امروز : پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳

دوشنبه بازار سرمایه ۱۵ تا ۲۱ آبان – شماره ۹۱


تثبیت قیمت جهانی نفت در ارقامی فراتر از 60 دلار به‌دلیل افزایش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه به‌ویژه کشور عربستان و هم‌چنین نوسانات در بازارهای سهام، ارز و طلا متأثر از شایعات پیرامون طرح اصلاح نظام مالیاتی امریکا از مهم‌ترین تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته بود.

دوشنبه: برخی شاخص‌های بازارهای سهام در کشورهای منطقه شرق آسیا متأثر از اعلام عملکرد میان‌دوره‌ای شرکت‌ها، با صعود و برخی با نزول مواجه شدند. در میان بورس‌‌ها، شاخص بورس شانگهای با 0/52 درصد رشد بهترین عملکرد را به‌نام خود ثبت کرد. گروه نفت و گاز نیز با تأثیرپذیری از افزایش قیمت نفت، سرآمد سایر گروه‌ها بود.
بازارهای سهام اروپا نخستین روز هفته را تحت‌تأثیر افزایش قیمت فلزات اساسی و نفت به‌پایان بردند. در معاملات این روز صنایع معدنی با 1/17 و نفت و گاز با 0/73 درصد، بیشترین رشد را در میان گروه‌ها داشتند. شرکت‌های بی‌اچ‌پی بیلیتون و آنگلو امریکن هریک بیش از 1/5 درصد صعود داشتند.
اعلام عملکرد میان‌دوره‌ای شرکت‌ها موجب صعود شاخص‌های بازارهای سهام در وال‌استریت شد. شاخص نزدک با 0/3 درصد، بیشترین رشد را در میان شاخص‌های سه‌گانه داشت و شرکت اپل نیز با 0/9 درصد رشد به روند صعودی هفته گذشته خود ادامه داد.
سه‌شنبه: به‌دنبال رشد قیمت نفت و افزایش شاخص‌های سهام در وال‌استریت در روزگذشته، شاخص‌های بازارهای سهام در آسیا اقیانوسیه با جهش مواجه شدند.  نماگرها در بورس‌های ژاپن و هنک‌کنگ به‌ترتیب با 1/73 و 1/39 درصد رشد، بهترین عملکرد را در میان سایر شاخص‌ها داشتند. تصمیم بانک مرکزی ژاپن مبنی بر عدم‌تغییر نرخ‌بهره این کشور از دیگر تحولات این منطقه بود.
بر خلاف آسیا، شاخص‌های اروپایی به‌دلیل اعلام عملکرد میان‌دوره‌ای ضعیف برخی از شرکت‌ها، با نزول همراه بودند. کاهش 7 درصدی قیمت سهام گروه کشتیرانی MAERSK در بورس دانمارک به‌دلیل عملکرد ضعیف در سه‌ماهه سوم، بیشترین کاهش قیمت را به‌نام این شرکت به ‌ثبت رساند و گروه خرده‌فروشی نیز ضعیف‌ترین عملکرد را داشت.
در بورس نیورک، اگر چه معاملات انجام شده موجب نوسانات چشم‌گیر در شاخص‌ها نشد، اما گروه رسانه تحت‌تأثیر اخبار منتشر شده، بیشترین رشد را به‌نام خود ثبت کرد به‌گونه‌ای که در پایان معاملات شرکت‌های دیسکاوری با 1/3، سی‌بی‌اس با 1/14 و دیزنی با 1 درصد رشد مواجه شدند.
چهارشنبه: در پایان معاملات بازارهای سهام در شرق آسیا برخی شاخص‌ها با صعود و برخی با نزول همراه شدند. اعلام آمارهای اقتصادی جدید چین و سفر رییس‌جمهور امریکا به این کشور، بر بازارهای این منطقه سایه افکنده بود. هم‌چنین شاخص هنگ‌سنگ در بورس هنک‌کنگ با 0/3 درصد افت بیشترین نوسان را در میان بورس‌های مطرح آسیایی داشت.
شاخص‌های بازارهای سهام در کشورهای مختلف اروپایی تحت‌تأثیر اعلام عملکرد مالی شرکت‌ها، با نوسانات گوناگون مواجه شدند. در این جلسه معاملاتی شاخص MIB در بورس ایتالیا با 0/57 درصد افت یکی از بدترین عملکردها را در میان بورس‌های اروپایی داشت. پیشنهاد طرحی مبنی بر اعمال جرایم برای تولید خودروهای با سوخت‌های کربنی در جهت حرکت خودروسازان به‌سوی تولید خودروهای الکتریکی باعث شد این گروه با 1/3 درصد افت، نزولی‌ترین ‌عملکرد را درمیان گروه‌ها داشته باشد.
علی‌رغم صعود شاخص‌های بازار سهام در امریکا و ثبت حدنصاب‌های جدید، قیمت سهام بانک‌های مطرح با کاهش چشم‌گیر مواجه شد. بنک‌آف‌ امریکا با 2/1 درصد افت قیمت، بیشترین کاهش را در میان شرکت‌های این گروه داشت که شکست جمهوری‌خواهان در انتخابات محلی دو ایالت نیوجرسی و ویرجینیا و تأثیر منفی آن بر طرح اصلاح نظام مالیاتی، مهم‌ترین دلیل این ریزش به‌شمار می‌رود.
پنج‌شنبه: بیشتر بازارهای سهام در منطقه آسیا اقیانوسیه تحت‌تأثیر اعلام نرخ تورم چین در ماه اکتبر، جلسه معاملاتی خود را با صعود پشت‌سر گذاشتند. در این میان با تقویت ارزش ین در مقابل دلار، شاخص بورس توکیو در آغاز معاملات با رشد 2 درصدی مواجه شد و به بالاترین سطح از سال 1991 تاکنون رسید، اما در ادامه با کاهش مواجه شد و 0/2 درصد پایین‌تر از روز قبل بسته شد.
شاخص بازارهای سهام در بازارهای اروپایی سقوط کردند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 5/1 درصد و صنایع معدنی با 2/4 درصد، بیشترین افت را به‌نام خود ثبت کردند که افت قیمت فلزات اساسی در بازار جهانی دلیل اصلی این افت ارزیابی می‌شود. از سوی دیگر بررسی پرونده آرسلومیتال در موضوع خرید شرکت ایتالیایی فولاد ایلوا، از سوی کمیته ضد انحصار اتحادیه اروپا، موجب سقوط 3/4 درصدی قیمت سهام این شرکت شد.
نگرانی از تأخیر تصویب طرح کاهش مالیات شرکت‌ها از 35 به 20 درصد، موجب کاهش شاخص‌های بازار سهام در وال‌استریت شد. شاخص نزدک با 0/58 درصد، بیشترین افت را میان شاخص‌ها داشت و کاهش 1/7 درصدی قیمت سهام شرکت مک‌دونالد قابل‌توجه بود.
جمعه: به‌دنبال کاهش نماگرهای بازار سهام وال‌استریت در روز گذشته، شاخص بورس‌های آسیایی نیز با نزول همراه شدند که شاخص نیکی در بورس ژاپن با 0/8 درصد افت، بیشترین کاهش را در میان بورس‌های مهم این منطقه داشت. کاهش 5 درصدی قیمت سهام شرکت توشیبا در پی اعلام کاهش سودآوری شرکت و تأثیرگذاری آن بر سهام سایر شرکت‌ها، یکی از مؤثرترین دلایل ریزش بازار به‌شمار می‌رود.
شاخص‌های اروپایی نیز تحت‌تأثیر اعلام گزارش‌های مالی شرکت‌ها در سطوحی پایین‌تر از روز قبل بسته شدند که بیشترین کاهش از آن شاخص FTSE در بورس لندن بود. هم‌چنین برخی از شرکت‌های خدمات مالی نظیر کردیت سوئیس، بودجه‌های اعلام‌شده خود را با تعدیل منفی همراه کردند.
در بازار بورس نیورک نیز شاخص‌ها هم‌چون آسیا و اروپا، آخرین روز کاری هفته را با کاهش به‌پایان بردند و شاخص داوجونز با 0/17 درصد، بیشترین افت را به‌نام خود ثبت کرد. هم‌چنین این شاخص با 0/5 درصد کاهش در هفته گذشته بدترین عملکرد هفتگی خود در دو ماهه گذشته را به‌ثبت رساند.



4



3





دوشنبه: افزایش تنش‌های سیاسی به‌ویژه در منطقه خاورمیانه و عربستان افزایش تقاضای طلا در بازارهای را در پی داشت. در این روز هر اونس فلز زرد با افزایش 0/96 درصدی در قیمت 1,281/95 دلار متوقف شد.
سه‌شنبه: اعلام آمار اشتغال در ایالات متحده و تقویت مجدد احتمال نرخ بهره باعث شد افزایش قیمت طلا بیش از یک روز دوام نیافته و سرمایه‌گذاران جهت شناسایی سود اقدام به عرضه نمایند. قیمت طلا در روز سه‌شنبه 0/52 درصد افت داشت و به 1,275/3 دلار به ازای هر اونس رسید.
چهارشنبه: اعلام خبرهایی مبنی‌بر احتمال تأخیر در اجرای طرح مالیاتی دولت ترامپ، ارزش دلار را کاهش و بهای طلا را افزایش داد به گونه‌ای که. قیمت هر اونس طلا در بازارهای بین‌المللی با 0/48 درصد افزایش به بیش از 1,281/36 دلار رسید.
پنج‌شنبه: با صعود 0/29 درصدی قیمت طلای جهانی، بهای هر اونس از این فلز ارزشمند در 1,285/07 دلار تثبیت شد که بالاترین رقم در 20 روز گذشته به‌شمار می‌رود. هم‌چون روز قبل کاهش ارزش دلار به‌دلیل بلاتکلیفی طرح اصلاح نظام مالیاتی امریکا مهم‌ترین دلیل این افزایش به‌شمار می‌رود.
جمعه: درحالی‌که بازده اوراق قرضه خزانه‌داری امریکا افزایش یافته، قیمت طلا با کاهش مواجه شد، اما به‌دلیل ضعیف‌بودن شاخص‌ها در بازار بورس و افت ارزش دلار که به‌دلیل نامشخص بودن تکلیف اصلاحات مالیاتی امریکا اتفاق افتاد، کاهش قیمت فلز زرد چندان قابل توجه نبود. در این روز هر اونس طلا با افت 0/78 درصدی به 1,275/07 دلار رسید که این قیمت نسبت به قیمت پایانی هفته گذشته افزایش 0/4 درصدی را نشان می‌دهد.

91





2



دوشنبه: افزایش تنش‌ها در بین خاندان سلطنتی عربستان و بازداشت چندین تن از شاهزادگان از یک سو و کاهش تعداد چاه‌های نفت فعال در امریکا از سوی دیگر موجب افزایش قیمت نفت به بالاترین سطح از جولای 2015 تاکنون شد. در این روز قیمت نفت برنت با 3/54 درصد به قیمت 64/27 دلار به ازای هر بشکه رسید. هر بشکه نفت وست‌تگزاس امریکا نیز با رشد 3/07 درصدی 57/35 دلار فروش رفت.
سه‌شنبه: اعلام کاهش واردات نفت از سوی چین، افت قیمت جهانی نفت را در پی داشت. بر اساس آمارهای اعلام شده، واردات نفت چین که در ماه سپتامبر به رقم کم‌سابقه حدود نه میلیون بشکه در روز رسیده بود، با کاهشی قابل توجه به حدود 3/7 میلیون بشکه در ماه اکتبر رسید که این پایین‌ترین رقم از اکتبر 2016 تاکنون است. در پایان معاملات این روز هر بشکه نفت برنت با 9/0 درصد نسبت به روز قبل 69/63 دلار قیمت‌گذاری شد. نفت سبک امریکا نیز 2/57 دلار به ازای هر بشکه دادوستد شد که 26/0 درصد نسبت به قیمت‌های روز قبل پایین‌تر است.
چهارشنبه: بهای جهانی نفت برای دومین روز متوالی کاهش یافت. هر بشکه  نفت برنت دریای شمال با 31/0 درصد افت 49/63 دلار به ازای هر بشکه معامله شد. نفت وست تگزاس امریکا هم 68/0 درصد ریزش داشت و در 81/56 دلار بسته شد. اعلام افزایش ذخایر راهبردی نفت امریکا در یک‌هفته گذشته مهم‌ترین دلیل این کاهش به‌شمار می‌رود.
پنج‌شنبه: اعلام کاهش ذخایر نفت در برخی از نقاط جهان به‌ویژه در منطقه جنوب شرق آسیا باعث شد قیمت نفت پس از دو روز کاهش با افزایش نسبی همراه شود. در این روز نفت برنت و وست‌تگزاس با 69/0 و 63/0 درصد رشد به‌ترتیب در قیمت‌های 63.93 و 17/57 دلار در هر بشکه فروش رفتند.
جمعه: افزایش قابل توجه تعداد سکوهای حفاری نفتی در امریکا که نشان‌دهنده ادامه رشد تولید در این کشور است، باعث شد قیمت نفت در روز جمعه با اندکی کاهش مواجه شود. شرکت‌های انرژی امریکایی در طی هفته اخیر نه سکو به تعداد سکوهای حفاری فعال خود اضافه کردند. در این روز، قیمت هر بشکه نفت برنت در پایان معاملات با 64/0 درصد کاهش به 52/63 دلار رسید. قیمت نفت خام امریکا هم 75/0 درصد کاهش داشت و 74/56 دلار به ازای هر بشکه فروش رفت.

1




دانلود نسخۀ PDF