علیرغم تأثیر جنگ داخلی عراق بر بازارها، دلیل اصلی نوسانات بازار، عواملی همچون اقتصاد، تورم، شاخص دلار و سیاستهای پولی کشورهای پیشرو خواهند بود.
انتظار میرود بانک فدرال رزرو طی نشست هفته جاری و در ادامه روند کاهشی برنامه حمایتی خود بار دیگر میزان خرید ماهانه اوراق قرضه را کاهش دهد. البته اگر این انتظار محقق نشود، از فشار رو به پایینی که بر بهای طلا وارد میشود کاسته خواهد شد. به رغم اعتقاد اکثریت مبنی بر بهبود اقتصاد امریکا باید در نظر گرفت که رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه اول سال جاری منفی بود و چنانچه بر خلاف باور موجود، رشد این شاخص طی سه ماهه دوم نیز منفی باشد، نشانهای از بروز رکود است و باید آن را جدی گرفت.
روز دوشنبه: انتشار گزارش مطلوبی از بازار کار امریکا که در روز پنجشنبه گذشته موجی از امید را نسبت به روند رشد اقتصادی این کشور به راه انداخت، در این هفته نیز به عنوان محرک اصلی خوشبینی سرمایهگذاران محسوب میشد.
تصمیم اخیر بانک مرکزی اروپا مبنی بر توسعه سیاستهای انبساطی و کمک به بانکهای اروپایی در اعطای وامهای کم بهره با هدف تزریق پول به اقتصاد و خروج از رکود، از یک سو منجر به افزایش ریسکپذیری و از سوی دیگر موجب افت نرخ برابری یورو به دلار شد.
در این میان بالارفتن سطح صادرات چین نیز نقش قابل توجهی در مثبت شدن جو روانی موجود داشت.
روز سهشنبه: در حالی که به نظر میرسید معاملهگران ترجیح میدهند حتی در دوران بیخبری نسبت به وضعیت اقتصادی نیز مثبتاندیش باشند، انتشار گزارشی از چین مبنی بر افزایش تورم از نگرانیهای مربوط به بروز رکود در دومین اقتصاد بزرگ دنیا کاست و بر ادامه رشد بازارهای سهام تأثیر مضاعف گذاشت.
به علاوه گمانهزنیها از افزایش زودهنگام نرخ بهره فدرال رزرو نیز بر تقاضا برای دلار افزود.
روز چهارشنبه: اعلام خبر کاهش رشد برآوردی بانک جهانی از اقتصاد جهان و حتی امریکا و چین منجر به ریزش بازارهای سهام شد. از نظر بانک مذکور سرمای سخت زمستان گذشته، تحولات سیاسی در اوکراین و آشفتگی در بازارهای مالی از عوامل اصلی این افت محسوب میشوند. لذا پیشبینی برای رشد شاخص تولید ناخالص داخلی جهان، امریکا و چین به ترتیب از 2/3 ، 8/2 و 7/7 درصد به 8/2، 1/2 و 6/7 درصد کاهش یافت.
به علاوه بروز درگیریهای شدید داخلی در عراق به عنوان دومین صادرکننده بزرگ نفت اوپک و طرح سناریوهای مختلف ارزیابی اثر نامطلوب افزایش احتمالی بهای نفت خام بر روند بهبود اقتصادی در جهان، نیز در به چالش کشیدن ریسکپذیری سرمایهگذاران نقش داشت.
روز پنجشنبه: تشدید تنشها در عراق و انتشار گزارشهای ناامیدکنندهای از بازار کار و شاخص خردهفروشی در امریکا موجب شد فعالان بازار رفتار محافظهکارانهای داشته باشند و از خرید داراییهای پرریسک همچون سهام و یورو خودداری نمایند.
البته خبرهای فوق فشار رو به پایینی بر شاخص دلار وارد ساخت، زیرا بر این گمانهزنی افزود که فدرال رزرو با هدف ممانعت از کند شدن رشد اقتصادی امریکا دست به اقدامات حمایتی بیشتری خواهد زد.
از سوی دیگر آمار و ارقام منتشر شده از وضعیت اروپا تا حدی رضایتبخش بود و نوید شتاب گرفتن رشد در سه ماهه دوم سال جاری در منطقه یورو را افزایش داد.
روز جمعه: اگرچه سایه سنگین اوضاع عراق بر فعالیت سرمایهگذاران، منجر به کاهش ریسکپذیری شد، بازارهای سهام امریکا به دنبال انتشار گزارش امیدوارکنندهای از حوزه فناوری مثبت بودند. تقاضای دلار نیز به عنوان ارزی مطمئن با هدف جذب سرمایه افراد، افزایش یافت.
نگرانی معاملهگران از تأثیر افزایش قیمت نفت بر رشد اقتصادی، مانع اتخاذ موقعیتهای معاملاتی جدید شد.
البته بهبود برخی از شاخصهای اقتصادی چین همراه با انتشار گزارشی مبنی بر اعطای بالغ بر 140 میلیارد دلار وام توسط بانکهای این کشور در ماه می، که بسیار بیشتر از ماه پیش از آن و بالاتر از حد مورد انتظار بانک مرکزی بود، امیدواریها را در خصوص بهتر شدن روند رشد اقتصادی این کشور افزایش داد.
روز دوشنبه: گمانهزنیها از رشد تورم در امریکا و اروپا در پی بهبود شرایط، عامل مؤثری در افزایش بهای طلا بود که البته رونق بازارهای سهام، این افزایش قیمت را محدود نمود.
روز سهشنبه: با وجود رشد شاخص دلار، فعالان بازار به بهانه بهبود اوضاع و تورم ناشی از آن، بار دیگر به خرید این کالای گرانبها روی آوردند که همین مسأله منجر به افزایش بهای اونس شد. البته این موضوع از لحاظ تکنیکالی نیز توجیهپذیر بود.
روز چهارشنبه: به طور کلی ریزش بازارهای سهام و کاهش پیشبینی بانک جهانی از رشد اقتصادی که میتواند ادامه سیاستهای انبساطی کشورها را در پی داشته باشد، به همراه بیثباتی در اوضاع سیاسی عراق، تقاضا برای طلا را به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالا افزایش داد.
شایان ذکر است که خرید فیزیکی چین نیز تا حدی در حمایت از قیمت مؤثر بود.
روز پنجشنبه: ریزش بازارهای سهام، کاهش شاخص دلار و ادامه درگیریها در عراق به همراه تقویت تقاضا برای طلا، بهای آن را به بالاترین سطح خود در دو هفته اخیر رساند.
روز جمعه: اگرچه موجوی طلای صندوق SPDR نسبت به روز پیش از آن هیچ تغییری نشان نداد، ادامه درگیریها در عراق و راضیکننده نبودن شاخصهای منتشر شده از اوضاع امریکا موجب صعود بهای طلا برای پنجمین روز متوالی گردید.
روز دوشنبه: انتشار خبرها و گزارشهای مطلوبی از اوضاع اقتصادی امریکا، اروپا، چین و ژاپن که نوید رشد مصرف در آینده را میدهند
روز سهشنبه: عدم اتخاذ موقعیتهای معاملاتی جدید از سوی معاملهگران به علت نزدیک شدن به زمان انتشار گزارش هفتگی مؤسسه نفت امریکا و نیز گزارش ماهانه نفت اوپک، علیرغم احتمال رشد تقاضا از سوی امریکا و چین و نیز کاهش صادرات نفت لیبی
روز چهارشنبه: شروع جنگ داخلی در عراق همراه با انتشار گزارشی مبنی بر افت قابل توجه موجودی ذخایر نفت امریکا طی هفته گذشته در مقابل کاهش پیشبینی بانک جهانی از رشد اقتصادی جهان، به همراه عدم تغییر تولید روزانه نفت اوپک در پی نشست اعضای این سازمان
روز پنجشنبه: وخیم شدن اوضاع عراق با افزایش نگرانیها از احتمال کاهش عرضه این کالا (بالاترین سطح قیمت در نه ماه اخیر)
روز جمعه: ادامه جنگ داخلی در عراق با افزایش احتمال کاهش صادرات نفت این کشور (بالاترین سطح قیمت در مبنای هفتگی در سال 2014)