امروز : پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳

دوشنبه بازار سرمایه ۲۷ فروردین تا ۲ اردیبهشت – شماره ۱۱۳


در حالی که بازارهای جهانی در روزهای نخستین هفته تحت‌تأثیر تحولات منطقه خاورمیانه قرار داشت در ادامه اعلام عملکرد سه‌ماهه شرکت‌ها و هم‌چنین احتمال افزایش نرخ بهره، از اهمیت این تنش‌ها کاست. رشد قیمت فلزات اساسی و هم‌چنین تداوم معاملات نفت در قیمت‌هایی فراتر از 70 دلار از دیگر تحولات مهم بازارهای جهانی در این هفته بود.

دوشنبه: پس از حمله امریکا به سوریه، معاملات اوراق بهادار در بازارهای منطقه شرق آسیا، با صعود نسبی شاخص‌های سهام در برخی از کشورها نظیر ژاپن و کره‌جنوبی و نزول برخی دیگر هم‌چون هنگ‌کنگ و شانگهای همراه بود. افزایش نرخ بهره در هنگ‌کنگ از 0/85 درصد به 1 درصد، از مهم‌ترین عوامل منفی مؤثر بر بازارها به‌شمار می‌رود.

نگرانی‌ها از تنش‌های سیاسی و هم‌چنین اعلام عملکرد نه‌چندان مطلوب از شرکت‌ها در سه‌ماهه نخست سال 2018، موجب شد شاخص‌های سهام در اروپا کاهش یابند. بیشترین ریزش به شاخص FTSE در بورس لندن با 91/0 درصد اختصاص داشت که سقوط بیش از 6 درصدی ارزش سهام شرکت‌های سافت ویر و WPP از مهم‌ترین تحولات بازارهای سهام اروپایی بود.

با اعلام فراتر از انتظار عملکرد سه‌ماهه برخی دیگر از شرکت‌ها در وال استریت، تنش‌های سیاسی موجود بین واشنگتن و مسکو و هم‌چنین حمله امریکا به سوریه تحت‌الشعاع قرار گرفت و شاخص‌های سهام در وال‌استریت صعود کردند. بیشترین رشد به شاخص داوجونز با 0/87 درصد، اختصاص داشت.

سه‌شنبه: اعلام رشد اقتصادی 8/6 درصدی چین در سه‌ماهه نخست سال 2018 میلادی که 0/1 درصد از پیش‌بینی‌ها فراتر بود، موجبات نزول اغلب شاخص‌های سهام در بازارهای منطقه شرق آسیا را فراهم ساخت. شاخص بورس شانگهای با 1/39 درصد، ریزشی‌ترین شاخص بود، اما در این بین شاخص نیکی در بورس توکیو به‌دلیل افزایش ارزش گروه نفت و گاز با رشد 0/06 درصدی همراه شد.

معاملات سهام در بورس‌های مطرح اروپایی با رشد شاخص‌ها همراه بود. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 1/57 درصد، رشدی‌ترین شاخص بود. این درحالی است که اعلام فراتر از انتظار رشد اقتصادی چین موجب شد گروه منابع معدنی با 1/3 درصد صعود، بیشترین رشد را در بین گروه‌ها داشته باشد، به‌گونه‌ای که شرکت‌های آنجلو امریکن، پلی‌متال و آرسلومیتال رشد بیش از 2 درصدی را تجربه کردند.

اعلام عملکرد مطلوب برای دوره سه‌ماهه چند شرکت مهم، صعود شاخص‌های سهام در وال‌استریت را در پی داشت. شاخص نزدک با 1/74 درصد، سرآمد شاخص‌های سه‌گانه بود. در میان شرکت‌ها نیز انتشار عملکرد فراتر از انتظار برای سه‌ماهه نخست شرکت‌های نتفلیکس و یونایتد هلث موجب شد ارزش سهام این دو شرکت به‌ترتیب با رشد 9/2 و 3/6 درصدی مواجه شود.

چهارشنبه: شاخص‌های سهام در بازارهای آسیایی، تحت‌تأثیر رشد روز گذشته شاخص‌های سهام وال‌استریت صعود کردند. شاخص نیکی در بورس توکیو با 1/42 درصد، رشدی‌ترین شاخص بود که گروه‌های خرده‌فروشی، نفت و فناوری اطلاعات بیشترین تأثیر را در افزایش این شاخص ایفا کردند. شاخص KOSPI در بورس کره‌جنوبی نیز با 1/07 درصد، یکی از بیشترین رشدها را در میان شاخص‌های این منطقه داشت. اعلام سیاست‌های جدید بانک مرکزی چین برای تقویت نقدینگی سیستم بانکی این کشور، از دیگر اخبار مهم اقتصادی این منطقه بود.

در اروپا نیز، شاخص‌های سهام به‌لطف اعلام بهتر از انتظار عملکرد برخی شرکت‌ها در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی، روزی صعودی را سپری کردند. شاخص سهام در بورس‌های آلمان و ایتالیا با حدود 0/8 درصد رشد، سرآمد سایر شاخص‌ها بودند. اعلام نرخ تورم 5/2 درصدی در انگلیس در ماه مارس از دیگر خبرهای مهم در اروپا بود که این رقم کاهش 0/2 درصدی را نسبت به پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد.

رشد نسبی دو شاخص نزدک و S&P500 و نزول نه‌چندان محسوس شاخص داوجونز، دستاورد معاملات سهام در وال‌استریت بود. انتشار عملکردهای میان دوره‌ای از سوی بسیاری از شرکت‌ها ادامه یافت که در این میان شرکت‌های مهمی نظیر مورگان استنلی، یونایتد ایرلاین، آی‌بی‌ام و سی‌‌اس‌ایکس عملکردی فراتر از انتظار داشتند. هم‌چنین افزایش چشم‌گیر قیمت نفت موجب شد شرکت‌های گروه انرژی با افزایش ارزش قابل‌توجهی همراه شوند.

پنج‌شنبه: معاملات سهام در بازارهای آسیایی هم‌چون روز گذشته، با صعود شاخص‌ها همراه بود. شاخص هنگ‌سنگ در بورس هنگ‌کنگ با 1/4 درصد، پیشتاز سایر شاخص‌های این منطقه بود. گروه نفت و گاز نیز به‌دلیل افزایش قیمت جهانی نفت، عنوان رشدی‌ترین گروه را از آن خود کرد. دیدار رییس‌جمهور امریکا با نخست‌وزیر ژاپن، از دیگر دلایل مهم افزایش شاخص‌های سهام در این منطقه به‌شمار می‌رود.

در اروپا نیز، اغلب شاخص‌های سهام با افزایش نسبی همراه شدند و افزایش قیمت نفت، موجبات صعود 1/1 درصدی ارزش گروه نفت و گاز را فراهم نمود که رشد 2/1 درصدی قیمت سهام شرکت نفتی توتال یکی از نمونه‌های بارز در این گروه بود. اعلام عملکرد مثبت برخی از شرکت‌ها در سه‌ماهه نخست سال جاری نیز از دیگر دلایل رشد شاخص‌ها بود که افزایش بیش از 7 درصدی قیمت سهام پابلیک گروپ و 5 درصدی ارزش سهام شایر‌پی‌ال‌سی نمونه‌های مهم آن بودند.

هشدار بزرگ‌ترین تأمین‌کننده تراشه موبایل درخصوص کاهش تقاضای تلفن همراه در آینده، باعث کاهش ارزش گروه فناوری اطلاعات و به‌دنبال آن افت شاخص‌های سهام در وال‌استریت شد. شاخص نزدک با 0/78 درصد، نزولی‌ترین شاخص بود که افت 2/8 درصدی قیمت سهام اپل نیز توجهات بسیاری را به خود جلب کرد. این درحالی است که افزایش مجدد نگرانی‌ها درخصوص رشد احتمالی نرخ بهره امریکا، باعث شد نرخ اوراق قرضه 10ساله این کشور به بالاترین سطح از ابتدای سال تاکنون برسد.

جمعه: به‌دنبال افت گروه فناوری اطلاعات در وال‌استریت در روز گذشته، نزول این گروه باعث شد شاخص‌های سهام در بازارهای آسیایی نیز کاهش یابند. شاخص بورس شانگهای با 1/47 درصد افت، ریزشی‌ترین شاخص بود. تقویت دلار در مقابل ارزهای معتبر آسیایی به‌دلیل افزایش انتظارات درخصوص رشد نرخ بهره امریکا، از دیگر اخبار مهم این منطقه بود.

ادامه انتشار عملکرد مثبت شرکت‌ها باعث شد شاخص‌های سهام در اروپا نیز با رشد نسبی همراه شوند. شاخص FTSE در بورس لندن به‌دلیل کاهش احتمال رشد نرخ بهره این کشور و تضعیف ارزش پوند در مقابل دلار، با 0/54 درصد رشدی‌ترین شاخص بود. گروه لوازم خانگی نیز بهترین عملکرد را در بین گروه‌ها به‌ثبت رساند. هم‌چنین افزایش حدود 17 درصدی ارزش سهام شرکت اریکسون از نکات قابل‌توجه بود.

پس از پیش‌بینی مورگان استنلی مبنی‌بر کاهش فروش گوشی آیفون در ماه ژوئن، ارزش سهام اپل در واپسین روز هفته با سقوط 4/1 درصدی مواجه شد. این موضوع باعث شد علی‌رغم اعلام عملکرد مثبت برخی از شرکت‌ها برای سه‌ماهه نخست سال جاری، شاخص‌های سهام در وال‌استریت کاهش یابند و شاخص نزدک با 1/27 درصد، ضعیف‌ترین عملکرد را در بین شاخص‌های سه‌گانه داشت.









دوشنبه: قیمت طلا علی‌رغم تضعیف ارزش دلار و هم‌چنین نگرانی‌ها نسبت به تنش‌های سیاسی در منطقه خاورمیانه، ثابت بود و در قیمت 93/1,345 دلار بسته شد.

سه‌شنبه: اعلام تعرفه‌های جدید بر واردات ذرت از امریکا از سوی دولت چین و زنده شدن نگرانی‌ها درخصوص جنگ تجاری بین دو کشور موجب شد تقاضای طلا افزایش یابد. هر اونس با رشد قیمت 12/0 درصدی 52/1,347دلار معامله شد.

چهارشنبه: به‌دنبال رشد قیمت فلزات جهانی، صعود قیمت فلز زرد ادامه یافت به‌گونه‌ای که هر اونس با افزایش 14/0 درصدی، 41/1,349 دلار قیمت‌گذاری شد که بالاترین سطح قیمتی در یک‌هفته گذشته به‌شمار می‌رود.

پنج‌شنبه: فروکش کردن تنش‌ها در منطقه خاورمیانه و هم‌چنین احتمال افزایش مجدد نرخ بهره امریکا موجب شد قیمت طلا با عقب‌گردی 29/0 درصدی به 53/1,345 دلار بازگردد.

جمعه: انتظارات برای افزایش نرخ بهره در ایالات متحده و تقویت ارزش دلار در مقابل ارزهای معتبر موجبات نزول 68/0 درصدی قیمت طلا را فراهم ساخت تا این فلز ارزشمند در 36/1,336 دلار به معاملات خود پایان دهد. با ثبت این قیمت هر اونس طلا در مجموع هفته، افت 7/0 درصدی قیمت را متحمل شد.

 







دوشنبه: آمارهای منتشر شده مؤسسه بیکر هاگز، نشان داد شرکت‌های انرژی امریکایی در هفته منتهی به 13 آوریل، هفت سکوی حفاری نفتی را اضافه کردند و تعداد کل سکوهای فعال را به 815 مورد رساندند که بیشترین تعداد از مارس 2015 تاکنون است. اعلام این خبر در کنار احتیاط سرمایه‌گذاران به‌دلیل حمله سه کشور فرانسه، انگلیس و امریکا به سوریه موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی با کاهش مواجه شود. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با 1/06 درصدی 71/42 دلار معامله شد. نفت وست‌تگزاس هم افت 1/74 درصدی را تجربه کرد تا در 66/22 دلار معامله شود.

سه‌شنبه: نگرانی‌ها از گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه، احتمال بازگشت تحریم‌ها علیه ایران و هم‌چینن کاهش تولید نفت ونزوئلا موجب شد ریسک کاهش عرضه، بیشتر شد و قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد. نفت برنت و وست‌تگزاس که دو نفت پایه بین‌المللی هستند به‌ترتیب با رشد 22/0 درصدی و 45/0 درصدی مواجه شدند و در قیمت 58/71 و 66/52 دلار ایستادند.

چهارشنبه: گزارش هفتگی انستیتوی نفت امریکا منتشر شد که نشان داد حجم ذخایر نفت‌خام این کشور در یک‌هفته گذشته حدود یک‌میلیون بشکه کاهش یافته و به 428 میلیون بشکه رسیده است. این موضوع موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی به روند صعودی خود ادامه دهد. قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در پایان معاملات به 73/48 دلار رسید که رشد 2/65 درصدی را نسبت به روز قبل نشان می‌دهد. بهای نفت وست‌تگزاس هم جهشی 93/93 درصدی داشت تا به قیمت 47/68 دلار صعود کند.

پنج‌شنبه: اعلام اخباری مبنی‌بر تمایل عربستان برای افزایش بهای نفت به قیمت‌های بین 80 تا 100 دلار در هر بشکه، باعث شد نفت برنت 41/0 درصد افزایش یافته و با رسیدن به قیمت 78/73 دلاری، بالاترین سطح قیمتی در دو سال گذشته را تجربه کند، اما در سوی مقابل قیمت نفت وست‌تگزاس عقبگردی 26/0 درصدی داشت تا در 29/68 دلار بسته شود. در این هفته قرار است کشورهای عضو اوپک و روسیه نشستی را درباره طرح کاهش تولید نفت به میزبانی عربستان داشته باشند.

جمعه: حمله توئیتری ترامپ به اوپک و متهم کردن این سازمان به دستکاری در قیمت جهانی نفت باعث شد قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی کاهش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال 96/0 درصد افت کرد تا در قیمت 03/73 دلار بسته شود. نفت وست‌تگزاس امریکا هم معاملات خود را با افت 98/0 درصدی و در قیمت 62/67 دلار به پایان برد. اما در مجموع هفته قیمت نفت برنت با افزایش بیش از 6/0 درصدی و قیمت نفت وست‌تگزاس با رشد بیش از 3/0 درصدی همراه شدند.




دانلود نسخۀ PDF