بازارهای جهانی در هفته پایانی سال 2017، معاملات کم رمق خود را در حالی بهپایان رساندند که افزایش طلا و نفت به روند افزایشی خود ادامه دادند. در این میان بازارهای سهام علیرغم افزایش قیمت فلزات جهانی توفیقی نداشته و نزول کردند.
بازارهای جهانی در هفته پایانی سال 2017، معاملات کم رمق خود را در حالی بهپایان رساندند که افزایش طلا و نفت به روند افزایشی خود ادامه دادند. در این میان بازارهای سهام علیرغم افزایش قیمت فلزات جهانی توفیقی نداشته و نزول کردند.
دوشنبه: معاملات بازارهای سهام منطقه شرق آسیا، در آخرین دوشنبه از سال 2017 میلادی با صعود شاخص بورس ژاپن و نزول شاخص بورس شانگهای همراه شد و شاخص نیکی در بورس توکیو با رشد 0/72 درصدی به بالاترین سطح در 26 سال گذشته صعود کرد. افزایش چشمگیر قیمت سهام شرکتهای توشیبا و نیپونکربن بهدلیل پیشبینی افزایش سودآوری در سال 2018 میلادی، بیشترین نقش را در این صعود بازی کرد. افزایش ارزش یوان چین در مقابل ارزش دلار به بالاترین سطح در سهماه و نیم گذشته، از دیگر تحولات مهم در بازارهای آسیایی بود. شایان ذکر است بازارهای سهام در بسیاری از کشورها نظیر کرهجنوبی، هنگکنگ، سنگاپور و استرالیا تعطیل بودند.
بازارهای سهام در اروپا و امریکا نیز بهدلیل تعطیلات سال نو میلادی تعطیل بودند.
سهشنبه: معاملات سهام در منطقه شرق آسیا با نزول شاخص در کشورهای ژاپن و کرهجنوبی و صعود شاخص بورس شانگهای همراه بود که حجم پایین معاملات مهمترین مشخصه بازار بود. گروه فناوری اطلاعات ضعیفترین و خدمات تأمینمالی بهترین عملکرد را بهنام خود ثبت کردند، در حالیکه بازارهای سهام در کشورهای هنگکنگ و استرالیا همچنان تعطیل بودند.
شاخصهای سهام در قاره اروپا بهدلیل تعطیلات سال نو میلادی متوقف بودند.
در نیویورک، انتشار خبرهای تأییدنشده مبنی بر کاهش 40 درصدی تولید سهماهه آیفونایکس توسط شرکت اپل، ریزش 5/2 درصدی قیمت سهام این شرکت را در پی داشت که از ماه سپتامبر تاکنون بیسابقه است و موجب کاهش سهام بسیاری از تأمینکنندگان قطعات اپل شده است، بهگونهای که شرکتهای اسکای ورکس و میکرون بهترتیب کاهش 1/9 و 4/2 درصدی را تجربه کردند. شاخصهای سهگانه سهام نیز سرخپوش شدند که بیشترین افت به شاخص نزدک اختصاص داشت.
چهارشنبه: در حالیکه بازارهای آسیایی معاملات خود را با نزول آغاز کرده بودند، بیشتر شاخصها در پایان معاملات در اعدادی بالاتر از روز قبل بسته شدند که شاخص KOSPI با 0/38 درصد رشد، سرآمد سایرین بود. افزایش قیمت نفت موجب شد شرکتهای مربوط به این گروه بیشترین افزایش را داشته باشند و سقوط ۳۰ درصدی سهام شرکت صنایع سنگین هیوندای، از دیگر تحولات قابلتوجه در این منطقه بود که این ریزش پس از اعلام برنامه جدید این شرکت برای انتشار 1/2میلیارد دلاری سهام جدید رخ داد.
در جلسه معاملاتی سهام بورسهای اروپایی پس از چهار روز توقف، بیشتر شاخصها با نزول نسبی همراه شدند. ریزش گسترده قیمت سهام شرکتهای تأمینکننده قطعات محصولات اپل، بهدلیل اخبار منتشرشده پیرامون این شرکت، از وقایع قابلتوجه بود. در این بین شاخص بورس لندن با رشد 0/34 درصدی همراه شد و حدنصاب جدیدی به ثبت رساند.
در والاستریت و در روزی که حجم معاملات بهدلیل تعطیلات، پایینترین سطح خود در سال 2017 میلادی را تجربه کرد، شاخصها با صعود نسبی همراه شدند و شاخص داوجونز با 0/11 درصد، بیشترین رشد را بهنام خود ثبت کرد که شرکتهای کاترپیلار و مکدونالد بیشترین نقش را در این رشد ایفا کردند.
پنجشنبه: بیشتر شاخصهای سهام در منطقه آسیا اقیانوسیه با رشد همراه شدند و شاخص KOSPI در کرهجنوبی با 1/26 درصد رشد، بهترین عملکرد را داشت که افزایش 3/4 درصدی شرکت سامسونگالکترونیک قابلتوجه بود. شاخص نیکی در بورس ژاپن، تنها شاخص نزولی در بین بازارهای مطرح بود که افت 0/56 درصدی را تجربه کرد. افزایش ارزش ین در مقابل دلار یکی از مهمترین دلایل این کاهش محسوب میشود.
برخلاف آسیا، در اروپا معاملات سهام برای اغلب شاخصهای مطرح با افت همراه بود و بیشترین ریزش از آن بازار کشورهای آلمان و ایتالیا با حدود 0/7 درصد بود. در گروه فناوری اطلاعات شرکتهایی نظیر سونی و اریکسون نیز بیشترین کاهش را در میان گروهها ثبت کردند و در بین بورسهای مطرح، تنها شاخص FTSE به دلیل افزایش قیمت فلزات جهانی توانست افزایش نسبی پیدا کند.
در نیویورک شاخصهای سهام، به روند صعودی روز گذشته خود ادامه دادند که شاخص داوجونز با رشد 0/26 درصدی، پیشتاز سایرین بود و حدنصابی تازه از خود بر جای گذاشت. شرکتهای یونایتدهلث و آیبیام، مؤثرترین شرکتها در صعود این شاخص بودند؛ همچنین گروههای بانکداری و صنایع معدنی بهترین عملکرد را در بین گروهها بهنام خود ثبت کردند.
جمعه: آخرین روز کاری سال 2017 میلادی برای برخی بورسهای آسیا اقیانوسیه همچون هنگکنگ و سنگاپور با صعود و برای بعضی دیگر نظیر ژاپن و استرالیا با نزول همراه بود و شاخص شانگهای و گروه بانکداری بهترتیب بیشترین رشد را در بین شاخصها و گروهها بهنام خود ثبت کردند، این درحالی است که معاملات در بورس کرهجنوبی به علت تعطیلات متوقف بود.
بیشتر بازارهای سهام در اروپا، معاملات سال 2017 میلادی را با رنگ سرخ به پایان بردند. تنشهای سیاسی در ایتالیا و انحلال مجلس نمایندگان از سوی رییسجمهور باعث شد شاخص MIB در این کشور با 1/2 درصد ریزش، ضعیفترین عملکرد را در بین بورسهای اروپایی داشته باشد، در حالیکه همچون روزهای گذشته شاخص FTSE در بورس لندن متأثر از افزایش قیمت فلزات جهانی، تنها شاخص مثبت بین بورسهای مطرح اروپایی بود.
در والاستریت نیز در حالیکه شاخصها در ساعات اولیه معاملات روندی مثبت را طی میکردند، در پایان معاملات با ریزش همراه شدند. شاخص نزدک با کاهش 0/6 درصدی، بیشترین افت را داشت و کاهش ارزش شرکتهای اپل و یونایتدهلث از نکات قابلتوجه بود. شایان ذکر است در سال 2017 میلادی گروه فناوری اطلاعات با حدود 37 درصد رشد بهترین عملکرد را از خود بر جای گذاشت.
دوشنبه: معاملات بازارهای جهانی طلا بهدلیل تعطیلات در بسیاری از کشورها، متوقف بود.
سهشنبه: وضع تحریمهای جدید علیه کرهشمالی در سازمان ملل متحد در روز جمعه و واکنش احتمالی این کشور موجب افزایش نگرانیها سیاسی شده و افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی را در پی داشت. در این روز هر اونس طلا با رشد 0/68 درصدی 1,287/5 دلار فروش رفت.
چهارشنبه: کاهش ارزش دلار امریکا به افزایش قیمت جهانی طلا به بالاترین سطح خود در سههفته اخیر منجر شد. هر اونس طلا در پایان معاملات این روز با 0/3 درصد افزایش 1,291/4 دلار دادوستد شد.
پنجشنبه: در حالیکه حجم معاملات در بازارهای جهانی بهدلیل در پیش بودن تعطیلات سال نو میلادی به شدت کاهش یافته است، تداوم کاهش ارزش دلار در مقابل سایر ارزها موجبات افزایش قیمت فلز زرد در بازارهای جهانی را فراهم کرد. در جلسه معاملاتی این روز بهای هر اونس طلا در 1,297/2 دلار ایستاد که نسبت به روز گذشته افزایش 0/45 درصدی را نشان میدهد.
جمعه: در آخرین روز کاری سال 2017 نیز قیمت طلا در بازارهای جهانی در ادامه روند صعودی خود، 0/93 درصد رشد کرد و با عبور از مرز روانی 1300 دلار، قیمت پایانی خود در سال 2017 را به 1,309 دلار رساند.
دوشنبه: معاملات بازارهای جهانی نفت بهدلیل تعطیلات در بسیاری از کشورها، متوقف بود.
سهشنبه: انفجار خط لوله انتقال نفت خام در لیبی و بهتبع آن کاهش تولید اوپک، منجر به جهش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با رشد 2/71 درصدی و عبور از مرز 67 دلار رکورد دو و نیم ساله خود را پشت سر گذاشت. نفت وست تگزاس نیز با صعودی 2/57 درصدی به ازای هر بشکه 59/97 دلار قیمتگذاری شد.
چهارشنبه: بهدنبال رشد شدید قیمت جهانی نفت در روز گذشته، بسیاری از سرمایهگذاران در آستانه تعطیلات سال نو میلادی اقدام به شناسایی سود نمودند. این موضوع افزایش عرضه و کاهش نسبی قیمتها را در پی داشت. در این روز هر بشکه نفت برنت دریای شمال 66/44 دلار قیمتگذاری شد که 0/87 درصد نسبت به قیمتهای روز قبل پایینتر است. نفت خام امریکا نیز کاهش 0/55 درصدی را تجربه کرد و به قیمت 59/64 دلار در هر بشکه بازگشت.
پنجشنبه: اعلام کاهش فراتر از انتظار ذخایر نفتی امریکا در هفته گذشته منجر به صعود قیمت نفت در بازارهای جهانی شد. در پایان معاملات این روز نفت برنت دریای شمال و وستتگزاس امریکا با صعود 0/42 و 0/34 درصدی، به ترتیب 66/72 و 59/84 دلار معامله شدند.
جمعه: در پایان معاملات آخرین روز کاری سال 2017، قیمت هر بشکه نفت خام امریکا ، با 0/97 درصد صعود به 60/42 دلار رسید که بالاترین رقم از ژوئن 2015 تاکنون بهشمار میرود. این رشد قیمت ناشی از آمارهای اداره اطلاعات انرژی امریکا بود که نشان میداد میزان تولید نفت در این کشور در هفته گذشته از 9/79 میلیون بشکه در روز به 9/75 میلیون بشکه کاهش یافته است. قیمت نفت برنت نیز با رشد روزانه 0/22 درصدی، قیمت پایانی خود در سال 2017 را در رقم 66/87 دلار ثبت کرد.