز قیمت هر بشکه نفت برنت با 2/01 درصد کاهش به 51/66 دلار رسید. قیمت نفت خام امریکا هم 2/35 درصد افت داشت و 47/37 دلار معامله شد. بررسیها نشان میدهد افزایش تولید امریکا موجب تضعیف مجدد بازار شده است. تولید نفت این کشور به رقم 9/5 میلیون بشکه در روز رسیده که بالاترین رقم از جولای 2015 تاکنون بهشمار میرود.
سهشنبه: گمانه¬زنیها در مورد کاهش تدریجی میزان عرضه نفت بهویژه در امریکا موجب شد تا قیمت نفت با افزایش همراه باشد. قیمت هر بشکه نفت برنت با 0/41 درصد افزایش به 51/87 دلار رسید. قیمت نفت خام امریکا نیز 0/57 درصد افزایش داشت و به 47/64 دلار فروش رفت. حجم ذخایر نفت خام امریکا در طی هفتههای اخیر رو به کاهش بوده است. تحلیل¬گران معتقدند اگر این روند کاهشی ذخایر تداوم یابد، با توجه به محدود شدن عرضه نفت اوپک و روسیه، میتوان انتظار افزایش قیمتها را داشت.
چهارشنبه: قیمت نفت پس از اعلام کاهش ذخایر نفت خام امریکا برای هشتمین هفته متوالی، صعود کرد. در معاملات این روز نفت برنت، 52/57 دلار در هر بشکه معامله شد که 1/35 درصد نسبت به قیمت نهایی روز گذشته افزایش داشت. نفت وست تگزاس اینترمدیت امریکا نیز با 1/62 درصد افزایش، 48/31 دلار در هر بشکه معامله شد. تداوم کاهش سطح ذخایر تجاری امریکا نشان میدهد که عرضه در بازار نفت به تدریج محدود میشود. اداره اطلاعات انرژی امریکا اعلام کرد ذخایر نفت خام در هفته منتهی به 18 آگوست، 3/3 میلیون بشکه کاهش یافته است. با این همه میزان کاهش کمتر از 3/7 میلیون بشکه بود که تحلیلگران در نظرسنجی “اساندپیگلوبالپلاتس” پیشبینی کرده بودند.
پنجشنبه: منابع آگاه اعلام کردند نشست بعدی وزرای کشورهای عضو اوپک و غیراوپک برای 22 سپتامبر برنامهریزی شده تا درباره طرح کاهش تولید نفت بحث کنند و کشورهای تولیدکننده نفت درانتظار تأیید این زمان توسط وزرای نفتشان هستند. در این روز قیمت نفت در آستانه نتیجه سخنرانیهای رییس فدرالرزرو امریکا و بانک مرکزی اروپا در جکسونهول اندکی کاهش یافت. قیمت نفت برنت 1/01 درصد نزول کرد و بشکهای 52/04 دلار فروش رفت. نفت وستتگزاس امریکا هم کاهش 2/02درصدی را تجربه کرد و به بشکهای 47/43 دلار رسید.
جمعه: قیمت نفت بهدلیل کاهش ارزش دلار و پیشبینی وقوع طوفان در سواحل خلیج مکزیک، افزایش یافت. طوفان هاروی احتمالاً بزرگترین طوفانی خواهد بود که طی بیش از یکدهه گذشته سرزمین اصلی امریکا را در می نوردد. پالایشگاهها، پایانههای نفتی، فعالیتهای ساحلی و فراساحلی تولید نفت و سایر زیرساختها، در مناطق قرار گرفته بر سر راه طوفان هاروی، تعطیل شده اند. از سوی دیگر ارزش دلار امریکا، بعد از سخنان جانت یلن، رییس فدرال رزرو امریکا در نشست سالانه کنفرانس تحقیقات بانک مرکزی در جکسون هول کاهش یافت. یلن در این سخنرانی هیچ اشارهای به سیاست پولی امریکا نکرد. در این روز قیمت هر بشکه نفت برنت در پایان معاملات 0/71 درصد افزایش به 52/41 دلار رسید. قیمت نفت خام امریکا نیز شاهد رشد 0/93 درصدی و صعود به رقم به 48/87 دلار بود.