نگرانیها از رشد تورم در ایالات متحده و به تبع آن احتمال افزایش نرخ بهره در این کشور، رشد چشمگیر نرخ اوراق قرضه و سقوط شدید بازارهای سهام را در پی داشته است. اگرچه در نشست این هفته فدرالرزرو، نرخ بهره، بدون تغییر باقی ماند؛ احتمال افزایش آن در جلسه ماه بعد موجب شد بازارهای جهانی تحتتأثیر قرار گیرند به گونهای که بازارهای طلا، نفت و سهام با افت مواجه شدند.
نگرانیها از رشد تورم در ایالات متحده و به تبع آن احتمال افزایش نرخ بهره در این کشور، رشد چشمگیر نرخ اوراق قرضه و سقوط شدید بازارهای سهام را در پی داشته است. اگرچه در نشست این هفته فدرالرزرو، نرخ بهره، بدون تغییر باقی ماند؛ احتمال افزایش آن در جلسه ماه بعد موجب شد بازارهای جهانی تحتتأثیر قرار گیرند به گونهای که بازارهای طلا، نفت و سهام با افت مواجه شدند.
دوشنبه: معاملات سهام در منطقه شرق آسیا با نزول شاخصهای شانگهای و هنگکنگ، صعود شاخص بورس کرهجنوبی و عدمتغییر در شاخص نیکی ژاپن همراه بود. شاخص شانگهای بهدلیل اظهارنظر یکی از مقامات حقوقی این کشور مبنیبر لزوم کاهش قیمت سهام با قیمتهای بالا، با ریزش 0/97 درصدی، نزولیترین شاخص این منطقه بود. در مقابل، شاخص بورس کرهجنوبی بهلطف رشد گروههای خودروسازی و نفت با 0/91 درصد رشد، صعودیترین شاخص بود.
بیشتر شاخصهای سهام در اروپا، این هفته را با افت نسبی آغاز کردند که در این میان بیشترین افت در بین شاخصهای مطرح از آن بورس مادرید بود. گروههای بانکداری و فلزات اساسی بیشترین نقش را در این نزول ایفا کردند و در این میان شاخص FTSE در بورس لندن تحتتأثیر کاهش ارزش پوند در مقابل دلار و همچنین افزایش قیمت برخی فلزات جهانی رشد 0/08 درصدی را تجربه کرد.
نگرانیها در مورد افزایش تورم امریکا و صعود نرخ اوراق قرضه 10 ساله به بالاترین سطح از ماه آوریل سال 2014 میلادی، باعث شد شاخصهای سهام در نیویورک ضعیفترین عملکرد خود از ابتدای سال جاری میلادی را بهثبت رسانند. شاخصهای داوجونز و S&P500 با 0/67 درصد و شاخص نزدک با 0/52 درصد افت مواجه شدند، درحالیکه بسیاری از سرمایهگذاران در انتظار سخنرانی روز سهشنبه ترامپ و اعلام آمار اشتغال ماه ژانویه هستند.
سهشنبه: بهدنبال نزول شاخصهای سهام در بورس نیویورک در روز گذشته، شاخصهای سهام در حوزه آسیا-اقیانوسیه نیز با کاهش چشمگیر همراه شدند. در پایان این جلسه معاملاتی، شاخص نیکی در بورس توکیو با 1/43 درصد، بیشترین ریزش را داشت. در هنگکنگ و کرهجنوبی نیز شاخصها نزول بیش از 1 درصد را تجربه کردند. همچنین کاهش قیمت سهام تأمینکنندگان قطعات شرکت اپل، بهدلیل شایعات منتشره درخصوص کاهش تولید آیفون ایکس، جالبتوجه بود.
بازارهای اروپایی نیز تحتتأثیر نزول بورسهای آسیا و امریکا، بیشترین نزول را از ماه نوامبر تاکنون تجربه کردند. شاخص میب در بورس ایتالیا با 35/1 درصد ریزش، ضعیفترین عملکرد را در بین بورسهای اروپایی داشت. بورسهای اسپانیا و انگلیس نیز بیش از 1 درصد افت داشتند. گروه نفت و گاز نیز بهعلت کاهش قیمت نفت، ریزشیترین گروه بود؛ بهگونهای که قیمت سهام استات اویل با 2/2، توتال 1/7 و بریتیش پترولیوم با 1/5 درصد افت مواجه شدند.
شاخصهای سهام در والاستریت نیز برای دومین روز متوالی متأثر از افزایش نرخ اوراق قرضه 10ساله، با ریزش همراه شدند. شاخص داوجونز با 1/37 درصد، نزولیترین شاخص بود که این میزان افت از ماه می سال 2017 بیسابقه است. شاخص S&P500 نیز افت 1/1 درصدی داشت. این درحالی است که بسیاری از سرمایهگذاران همچنان منتظر اعلام نتایج جلسه دو روزه فدرالرزرو هستند.
چهارشنبه: افت شاخصهای سهام در بیشتر بورسهای منطقه شرق آسیا همچنان ادامه یافت، اما از فشار آن اندکی کاسته شد. شاخص نیکی در بورس توکیو با 83/0 درصد نزول، ضعیفترین عملکرد را بهنام خود ثبت کرد. گروه نفت و گاز نیز بیشترین افت را در بین گروهها داشت. در بین شاخصهای مطرح، شاخص هنگسنگ در بورس هنگکنگ تحتتأثیر رشد گروه خدمات مالی با 0/86 درصد رشد، از معدود شاخصهای مثبت بود. شایان ذکر است بازارهای آسیایی در ماه ژانویه، بهترین عملکرد ماهانه را از ماه مارس سال 2016 میلادی بهثبت رساندند.
معاملات سهام در اروپا با صعود شاخص سهام در برخی کشورها نظیر اسپانیا و فرانسه و نزول در برخی دیگر همچون آلمان و انگلیس همراه بود. گروههای رسانه با رشد 0/6 درصدی و بهداشت و سلامت با افت 1/17 درصدی، بهترتیب بهترین و ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها به خود اختصاص دادند. بررسیها نشان میدهد شاخصهای سهام اروپایی در ماه ژانویه، بهترین عملکرد ماهانه را از ماه اکتبر سال 2017 میلادی داشتهاند.
با پایان جلسه دو روزه فدرالرزرو و عدمتغییر در نرخ بهره ایالات متحده، شاخصهای سهام در والاستریت پس از دو روز ریزش شدید، رشد کردند. شاخص داوجونز با 0/28 درصد رشد، صعودیترین شاخص در میان شاخصهای سهگانه بود که رشد 4/9 درصدی قیمت سهام شرکت بوئینگ بهدلیل رشد سودآوری این شرکت، بیشترین نقش را در این صعود ایفا کرد. شاخصهای بورس نیویورک نیز در ماه ژانویه بهترین عملکرد ماهانه را از ماه مارس 2016 میلادی بهثبت رساندند.
پنجشنبه: بیشتر شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا با رشد همراه شدند که در میان آنها شاخص نیکی در بورس توکیو با 1/68 درصد، سرآمد بود. گروه انرژی نیز بهدلیل افزایش مجدد قیمت نفت، بیشترین رشد را در بین گروهها داشت. در این بین شاخص سهام در شانگهای و هنگکنگ، علیرغم انتشار بهتر از انتظار شاخص مدیران خرید شرکتهای صنعتی چین در ماه ژانویه، کاهش یافت. افزایش ارزش دلار در مقابل ارزهای منطقهای نیز از مهمترین تحولات اقتصادی این ناحیه بود.
افزایش نرخ اوراق قرضه به بالاترین سطح از نیمه سال 2014 میلادی و کاهش ارزش دلار در مقابل یورو و پوند و همچنین افت شاخص مدیران خرید حوزه یورو در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر، موجب شد شاخصهای سهام در اروپا کاهش یابند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 1/41 درصد، بیشترین افت را در بین شاخصها داشت. گروه ارتباطات نیز ضعیفترین عملکرد را در میان گروهها بهثبت رساند.
در آستانه اعلام آمار اشتغال امریکا، تداوم نگرانیها از افزایش نرخبهره بهدلیل مهار روند صعودی نرخ تورم، باعث نزول نسبی شاخصهای سهام در بورس نیویورک شد، بهگونهای که شاخص نزدک با افت 0/35 درصدی، ضعیفترین عملکرد را داشت. تنها شاخص داوجونز با 0/14 درصد رشد، در اعدادی مثبت بسته شد. گروه خدمات مالی و شرکتهایی نظیر گلدمنساچ و جیپیمورگان نقش زیادی در صعود نسبی این شاخص ایفا کردند.
جمعه: معاملات سهام در منطقه شرق آسیا با ریزش بیشتر شاخصهای مطرح، همراه بود. شاخص KOSPI در بورس توکیو با 1/68 درصد، نزولیترین شاخص در بین شاخصهای این منطقه بود و گروه فناوری اطلاعات بیشترین افت را در بین گروهها داشت؛ بهگونهای که سامسونگ الکترونیک و هاینکس، بهترتیب افت 2/4 و 3 درصدی را تجربه کردند. اعلام خرید نامحدود اوراق قرضه دولتی بلندمدت ژاپن، از سوی بانک مرکزی این کشور برای مدیریت نرخ این اوراق، از دیگر اخبار مهم این منطقه بود.
در پی ادامه روند صعودی نرخ اوراق قرضه و همچنین اعلام عملکرد نامطلوب برخی از شرکتها، شاخصهای سهام در اروپا نیز سقوط کردند؛ بهگونهای که بازارهای سهام در کشورهای ایتالیا، آلمان و فرانسه با سقوط بیش از 1/5 درصدی مواجه شدند. اعلام زیان خالص حدود 500 میلیون یورویی دویچه بانک آلمان در سال 2017 میلادی و سقوط 6 درصدی سهام این بانک، موجب شد گروه بانکداری ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها داشته باشد.
اعلام اشتغال امریکا در ماه ژانویه و تداوم رشد نرخ اوراق قرضه در این کشور باعث شد شاخصهای سهام در والاستریت، یکی از شدیدترین ریزشها در سالهای اخیر را تجربه کنند. شاخص داوجونز سقوط 2/5 درصدی را تجربه کرد و ضعیفترین عملکرد هفتگی خود در 9 سال اخیر را بهثبت رساند. شرکتهای اکسون موبیل، اپل و گلدمن ساچ بیشترین نقش را در ریزش این شاخص ایفا کردند و شاخصهای نزدک و S&P500 نیز افت حدود 2 درصدی را تجربه کردند.
دوشنبه: معاملات بازاراهای جهانی طلا در نخستین روز از هفته با کاهش 0/65 درصدی قیمتها همراه شد؛ به گونهای که هر اونس در پایان معاملات روزانه در 1,340/33 دلار بسته شد. تقویت ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر بینالمللی علت اصلی کاهش قیمت جهانی طلا بهشمار میرود.
سهشنبه: تداوم افزایش ارزش دلار در مقابل ارزهای معتبر در آستانه جلسه فدرالرزرو برای تصمیمگیری درخصوص افزایش نرخ بهره امریکا باعث شد قیمت طلا برای دومین روز متوالی با کاهش روبرو شود. در معاملات این روز هر اونس طلا، افتی 10/13 درصدی پیدا کرد و 1,338/59 دلار دادوستد شد.
چهارشنبه: پایان جلسه فدرالرزرو بدون تغییر در نرخ بهره ایالات متحده باعث شد فشار بر قیمت طلا بهصورت موقت کاهش یافته و فلز زرد در مدار صعود قرار گیرد. در این روز هر اونس طلا در بازارهای جهانی، رشدی 0/49 درصدی را تجربه کرد و 1,345/14 دلار فروش رفت.
پنجشنبه: اعلام دادههای مثبت از رشد اقتصادی در اتحادیه اروپا باعث شد قیمت طلا به روند صعودی روز گذشته خود ادامه دهد به گونهای که بهای هر اونس در پایان معاملات روز پنجشنبه رشدی 0/27 درصدی داشت و به قیمت 1,348/79 دلار رسید.
جمعه: انتشار آمار اشتغال ماه ژانویه در امریکا موجب شد ارزش دلار و اوراق قرضه امریکا با افزایش روبرو شده و به تبع آن قیمت طلا عقبگردی 1/14 درصدی داشته باشد. هر اونس طلا در آخرین معاملات این هفته 1,333/39 دلار معامله شد تا در مجموع هفته نیز افت 1/2 درصدی را تجربه کند.
دوشنبه: تقویت ارزش دلار و افزایش میزان تولید نفت امریکا موجب شد قیمت نفت بار دیگر به زیر 70 دلار تنزل کند. قیمت هر بشکه نفت برنت با عقبگردی 0/65 درصدی نسبت به قیمت پایانی هفته گذشته به 69/46 دلار رسید. قیمت نفت خام امریکا هم با 0/88 درصد افت، 65/56 دلار معامله شد.
سهشنبه: بازار نفت تحت فشار خروج سرمایه از بازار سهام و همچنین اعلام عبور تولید نفت امریکا از مرز 10 میلیون بشکه در روز که از سال 1970 تاکون بیسابقه است، به روند نزولی خود ادامه داد. در پایان معاملات این روز هر بشکه نفت برنت دریای شمال، 0/63 درصد کاهش داشت و 69/02 دلار به ازای هر بشکه قیمتگذاری شد. نفت وستتگزاسامریکا هم کاهش 1/62 درصدی را تجربه کرد و در 64/5 دلار ایستاد.
چهارشنبه: علیرغم اعلام افزایش بیش از انتظار ذخایر نفتی امریکا در یکهفته گذشته، که اولین رشد موجودی مخازن نفتی بعد از حدود 10 هفته محسوب میشود، کاهش دو میلیون بشکهای موجودی بنزین در این کشور و افزایش تقاضای احتمالی پالایشگاهها برای دریافت نفت خام، سرمایهگذاران را برای رشد قیمتها امیدوار کرد. این موضوع باعث شد قیمتها با رشد نسبی همراه شود به گونهای که نفت برنت و وستتگزاس به ترتیب با افزایش 0/04 و 0/36 درصدی همراه شده و در قیمتهای 69/05 و 64/73 دلاری بسته شدند.
پنجشنبه: اعلام پایبندی اعضای اوپک و روسیه به توافق کاهش تولید در ماه ژانویه و کاهش 3 درصدی تولید نفت اوپک در این ماه نسبت به ماه دسامبر، موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال رشدی0/87 درصدی را تجربه کرد و در قیمت 69/65 دلار ایستاد. قیمت هر بشکه نفت وستتگزاس امریکا نیز به 65/8 دلار رسید که نسبت به قیمت پایانی روز قبل افزایش 1/65 درصدی را نشان میدهد.
جمعه: افزایش ارزش دلار در کنار انتشار خبر افزایش تعداد دکلهای نفتی فعال امریکا باعث شد قیمت نفت پس از دو روز صعود، بار دیگر نزول کند. در این روز هر بشکه نفت برنت کاهش 1/5 درصدی قیمت را تجربه کرد و در 68/58 دلار به ازای هر بشکه بسته شد تا نفت وستتگزاس هم با کاهش 53/0 درصدی در قیمت 65/45 دلار متوقف شد. با این تغییرات، نفت برنت و وستتگزاس در این هفته به ترتیب 2/7 و 1 درصد کاهش قیمت داشتهاند. شایان ذکر است بر اساس اعلام اداره انرژی امریکا شرکتهای انرژی این کشور، هفته گذشته 12 دکل حفاری نفت برای تولید جدید اضافه کرده و مجموع دکلها را به 759 حلقه رساندند که این افزایش از ماه مارس 2017 بیسابقه بوده است.