اجرایی شدن مرحله جدیدی از اعمال تعرفه واردات کالاهای چینی به امریکا و تهدید پکن برای مقابله بهمثل و همچنین موضوعات پیرامون اعمال تعرفه بر خودروهای وارداتی از اروپا به ایالات متحده مهمترین تحولات بازارهای سهام در این هفته بودند. در بازار جهانی نفت نیز اگرچه قیمتها تا حدودی کاهش پیدا کردند اما نگرانیها درخصوص کاهش تولید نفت ایران همچنان ادامه دارد.
دوشنبه: با نزدیکشدن به زمان اعمال تعرفه احتمالی 34 میلیارد دلاری واردات امریکا از چین، شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا سقوط کردند. شاخص بورس شانگهای با ریزش بیش از 5/2 درصدی، ضعیفترین عملکرد را بهنام خود ثبت کرد. در ژاپن و کرهجنوبی هم شاخصها بیش از 2 درصد کاهش یافتند. افت ارزش یوان در مقابل دلار به پایینترین سطح در حدود یک سال گذشته، از دیگر تحولات مهم اقتصادی بود.
اختلافات درونی در دولت آلمان بر سر قانون مهاجرت، اعلام برخی آمارهای اقتصادی و همچنین نگرانی از افزایش تنشهای تجاری بین امریکا و چین باعث شد شاخصهای سهام در قاره اروپا روزی کاملاً نزولی را تجربه کنند. ضعیفترین عملکرد در میان بورسهای مطرح به شاخص FTSE در بورس لندن با 1/2 درصد افت و در بین گروهها به منابع معدنی با 2/2 درصد افت اختصاص داشت. اعلام نرخ بیکاری 8/4 درصدی و افت شاخص مدیران خرید در اتحادیه اروپا به پایینترین سطح در 18ماهه گذشته در ماه می، از دیگر تحولات مهم بازارهای اروپایی بود.
در والاستریت، اگرچه معاملات تحتتأثیر نگرانیها از تنشهای تجاری با افت شاخصها آغاز شد، اما در ادامه افزایش قیمت سهام شرکتهای فناوری اطلاعات باعث شد شاخصها در ساعات پایانی به رنگ سبز در آیند. بیشترین رشد از آن شاخص نزدک با 0/8 درصد بود که در آن صعود قیمتی شرکتهای فیسبوک، آمازون و نتفلیکس تأثیر زیادی داشتند.
سهشنبه: در حالیکه شاخصهای سهام در آسیا- اقیانوسیه بهعلت نگرانی از تنشهای تجاری بین چین و امریکا در ساعات نخستین معاملات با افت مواجه شده بودند، در ادامه تغییر روند دادند؛ به گونهای که بهجز بورسهای توکیو و هنگکنگ سایر شاخصهای مطرح در اعدادی بیشتر از روز قبل بسته شدند. تصمیم بر عدمتغییر نرخ بهره استرالیا از 1/5 درصد از سوی رزرو بانک این کشور، از دیگر تحولات مهم اقتصادی بود.
پس از توافق صدراعظم و وزیر کشور آلمان درخصوص لایحه مهاجرت و نجات کابینه این کشور از انحلال، شاخصهای سهام در بازارهای اروپایی صعود کردند. بیشترین رشد به شاخص میب در بورس ایتالیا با 1/6 درصد اختصاص داشت و گروه منابع معدنی رشدیترین گروه بود. اعلام رشد شاخص مدیران خرید انگلیس در ماه ژوئن به بالاترین سطح در هفتماهه گذشته، از دیگر اخبار مهم اقتصادی در اروپا بود.
بر خلاف اروپا، شاخصهای سهام در والاستریت در حالیکه در ابتدا بهدلیل رشد قیمت نفت صعود کرده بودند، در ادامه با محوریت گروه فناوری اطلاعات نزول کردند. بهدلیل تعطیلات 4 جولای، معاملات سه ساعت زودتر از همیشه و در ساعت یک بعدازظهر بهپایان رسید. شاخص نزدک با 8/0درصد افت، نزولیترین شاخص بود و ریزش 5/5 درصدی قیمت سهام شرکت میکرون و 2/5 درصدی ارزش سهام شرکت فیسبوک بیشترین تأثیر را در این نزول داشتند.
چهارشنبه: با نزدیک شدن به ضربالاجل امریکا برای وضع تعرفه بر ۳۴ میلیارد دلار دیگر از کالاهای چینی، شاخصهای سهام در آسیا پس از یک روز رشد نسبی، بار دیگر به روند نزولی بازگشتند. شاخص هنگسنگ در بورس هنگکنگ با 1/1 درصد افت، نزولیترین شاخص بود که گروههای انرژی و املاک و مستغلات بیشترین تأثیر را در افت این شاخص ایفا کردند. این درحالی است که با مداخله بانک مرکزی چین برای آرام کردن سرمایهگذاران، ارزش یوآن که به پایینترین سطح در حدود یکسال گذشته رسیده بود، تثبیت شد.
معاملات بورسهای اروپایی با صعود شاخص سهام در برخی کشورها همچون فرانسه و اسپانیا و نزول در بعضی دیگر همچون انگلیس، آلمان و ایتالیا همراه بود. پیشنهاد خودروسازان آلمانی درخصوص حمایت از حذف تعرفه واردات خودروهای امریکایی در قبال صرفنظر ترامپ از اعمال تعرفه برای واردات خودروهای اروپایی به امریکا، موجب شد این گروه با افزایش ارزش 3/2 درصدی همراه شود؛ به گونهای که قیمت سهام دایملر، BMW و فولکس واگن هر یک بیش از 3 درصد رشد کردند.
در والاستریت، معاملات سهام بهدلیل تعطیلات رسمی به مناسبت روز استقلال امریکا متوقف بود.
پنجشنبه: یک روز مانده به زمان تعیینشده برای اجراییشدن دور جدیدی از اعمال تعرفههای امریکا بر کالاهای وارداتی از چین به ارزش 34 میلیارد دلار و تهدید پکن برای اقدام متقابل در این خصوص، شاخصهای سهام در بازارهای منطقه شرق آسیا بار دیگر به رنگ سرخ درآمدند. شاخص بورس شانگهای با 0/9 درصد افت، ریزشیترین شاخص بود. ارزش یوآن در برابر دلار نیز در پایینترین سطح خود در 11ماهه گذشته باقی ماند.
در معاملات بورسهای اروپایی تأثیر خبر پیشنهاد خودروسازان این قاره به امریکا مبنیبر حذف تعرفه واردات خودرو به صورت متقابل و چراغ سبز اولیه ترامپ به این پیشنهاد، بر نگرانیهای تجاری سرمایهگذاران غلبه کرد و موجب شد شاخصهای سهام افزایش یابند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 1/2 درصد صعود، بهترین عملکرد را داشت. گروه خودروسازی نیز با جهش 3/4 درصدی پیشتاز گروهها بود. در این گروه قیمت سهام شرکتهای دایملر، BMW و فولکس واگن هر یک بیش از 4 درصد رشد کردند.
در بورس نیویورک پس از یک روز تعطیلی، شاخصهای سهام علیرغم نگرانی سرمایهگذاران از تنشهای تجاری بین واشنگتن و پکن و بهلطف صعود گروه فناوری اطلاعات رشد کردند. شاخص نزدک با 1/1 درصد صعود، بیشترین رشد را در بین شاخصهای سهگانه داشت که در آن شرکتهای فیسبوک، آمازون و نتفلیکس بیشترین تأثیر را ایفا کردند. احتمال حذف تعرفههای متقابل واردات خودرو بین اروپا و امریکا نیز موجب رشد گروه خودروسازی شد که صعود 1/3 درصدی ارزش سهام جنرال موتورز نمونهای از آن بود.
جمعه: تنها چند ساعت پس از اینکه تهدید امریکا به وضع تعرفه 25 درصدی بر 34 میلیارد دلار از واردات به واقعیت بدل شد، چینیها نیز اعلام کردند بهصورت متقابل تعرفههایی برای واردات کالاهای امریکایی اعمال میکنند. این موضوع موجب شد شاخصهای سهام در بازارهای آسیایی رشد کنند. در این میان شاخص نیکی در بورس توکیو با 1/1 درصد افزایش، صعودیترین شاخص بود.
شاخصهای سهام اروپایی نیز صعود کردند که بیشترین رشد در میان آنها از آن شاخص IBEX در بورس مادرید با 0/4 درصد افزایش بود. گروه تأمین برق و آب نیز با 0/9 درصد صعود، بهترین عملکرد را در بین گروهها داشت. افزایش 2/5 درصدی قیمت سهام دویچه بانک آلمان بهدلیل انتشار خبرهایی از احتمال خرید سهام این بانک از سوی جیپیمورگان امریکا و بانک تجاری چین، جالبتوجه بود. افزایش ارزش یورو در مقابل دلار به بالاترین سطح در سه هفته گذشته نیز از دیگر تحولات مهم بازارهای اروپایی بود.
بهدنبال انتشار آمار فراتر از انتظار ایجاد 213 هزار شغل در ماه ژوئن در ایالاتمتحده و کاهش نرخ بیکاری این کشور از 4 درصد به 3/8 درصد در این ماه، شاخصهای سهام در بورس نیویورک صعود کردند که بیشترین رشد به شاخص نزدک با 1/3 درصد افزایش اختصاص داشت. این در حالی است که نگرانی سرمایهگذاران از اقدامات متقابل چینیها درخصوص اعمال تعرفههای جدید واردات بر معاملات والاستریت سایه افکنده بود.
دوشنبه: تقویت ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر موجب شد قیمت طلا در بازارهای جهانی در نخستین روز معاملاتی نیمه دوم سال 2018، با افت 0/84 درصدی همراه شود و با ثبت قیمت 1,242/04 دلاری پایینترین سطح قیمتی را از نیمه دسامبر سال گذشته بهثبت رساند.
سهشنبه: با نزدیک شدن به ضربالاجل امریکا برای اعمال تعرفه واردات برای ورود کالاهای چینی و افزایش نگرانیها در این خصوص، تقاضا برای داراییهای امن همچون ین و طلا افزایش یافت. این موضوع باعث شد قیمت فلز زرد در بازارهای جهانی بار شد 0/86 درصد مواجه شود و به قیمت 1,252/73 دلار بازگردد.
چهارشنبه: تداوم در تضعیف ارزش دلار و همچنین انتظار سرمایهگذاران برای انتشار متن مذاکرات آخرین نشست فدرال رزرو، قیمت طلا در بازارهای جهانی به روند صعودی خود ادامه داد. هر اونس صعود قیمتی 0/18 درصدی را تجربه کرد تا در 1,254/99 دلار معامله شود.
پنجشنبه: با افزایش تنشهای تجاری بین پکن و واشنگتن و احتمال فروش اوراق خزانه امریکا و خرید طلا از سوی چین، بسیاری از سرمایهگذاران به صعود قیمت طلا امیدوار شدهاند. این موضوع باعث غلبه تقاضا بر عرضه در بازار طلا برای سومین روز متوالی شده به گونهای که قیمت هر اونس با رشد 0/31 درصدی به 1,258/91 دلار رسید.
جمعه: واکنش کمتر از حد انتظار بورسهای جهانی به اجرایی شدن دور جدید از تعرفههای واردات کالا از چین به امریکا و همچنین اعلام آمار اشتغال ماه ژوئن در ایالات متحده موجب شد قیمت طلا در بازارهای جهانی پس از سهروز صعود متوالی، کاهش 0/27 درصدی را تجربه کند و معاملات خود در 1,255/48 دلار به پایان برد. با این قیمت، در مجموع این هفته فلز زرد رشد 0/23درصدی را تجربه کرد.
دوشنبه: دیدار وزرای انرژی عربستان و روسیه و تأکید طرفین بر تداوم همکاریها درخصوص مدیریت عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت، موجب شد بهای نفت که در آستانه ثبت رکوردی جدید قرار گرفته بود، کاهش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ریزش 69/2 درصدی 3/77 دلار قیمتگذاری شد. نفت وستتگزاس هم افت 28/0 درصدی را تجربه کرد تا در 94/73 دلار قیمتگذاری شود.
سهشنبه: اعلام خبر افت تولید لیبی بهعلت حضور پیکارجویان مخالف دولت در میادین نفتی این کشور، موجب شد تا قیمت نفت در بازارهای جهانی بار دیگر به مدار صعود باز گردد. نفت برنت و وستتگزاس به ترتیب با رشد 6/0 و 27/0 درصدی همراه شدند تا در قیمت های 76/77 و 14/74 دلار معامله شوند.
چهارشنبه: در پی سخنان رییسجمهور ایران مبنیبر احتمال اختلال در صادرات نفت کشورهای منطقه در صورت جدی شدن تحریمهای نفتی علیه این کشور و حمایت برخی مقامات نظامی ایران از این موضع، قیمت نفت برنت با رشد 62/0درصدی همراه شد و به 24/78 دلار صعود کرد. سبهدلیل تعطیلات رسمی در امریکا، نفت وستتگزاس قیمتگذاری نشد.
پنجشنبه: بهدنبال افت کمتر انتظار ذخایر نفتی در امریکا و همچنین توئیت ترامپ که در آن با لحنی دستوری خواستار افزایش تولید نفت از سوی اوپک شده است، قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با کاهش 09/1 درصدی قیمت مواجه شد و در 39/77 دلار ایستاد. نفت وستتگزاس امریکا هم کاهش ارزش 62/1درصدی را تجربه کرد تا در 94/72 دلار دادوستد شود.
جمعه: پس از سقوط روز گذشته نفت در بازارهای جهانی، قیمت نفت برنت و وستتگزاس که دو نفت پایه بینالمللی به شمار میآیند، در دو جهت مخالف حرکت کردند. درحالی که افزایش تقاضا موجبات رشد 18/1درصدی قیمت نفت وستتگزاس را مهیا کرد و قیمت آن را به 8/73 درصد رساند، قیمت نفت برنت با افزایش تنشهای تجاری در جهان و بالارفتن تولید سعودیها، 36/0 درصد افت کرد و در 11/77 دلار به معاملات خود پایان داد. با ثبت این قیمتها نفت برنت ریزش هفتگی 9/2 درصدی را تجربه کرد این در حالی است که افت قیمت برای نفت وستتگزاس 47/0 درصد بود.