تنشهای تجاری بین امریکا و چین موجب شد ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر به بالاترین سطح در یکسال اخیر افزایش یافته و در مقابل قیمت اقلامی همچون طلا و فلزات اساسی در بازارهای جهانی با کاهش همراه شوند. با این وجود، در بازارهای سهام، اعلام عملکرد میاندورهای شرکتها از ریزش شاخصها جلوگیری کرد.
دوشنبه: انتشار آمارهای ناامیدکننده اقتصادی از سوی چین، که به عقیده بسیاری از کارشناسان نشان دهنده آثار سوء تعرفههای اعمالی امریکا بر این کشور است، موجب شد شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا کاهش یابند. بر این اساس، تولید ناخالص داخلی این کشور که در سهماهه نخست سال 6/8 درصد بوده است، به 6/7 درصد در سه ماهه دوم کاهش یافته است. شاخص بورس شانگهای با 0/6 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. این در حالی است که معاملات سهام در بورس توکیو بهدلیل تعطیلات رسمی در این کشور متوقف بود.
انتشار آمارهای اقتصادی چین بر معاملات بورسهای اروپایی نیز تأثیر گذاشت و موجبات افت اغلب شاخصها در این قاره را فراهم کرد. شاخص FTSE در بورس لندن با 0/8 درصد افت، کاهشیترین شاخص بود. دو گروه نفت و گاز و منابع معدنی نیز ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها داشتند. اعلام کاهش تراز تجاری اتحادیه اروپا از 18 میلیارد یورو در ماه آوریل به 9/16 میلیارد یورو در ماه می و همچنین دیدار ترامپ با پوتین در فنلاند، از دیگر اخبار تأثیرگذار بر بازارهای اروپایی بود.
در بورس نیویورک در حالی که دو شاخص S&P500 و نزدک روزی نزولی را سپری کردند، شاخص داوجونز در عدد مثبت 0/18 درصد معاملات خود را به پایان برد. افزایش 3/4 درصدی قیمت سهام بانکآف امریکا بهدلیل اعلام عملکرد فراتر از انتظار در سهماهه دوم سال، از مهمترین دلایل این صعود بود. همچنین این موضوع موجب شد گروه خدمات مالی با 8/1 درصد رشد، بهترین عملکرد را در بین گروهها بهنام خود ثبت کند.
سهشنبه: بهدنبال افت قیمت نفت بهدلیل بازگشایی میادین نفتی لیبی و همچنین نرمتر شدن مواضع امریکا در قبال ایران، اغلب شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا افت کردند. در این بین شاخص هنگسنگ در بورس هنگکنگ با 1/2 درصد افت، ضعیفترین شاخص بود که افت حدود 3 درصدی ارزش سهام دو شرکت نفتی CNOOC و پتروچاینا تأثیر زیادی در آن داشتند. با این وجود شاخص نیکی در بورس توکیو بهدلیل افت ارزش ین در مقابل دلار در اعدادی بالاتر از روز معاملاتی قبل بسته شد.
با اظهارات جروم پاول رییس فدرالرزرو در مجلس امریکا و همچنین خوشبینی سرمایهگذاران به عملکرد سهماهه دوم شرکتها، شاخصهای سهام در بازارهای اروپایی به بالاترین سطح یک هفته گذشته رشد کردند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 0/8 درصد افزایش، بیشترین رشد را داشت. گروه منابع معدنی نیز با حدود 1/2 درصد رشد همچون روز قبل، در بین گروهها پیشتاز بود.
معاملات بورس نیویورک با صعود شاخصهای سهگانه و رکوردشکنی شاخص نزدک همراه بود. این شاخص با 0/6 درصد افزایش، صعودیترین شاخص بود و حدنصاب جدیدی در تاریخ خود بهثبت رساند. گروه فناوری اطلاعات نیز با 0/6 درصد افزایش، رشدیترین گروه بود. این در حالی است که ارزش سهام شرکت نتفلیکس بهدلیل اعلام عملکرد ضعیفتر از حد انتظار در سهماهه دوم سال، ریزش 5 درصدی را تجربه کرد.
چهارشنبه: معاملات سهام در منطقه شرق آسیا با صعود برخی از شاخصها و نزول بعضی دیگر همراه بود. شاخص بورس سیدنی با 0/67 درصد افرایش، صعودیترین شاخص بود که در آن شرکت بیاجپی بهدلیل اعلام عملکرد مطلوب با 3/3 درصد افزایش، بیشترین رشد را داشت. در مقابل، شاخص بورسهای سئول و شانگهای با افت حدود 0/35 درصدی، یکی از ضعیفترین عملکردها را داشتند. تقویت دلار در مقابل ارزهای منطقهای بهدنبال ارائه چشمانداز قوی اقتصاد امریکا از سوی رییس فدرالرزرو در کنگره از دیگر تحولات مهم بود.
بورسهای اروپایی متأثر از اعلام عملکرد سهماهه دوم شرکتها، روزی صعودی را پشتسرگذاشتند و اغلب شاخصها به بالاترین سطح در یکماهه گذشته صعود کردند. بهترین عملکرد به شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 0/8 درصد رشد اختصاص داشت. گروه فناوری اطلاعات نیز با 5/2 درصد رشد پیشتاز گروهها بود که در این گروه انتشار عملکرد فراتر از انتظار شرکت اریسکون موجب رشد 8/5 درصدی ارزش سهام این شرکت شد. همچنین بهدنبال اعلام عدمتغییر نرخ تورم انگلیس در ماه ژوئن نسبت به می، ارزش پوند در مقابل دلار سقوط کرد.
اعلام بهتر از انتظار عملکرد مورگان استنلی و رشد 1/8 درصدی قیمت سهام این بانک و همچنین انتشار رشد سودآوری شرکت CSX و جهش 7 درصدی ارزش سهام این شرکت، رشد قابلتوجه دو گروه بانکداری و محصولات صنعتی را در معاملات بورس نیویورک در پی داشت. همچنین شاخص داوجونز با رشد 0/3درصدی، رشدیترین شاخص بود که در آن افزایش قیمت سهام دو شرکت یونایتدهلث و امریکن اکسپرس بیشترین تأثیر را داشتند.
پنجشنبه: شاخص بورسهای آسیایی که در ساعات اولیه معاملات متأثر از رشد شاخصهای بورس نیویورک در روز گذشته صعود کرده بودند، در ادامه تغییر روند دادند و منفی شدند. در این میان شاخص بورس شانگهای بهدلیل کاهش شدید ارزش یوان در برابر دلار با 0/5 درصد افت، ریزشیترین شاخص بود و پنجمین روز متوالی نزول خود را پشتسر گذاشت. افت ارزش بیش از 5 درصدی قیمت سهام دو شرکت هواپیمایی ایرچاینا و ایسترن ایرلاین متأثر از نوسانات شدید یوان، از مهمترین تحولات در بورس شانگهای بود.
در اروپا هم اغلب شاخصهای سهام روزی نزولی را سپری کردند که در شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 0/6 درصد، بیشترین افت را داشت. در کنار اعلام عملکرد شرکتها که مؤثرترین عامل بر معاملات سهام بهشمار میرود، افت رشد اقتصادی چین موجب شده گروه منابع معدنی و فلزات ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها داشته باشند.
انتقاد تند و بیسابقه ترامپ از فدرالرزرو درخصوص شیب تند افزایش نرخ بهره در امریکا، موجب شد قیمت سهام بانکها در والاستریت بهشدت افت کند؛ به گونهای که جیپیمورگان، سیتی گروپ، بنکآف امریکا و مورگان استنلی همگی با کاهش قیمت بیش از 1 درصدی همراه شدند. این موضوع شاخصهای سهگانه را نیز قرمزپوش کرد که در این میان داوجونز با بیش از 0/5 درصد افت، ضعیفترین عملکرد را داشت. نرخ اوراق قرضه دهساله نیز با 2/83 درصد افت، کاهش یافت.
جمعه: پس از ریزش بازارهای آسیایی در ساعات نخستین معاملات، رشد ارزش یوآن و فاصله گرفتن این ارز کف قیمتی یکساله، موجب شد شاخص سهام در این منطقه تغییر روند داده و سبزپوش شوند. شاخص بورس شانگهای با بیش از 2 درصد رشد ضمن پایان دادن به روند نزول پنجروزه، صعودیترین شاخص در میان بورسهای مطرح منطقه بود. در این میان تنها شاخص نیکی در بورس توکیو در اعدادی کمتر از روز قبل بسته شد.
پس از تهدید ترامپ مبنیبر اعمال تعرفه بر بیش از 500 میلیارد دلار دیگر از کالاهای وارداتی از چین، نگرانیها از بروز مجدد تنشها افزایش یافت و شاخصهای سهام در اروپا افت کردند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 0/9 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. گروه خودروسازی نیز با بیش از 2 درصد افت، ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها داشت. انتشار اخباری مبنیبر اعمال تعرفه برای خودروهای امریکایی از سوی کمیسیون اروپا و بیم از واکنش احتمالی ترامپ در این خصوص، مهمترین دلیل افت ارزش سهام در این گروه بهشمار میرود.
در والاستریت، اعلام گزارشهای میان دورهای تا حدی بر نگرانیهای سرمایهگذاران از روابط تجاری امریکا با دیگر قدرتهای اقتصادی دنیا غلبه کرد؛ به گونهای که شاخصهای سهام با افت نه چندان محسوس همراه شدند. شاخص S&P500 با حدود 0/1 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. انتشار گزارش فراتر از انتظار از عملکرد شرکت مایکروسافت موجب شد قیمت سهام این شرکت 1/8 درصد رشد کند اما گزارش مطلوب از عملکرد شرکت جنرال الکتریک با افت 4/4 درصدی ارزش سهام این شرکت همراه شد.
دوشنبه: با افزایش تنشها تجاری بین چین و امریکا، دلار در معاملات جهانی به بالاترین سطح ششماهه خود رسید و موجبات افت قیمت طلا در بازارهای جهانی را فراهم کرد. هر اونس با کاهش 0/27 درصدی مواجه شد تا در 1,244/32 دلار به معاملات روزانه خود پایان دهد.
سهشنبه: پس از اظهارات رییس فدرالرزرو درخصوص چشمانداز اقتصادی امریکا و تأکید بر رشد نرخ بهره، ارزش دلار در برابر دیگر ارزهای معتبر بیش از پیش تقویت شد و طلا با کاهشی 1/08 درصدی به 1,227/54 دلار نزول کرد.
چهارشنبه: پس ریزش قابل توجه قیمت طلا در روزهای گذشته، قیمتها برای خریداران تا حدودی جذاب شد و تقاضا برای این فلز ارزشمند افزایش یافت. این موضوع موجب شد بازار متعادلتر بوده و روند نزولی تا حدودی کنترل شود.
پنجشنبه: قیمت طلا در معاملات بازار جهانی با 0/37 درصد افت، به روند نزولی خود ادامه داد و با ثبت قیمت 1,222/97 دلار پایینترین سطح قیمتی در یکسال گذشه را تجربه کرد. اصلیترین دلیل این ریزش تقویت ارزش دلار در بازار جهانی بوده است.
جمعه: پس از آن که ترامپ، از افزایش بالا بردن نرخ بهره توسط فدرالرزرو انتقاد کرد ارزش دلار از بالاترین سطح خود در یکسال گذشته، نزول کرد. این موضوع موجب شد بهای طلا در بازارهای جهانی، پس از چهار روز افت متوالی، 0/54 درصد افزایش یابد و در قیمت 1,229/53 دلار تثبیت شود. با این وجود در مجموع هفته اونس جهانی افت 1/19 درصدی را تجربه کرد.
دوشنبه: در حالیکه نگرانیها از اختلال در عرضه نفت، کاهش یافته و بنادر لیبی فعالیتهای صادراتی خود را از سر گرفتهاند، قیمت نفت با افت سنگین همراه شد و به پایینترین سطح قیمتی در ششماهه گذشته سقوط کرد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال، ریزش 4/63 درصدی را تجربه کرد و به 71/84 دلار رسید. نفت وستتگزاس امریکا نیز با کاهش 4/15 درصدی مواجه شد و به 68/06 دلار تنزل کرد. با وجود اینکه اعضای یک اتحادیه کارگری در نروژ که در سکوهای حفاری نفت و گاز فعالیت دارند، اعتصابی ششروزه را ترتیب دادهاند، اما توجه بازار معطوف افزایش احتمالی عرضه نفت است.
سهشنبه: با انتشار خبر افزایش تعداد کارکنان اعتصابکننده در سکوهای نفتی کشور نروژ، مسائل مربوط به مازاد عرضه در بازار کمرنگ شد و با افزایش تقاضا، قیمتها از کف قیمتی ششماهه اندکی فاصله گرفت. قیمت نفت برنت 0/45 درصد رشد و در 71/62 دلار ایستاد. این در حالی است که افزایش بها در نفت وستتگزاس به 0/03 درصد محدود شد تا قیمت آن به 68/08 دلار برسد.
چهارشنبه: اختلال در عرضه نفت ونزوئلا و پیشبینی تحلیلگران از کاهش 3/6 میلیون بشکهای ذخایر نفت امریکا در هفته منتهی به 13 جولای تا حدی موجب تقویت قیمتها شد، به گونهای که نفت برنت و وست تگزاس که دو نفت پایه بینالمللی هستند به ترتیب افت 1/03 و 1 درصدی را تجربه کردند و در 72/9 و 67/76 دلار بسته شدند.
پنجشنبه: اعلام افزایش ذخایر نفتی امریکا که روز چهارشنبه منتشر شد تأثیر خود را بر بازار اعمال کرد. گزارش انستیتو نفت امریکا نشان میداد ذخایر نفتی این کشور در هفته قبل بیش از پنج میلیون بشکه رشد داشته که این میزان بسیار بیشتر از پیشبینی تحلیلگران است. اعلام این آمار بار دیگر نگرانیها از مازاد عرضه را افزایش داد و موجبات کاهش 0/44 درصدی قیمت نفت برنت و بازگشت آن به 72/58 دلار را فراهم کرد. این در حالی است که قیمت نفت وستتگزاس با رشد 1/02 درصدی، 69/46 دلار صعود کرد.
جمعه: قیمت نفت در بازارهای جهانی بهدلیل کاهش نرخ برابری دلار در مقابل سایر ارزهای اصلی بهدلیل انتقاد ترامپ از فدرالرزرو و نیز انتظار کاهش تولید عربستان در ماه اوت، افزایش یافت. در پایان معاملات، هر بشکه نفت برنت دریای شمال با صعودی 0/68 درصدی، 73/07 دلار معامله شد. نفت وستتگزاس هم رشدی 1/44 درصدی داشت تا در 70/46 دلار بسته شود. با این وجود در مجموع معاملات این هفته، نفت برنت و وستتگزاس به ترتیب افت 3 و 0/77 درصدی را به ثبت رساندند.