تنشهای تجاری بین امریکا و سایر قدرتهای اقتصادی جهان مهمترین عامل تأثیرگذار بر بازارهای جهانی در این هفته بود که موجب شد شاخصهای سهام در بورسهای مطرح جهان با کاهش همراه شوند. از سوی دیگر نگرانیها درخصوص عدم توازن عرضه و تقاضا در بازار نفت، موجب جهش قیمت طلای سیاه شد. در بازار طلا نیز، قیمتها متأثر از چشمانداز رشدی نرخ بهره امریکا در پایینترین سطح در ششماهه گذشته ایستادند.
دوشنبه: با تداوم نگرانیها از گسترش جنگ تجاری بین امریکا و چین، اغلب شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا نزول کردند. شاخص بورسهای هنگکنگ و شانگهای با افت بیش از 1 درصدی، ضعیفترین عملکرد را در بین بورسها داشتند. این در حالی است که افزایش قمیت نفت، موجب شد قیمت سهام شرکتهای گروه انرژی با رشد قابلتوجهی همراه شوند. کاهش ارزش دلار در مقابل ارزهای منطقهای نیز از دیگر تحولات مهم بود.
شاخصهای سهام اروپایی هم متاثر از نگرانیهای تجاری در سطح بینالمللی افت کردند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 2/4 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. گروههای خودروسازی و منابع معدنی نیز بهترتیب با 2/3 و 3/7 درصد ریزش، بیشترین افت را در بین گروهها داشتند. اعلام خبر خروج شرکت BMW از انگلیس از دیگر تحولات مهم این قاره بود.
در والاستریت نیز همچون آسیا و اروپا، شاخصها در سایه افزایش تنشهای تجاری ریزش کردند. در این بین بیشترین سقوط به شاخص نزدک با 1/2 درصد افت اختصاص داشت که در آن افت 6/5 درصدی قیمت سهام شرکت نتفلیکس بسیار مؤثر بود. دو شاخص دیگر بورس نیویورک نیز کاهش 3/1 درصدی را تجربه کردند تا سهامداران یکی از ریزشیترین روزهای بازار را در طی ماههای گذشته تجربه کنند.
سهشنبه: تنشهای تجاری بین امریکا و چین از مهمترین عوامل مؤثر بر بازار سهام در منطقه شرق آسیا بود. اگرچه در ساعات اولیه، شاخصها با ریزش گستردهای همراه شدند اما در ادامه بخشی از افت خود را جبران کردند. در پایان ساعات معاملاتی، شاخص بورس شانگهای با 0/51 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. این در حالی است که این شاخص در ساعات نخست معاملات بیش از 1 درصد منفی بود. این شاخص هماکنون در پایینترین سطح خود در حدود دو سال گذشته بهسر میبرد.
در معاملات بورسهای اروپایی، برخی شاخصها صعود و برخی نزول کردند. شاخص بورسهای آلمان و فرانسه در گروه بورسهای نزولی و انگلیس، اسپانیا و آلمان در گروه بورسهای صعودی قرار داشتند. این در حالی است که گروه خودروسازی بهدلیل احتمال اعمال تعرفه واردات 25 درصدی از سوی امریکا یکی از نزولیترین گروهها بود.
در والاستریت، شاخصهای سهام پس از ریزش گسترده روز گذشته، با صعود نسبی همراه شدند. در این میان شاخص نزدک با 4/0 درصد صعود، رشدیترین شاخص بود که در آن رشد حدود 4 درصدی قیمت نتفلیکس تأثیر زیادی داشت. رشد قابلتوجه قیمت سهام شرکتهای نفتی بهدلیل افزایش قیمت نفت در چند روز گذشته و همچنین افزایش ارزش سهام گروه خودروسازی بهدلیل احتمال اعمال تعرفه واردات خودرو از دیگر تحولات بورس نیویورک بود.
چهارشنبه: شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا مانند بسیاری از روزهای گذشته، تحتتأثیر نگرانی از جنگ تجاری بین امریکا و چین روزی کاهشی را تجربه کردند. شاخص بورسهای هنگکنگ و شانگهای با افت بیش از 1 درصدی، ریزشیترین شاخصها بودند. این در حالی است که رشد قیمت جهانی نفت، باعث شد گروه انرژی برخلاف سایر گروهها با افزایش ارزش همراه شود.
شاخصهای سهام اروپایی بهدلیل ملایمتر شدن مواضع امریکا در قبال چین و همچنین افزایش جهانی قیمت نفت، رشد کردند. شاخص FTSE در بورس لندن با 1/1 درصد صعود، بیشترین رشد را داشت و گروه انرژی نیز متأثر از رشد قیمت جهانی نفت با 2/5 درصد افزایش ارزش، بهترین عملکرد را در بین گروهها بهنام خود ثبت کرد.
در والاستریت، انتشار اخبار مثبت مبنیبر کاهش تنشهای تجاری، نتوانست ریزش گروههای فناوری اطلاعات و خدمات مالی را تحتتأثیر قرار دهد و از سقوط شاخصها جلوگیری کند. شاخص نزدک با 1/5 درصد افت، نزولیترین شاخص بود که در آن افت 1/8 درصدی قیمت سهام آمازون و 1/4 درصدی ارزش سهام آلفابت، بیشترین تأثیر را داشت. در گروه خدمات مالی نیز بنکآو امریکا، جیپیمورگان، مورگان استنلی و سیتیگروپ همگی با افت بیش از 1 درصدی همراه شدند.
پنجشنبه: هر چند مواضع ترامپ در مورد سرمایهگذاری چینیها در شرکتهای تکنولوژیکی ایالاتمتحده نرمتر شده است، اما شاخصهای سهام در شرق آسیا بهدلیل نگرانی از تداوم تنشهای تجاری کاهش یافتند. شاخص KOSPI در بورس سئول با 2/1 درصد افت، نزولیترین شاخص بود و پایینترین سطح خود طی 10ماهه گذشته را تجربه کرد. شرکتهای سامسونگ الکترونیک و هاینکس، بهترتیب افت 2/4 و 2 درصدی را تجربه کردند.
شاخصهای اروپایی نیز بهدلیل نگرانی از جنگ تجاری، به روند نزولی خود ادامه دادند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 1/4 درصد افت و گروه فناوری اطلاعات با 2/6 درصد افت، بهترتیب نزولیترین شاخص و گروه بودند. در این میان رشد بیش از 6 درصدی قیمت سهام دیلیمیل بهدلیل افزایش رتبه اعتباریاش جالبتوجه بود.
در بورس نیویورک اگرچه شاخصهای سهگانه در ساعات اولیه معاملات افت کرده بودند، در ادامه بهلطف صعود گروههای فناوری اطلاعات و خدمات مالی صعود کرده و در پایان معاملات در اعدادی مثبت بسته شدند. در این میان شاخص نزدک با 0/8 درصد رشد، بهترین عملکرد را داشت که در آن افزایش 2/4 درصدی قیمت سهام شرکت آمازون بهدلیل انتشار خبر ورود این شرکت به حوزه داروخانه آنلاین، بسیار مؤثر بود.
جمعه: پس از آنکه چین اقداماتی در جهت کاهش محدودیتهای سرمایهگذاری خارجی در صنایعی همچون بانکداری انجام داد، نگرانیها درخصوص تنشهای تجاری اندکی کاهش یافت تا شاخصهای سهام در شرق آسیا پس از چندین روز افت، افزایش یابند. شاخص بورس شانگهای با رشد 2/2 درصدی، بهترین عملکرد را داشت و شاخص بورس هنگکنگ نیز رشد بیش از 1/5 درصدی را تجربه کرد.
توافق رهبران اروپا در زمینه بحران مهاجرت باعث شد شاخصهای سهام در این قاره نیز در آخرین روز کاری نیمه نخست سال جاری میلادی، با رشد همراه شوند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت، همچون روز گذشته با حدود 1 درصد رشد بهترین عملکرد را داشت. گروههای فناوری اطلاعات و محصولات صنعتی نیز با حدود 1/5 درصد افزایش، رشدیترین گروهها بودند. بررسیها نشان میدهد شاخصهای اروپایی در نیمه نخست سال 2018 میلادی، با تغییرات قابلتوجهی همراه نشدند.
شاخصهای بورس نیویورک نیز روز پایانی معاملات خود در ششماهه نخست سال 2018 میلادی را با رشد بهپایان بردند. شاخص داوجونز با 0/23 درصد افزایش، بیشترین رشد را در بین شاخصهای سهگانه داشت که در آن جهش 11 درصدی قیمت سهام شرکت نایک بهدلیل اعلام فروش و سود سهماهه گذشته این شرکت، بسیار جالبتوجه بود. شایان ذکر است در ششماهه نخست سال میلادی جاری شاخص نزدک با 8/8 درصد رشد، بهترین و شاخص داوجونز با 2 درصد افت، ضعیفترین عملکرد را در بین شاخصها داشتند.
دوشنبه: قیمت طلا بهدلیل دورنمای افزایش نرخهای بهره امریکا، 0/39 درصد کاهش یافت و در 1,265/64 دلار ایستاد. این درحالی است که ضعیف شدن ارزش دلار و تشدید تنشهای تجاری میان امریکا و سایر اقتصادهای بزرگ از افت بیشتر قیمت این فلز ارزشمند جلوگیری کرد.
سهشنبه: روند کاهشی قیمت طلا بهدلیل افزایش تقویت ارزش دلار در مقابل سایر ارزها، در این روز نیز ادامه یافت بهگونهای که هر اونس با افت 0/52 درصدی در 1,259/04 دلار معامله شد.
چهارشنبه: بهای طلا در بازارهای جهانی متأثر از رشد ارزش دلار و قیمت اوراق قرضه امریکا با کاهش 0/53 درصدی مواجه شد، تا قیمت 1,252/35 دلار را تجربه کند.
پنجشنبه: با وجود آنکه قیمت طلا با افت 0/33 درصدی و ثبت قیمت 1,248/25 دلار، روند نزولی خود در بازارهای جهانی را ادامه داد، کمرنگتر شدن تنشهای تجاری بین امریکا و چین موجب شد در ساعات پایانی تقاضا برای خرید افزایش یابد.
جمعه: در حالیکه کاهش ارزش دلار موجب افزایش تقاضا برای خرید طلا شده، قیمت فلز زرد 35/0درصد افزایش داشت تا در 1,252/6 دلار بسته شود. با این وجود، در این هفته اونس جهانی کاهش قیمت هفتگی 1/4 درصدی را تجربه کرد و در نزدیک کف قیمتی در حدود یکسال گذشته ایستاد.
دوشنبه: پس از افزایش گسترده قیمتها در هفته گذشته متأثر از توافق صورت گرفته در اجلاس اوپک، شناسایی سود از سوی بسیاری از سرمایهگذاران باعث شد قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با عقبگردی 1/09 درصدی، 74/73 دلار قیمتگذاری شد. نفت برنت هم افت قیمتی 0/73 درصدی را تجربه کرد تا 68/08 دلار دادوستد شود.
سهشنبه: اختلال بهوجود آمده در صادرات نفت لیبی و تولید نفت کانادا باعث شد قیمت نفت پس از افت روز گذشته، به روند صعودی بازگردد. نفت برنت و وستتگزاس به ترتیب 11/2 و 6/3 درصد رشد کردند تا در قیمتهای 76/31 و 70/53 دلار بسته شوند.
چهارشنبه: کاهش بیش از انتظار در ذخایر نفتی ایالاتمتحده در هفته گذشته و همچنین نگرانی از اینکه تحریمهای امریکا بتواند مقدار قابلتوجهی صادرات نفت ایران را کاهش دهد، باعث تداوم روند صعودی قیمت نفت در بازارهای جهانی شد. نفت برنت با افزایش قیمت 1/72 درصدی همراه شد تا بهای 72/62 دلار را تجربه کند. قیمت نفت وستتگزاس هم 3/03 درصد رشد کرد تا در 72/67 دلار بسته شود.
پنجشنبه: با کمرنگتر شدن اختلافات تجاری میان امریکا و دیگر اقتصادهای بزرگ جهان و همچنین اعلام روسیه برای افزایش تولید در جهت جایگزینی کاهش عرضه احتمالی از سوی ایران، اندکی از نگرانی سرمایهگذاران و فشار تقاضا کاست و روند صعودی قیمتها را تحتتأثیر قرار داد. با این وجود، قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال 0/3 درصد افزایش یافت تا بشکهای 85/77 دلار مورد دادوستد قرار گیرد. نفت وستتگزاس هم در 73/45 دلار فروش رفت که رشد قیمتی 1/07 درصدی را نشان میدهد.
جمعه: فشار امریکا بر کشورها و شرکتهای خریدار نفت از ایران، نگرانیها از کاهش عرضه نفت این کشور را بار دیگر افزایش داد تا تقاضای نفت مجدداً رشد کند و قیمتها حدنصابهای جدیدی ثبت نمایند. نفت برنت با افزایش 2/04 درصدی به ازای هر بشکه 79/44 دلار قیمت خورد تا بار دیگر در آستانه ورود به کانال 80 دلار قرار گیرد. قیمت نفت وستتگزاس هم با افزایش ارزش 0/95 درصدی و ثبت قیمت 74/15 دلاری، بالاترین سطح قیمتی در سهسالونیم گذشته را تجربه کرد. با توجه به این قیمتها، نفت برنت و وستتگزاس در این هفته به ترتیب 5/1 و 8/1 درصد رشد کردند.