تداوم تنشهای تجاری بین پکن و واشنگتن همچنان مهمترین عامل اثرگذار بر بازارهای جهانی بهشمار میرود. نگرانی سرمایهگذاران درخصوص این تنشها موجب شد در این هفته ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر افزایش و قیمت نفت و طلا در بازارهای جهانی کاهش یابد. بورسهای بینالمللی نیز علاوه بر تأثیرپذیری از تنشهای تجاری، تحتالشعاع انتشار گزارش عملکرد شرکتها قرار داشتند.
دوشنبه: با اقدام تلافیجویانه چین در روز جمعه مبنیبر اعمال تعرفههای 5 تا 25 درصدی بر 60 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از امریکا و بروز تردیدهایی درباره چشمانداز مذاکرات، بار دیگر جنگ تجاری بین دو کشور بالا گرفت. هرچند دولت چین تلاشهایی درجهت جلوگیری از کاهش ارزش یوان انجام داد اما بیشتر شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا متأثر از اعلام این خبر کاهش یافتند که در میان آنها شاخص بورس شانگهای با 1/26 درصد ریزشیترین شاخص بود.
نگرانیهای تجاری سرمایهگذاران موجبات کاهش نسبی شاخص سهام در اغلب بورسهای اروپایی را نیز فراهم کرد. در میان بورسهای مطرح شاخص IBEX در بورس مادرید با 0/18درصد، ضعیفترین عملکرد را داشت. در میان گروهها نیز منابع معدنی با 1/4درصد افت، همچون روزهای گذشته، نزولیترین گروه بود. این در حالی است که شاخص بورس لندن متأثر از رشد 20 درصدی ارزش سهام شرکت IWG در اعدادی بالاتر روز قبل بسته شد.
در وال استریت علیرغم افزایش تنشهای تجاری بین پکن و واشنگتن، شاخصهای سهام بهدلیل اعلام فراتر از انتظار عملکرد میاندورهای تعدادی از شرکتها، صعود کردند. شاخص نزدک با 0/61 درصد رشد، ضمن پیشتازی در بین شاخصهای سهگانه پنجمین روز صعود متوالی خود را تجربه کرد که این موضوع از ماه می تاکنون بیسابقه است. قیمت سهام فیسبوک نیز پس از ریزشهای گسترده در هفته گذشته با رشد 4 درصدی همراه شد.
سهشنبه: بیشتر شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا تحتتأثیر معاملات روز گذشته بورس نیویورک و همچنین اعلام گزارشهای درآمدی شرکتها تقویت شدند. شاخص بورس شانگهای با صعود 2/7 درصدی ضمن پایان دادن به روند نزولی چهار روزه، بهترین عملکرد را در میان شاخصهای مطرح داشت. در هنگکنگ نیز شاخص هنگسنگ رشد حدود 1/5 درصدی را تجربه کرد. جهش بیش از 6 درصدی ارزش سهام سافت بانک ژاپن بهدلیل عملکرد مطلوب و همچنین تصمیم رزرو بانک استرالیا مبنیبر عدمتغییر در نرخ بهره این کشور از دیگر تحولات قابلتوجه بود.
در اروپا شاخصها بهدلیل اعلام عملکرد مطلوب تعدادی از شرکتها، روزی صعودی را پشتسرگذاشتند که در بین آنها شاخص میب در بورس ایتالیا با 1/3 درصد افزایش، پیشتاز بود. گروه منابع معدنی هم با حدود 2 درصد افزایش، رشدیترین گروه بود. در میان سهام شرکتها، شرکت بیمهای آبردین انگلیس بهدلیل انتشار گزارش عملکرد فراتر از انتظار با حدود 5 درصد رشد، یکی از بهترین عملکردها را داشت. این درحالی است که کامرز بانک علیرغم اعلام رشد سودآوری در سهماهه دوم سال با 1/5درصد افت قیمت همراه شد.
در بورس نیویورک همچون روز گذشته، شاخصها متأثر از اعلام عملکرد میاندورهای شرکتها، با صعود نسبی همراه شدند. بیشترین رشد با 0/5 درصد افزایش از آن شاخص داوجونز بود که صعود 2 درصدی قیمت سهام شرکت کاترپیلار تأثیر زیادی در آن داشت. بررسیها نشان میدهد اعلام عملکرد مطلوب شرکتها، ریزشهای مربوط به تنشهای تجاری در هفتههای گذشته را تا حدودی جبران کرده است؛ به گونهای که دو شاخص S&P500 و نزدک بهترتیب در فاصله 0/5 و 1 درصدی از رکورد تاریخی خود قرار دارند.
چهارشنبه: با وجود آنکه اغلب شاخصهای سهام در شرق آسیا متأثر از اعلام عملکرد میاندورهای شرکتها و همچنین صعود روز گذشته شاخصهای والاستریت با رشد نسبی همراه شدند، شاخص بورس شانگهای تحتتأثیر اعلام خبر اعمال تعرفههای 25 درصدی امریکا بر 16 میلیارد دلار دیگر از کالاهای چینی قرار گرفت و با افت 1/2 درصدی مواجه شد. با این وجود، بهدلیل امیدواری سرمایهگذارن از نتایج اقدامات حمایتی دولت چین از اقتصاد این کشور همچون افزایش هزینهها در بخش زیرساخت و اصلاح مواضع پولی، یوان در مقابل دلار ثابت ماند.
بیشتر شاخصهای اروپایی نیز بهدلیل افزایش تنشها بین چین و امریکا روزی نزولی را سپری کردند که در میان آنها شاخص کک در بورس پاریس با 0/35 درصد افت، ضعیفترین عملکرد را داشت. این در حالی است که افت ارزش پوند در مقابل دلار به پایینترین سطح در یک سال گذشته موجب شد شاخص FTSE در بورس لندن برخلاف سایر بورسها، رشد 0/75 درصدی را تجربه کند و به بالاترین سطح در دو سال و نیم گذشته صعود کند.
انتشار خبر تصمیم تلافیجویانه چین مبنیبر اعمال تعرفه واردات 25 درصدی بر 16 میلیارد دلار از کالای واراداتی از امریکا موجب افت دو شاخص داوجونز و S&P500 شد. مطابق معمول دو شرکت بوئینگ و کاترپیلار که بیشترین تأثیر را از تنشهای تجاری در سطح دنیا دریافت میکنند، از ریزشیترین سهمها بودند. این در حالی است که شاخص نزدک بهلطف افزایش قیمت دو شرکت آمازون و فیسبوک سبزپوش بود تا برای هفتمین روز متوالی صعود کند که این موضوع از ماه مارس تاکنون بیسابقه است.
پنجشنبه: علیرغم افزایش تنشها بین پکن و واشنگتن و همچنین سقوط قیمت جهانی نفت، اغلب شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا روزی صعودی را تجربه کردند. شاخص بورس شانگهای با 1/85درصد، رشدی ترین شاخص بود. این رشد پس آن اتفاق افتاد که آمار اعلام شده از صادرات چین در ماه جولای نشان داد صادرات این کشور بهرغم تنشهای تجاری با امریکا رشد داشته است. در این بین، شاخص نیکی در بورس توکیو تنها شاخص کاهشی بود که در آن شرکتهای صادرات محور بیشترین تأثیر را داشتند.
معاملات سهام در اروپا با رشد شاخص در برخی کشورها همچون آلمان، فرانسه و اسپانیا و افت نماگرها در بعضی دیگر همچون انگلیس و ایتالیا همراه بود. گروههای خردهفروشی و نفت و گاز هم به ترتیب بهترین و ضعیفترین عملکردها را در میان گروهها به نام خود ثبت کردند. افزایش بیش از 9 درصدی قیمت سهام شرکت آدیداس بهدلیل انتشار گزارش مطلوب از عملکرد میان دورهای این شرکت از تحولات مهم بورسهای اروپایی بود.
در وال استریت همانند روز قبل، اگرچه شاخصهای داوجونز و S&P500 با نگرانی سرمایهگذاران با افت نسبی همراه شدند، شاخص نزدک برای هشتمین روز متوالی صعود کرد که این دوره رشد از اکتبر سال 2017 بیسابقه است. صعود سهام گروه فناوری اطلاعات مهمترین دلیل این افزایش بود که در آن ارشد 0/6 درصدی سهام آمازون و 0/8درصدی ارزش سهام شرکت اپل بیشترین تأثیر را در آن داشت.
جمعه: بیشتر شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا روز جمعه متأثر از افزایش نگرانیهای تجاری، با کاهش همراه شدند. بیشترین نزول به شاخص نیکی در بورس توکیو اختصاص داشت که در آن گروه منابع معدنی مؤثرترین گروه بود. تقویت دلار در مقابل ارزهای مطرح منطقهای، در آستانه اعلام نرخ تورم امریکا درماه جولای، از دیگر تحولات مهم بود.
نگرانی سرمایهگذاران از جنگ تجاری بین امریکا و چین و همچنین آشفتگیهای ارزی در برخی کشورها موجب شد شاخصهای سهام در اروپا نیز با افت شدید همراه شوند. به گونهای که شاخص بورسهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا همگی افت بیش از یک درصدی را تجربه کردند. گروه بانکداری نیز ضعیفترین عملکرد را در بین گروهها داشت. نگرانیها پس از آن شدت گرفت که ارزش لیر ترکیه با سقوط 14 درصدی بیشترین ریزش خود از سال 2001 تاکنون را تجربه کرد. روبل روسیه نیز به پایینترین سطح از سال 2016 سقوط کرد.
بحرانهای ارزی به وجود آمده در برخی کشورها، موجبات افت شاخصهای سهام در والاستریت را نیز فراهم کرد؛ به گونهای که در پایان معاملات شاخص داوجونز با 0/77 درصد، ریزشیترین شاخص بود که گروه بانگداری نیز یکی از ضعیفترین عملکردها را داشت. اعلام رشد 0/2 درصدی شاخص قیمت مصرفکنندگان امریکا در ماه جولای و رسیدن آن به رقم 2/4 درصد نیز از دیگر تحولات مهم اقتصادی در ایالات متحده بود. این میزان رشد در این شاخص از سال 2008 تاکنون بیسابقه بوده است.
دوشنبه: افزایش مجدد تنشهای سیاسی بین چین و امریکا و بهتبع آن افزایش ارزش دلار در برابر سایر ارزها، بازگشت قیمت طلا به پایینترین سطح قیمتی در یکسال گذشته را در پی داشته است. اونس جهانی افت 0/6 درصدی قیمت را تجربه کرد و در 1,207/64 دلار معاملات روزانه خود را به پایان برد.
سهشنبه: قیمت طلا در بازاراهای جهانی به 1,210/97 دلار رسید که نسبت به روز قبل رشد 0/28 درصدی را نشان میدهد. افزایش تقاضا بهدلیل کاهش شدید قیمتها و همچنین افت ارزش دلار در مقابل از مهمترین دلایل این رشد بهشمار میروند.
چهارشنبه: تداوم کاهش ارزش دلار در مقابل ارزهای معتبر بهویژه ین و یورو تداوم افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی را در پی داشت به گونهای که قیمت هر اونس با صعودی 0/24 درصدی به 1,213/88 دلار رسید.
پنجشنبه: افزایش تنشهای تجاری در سطح جهان و تلاطم بازارهای ارزی، موجب شد قیمت طلا در بازارهای جهانی در پایان معاملات با افت 0/12 درصدی همراه شده و در 1,212/47 دلار قیمتگذاری شود.
جمعه: هر چند بحران کاهش ارزش لیر ترکیه موجب افزایش تقاضا برای خرید طلا شده، اما تقویت دلار موجب گرانتر شدن طلا برای خریداران با سایر ارزها شده و باعث شده قیمت اونس 0/16 درصد کاهش یابد و به 1,210/57 دلار تنزل کند. با ثبت این قیمت، طلا جهانی در مجموع هفته نیز کاهش 0/36درصدی قیمت را تجربه کرد.
دوشنبه: درآستانه اجرایی شدن فاز نخست تحریمهای امریکا علیه ایران گزارشها نشان میدهد، فعالیتهای حفاری نفت شیل در امریکا ظرف هفته گذشته تغییر محسوسی نداشته و تولید عربستان نیز کاهش پیدا کرده است. بنابر آمارهای اعلام شده، در هفته گذشته برای دومینبار در سههفته اخیر از تعداد دکلهای فعال حفاری شرکتهای نفتی امریکا کاسته شد و تعداد این دکلها به 859 دکل رسید. اعلام این خبرها موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد؛ به گونهای که هر بشکه نفت برنت دریای شمال با 0/74 درصد رشد به 73/75 دلار رسید و نفت وستتگزاس امریکا هم با صعودی 0/76 درصدی در قیمت 69/01 دلار ایستاد.
سهشنبه: با اعلام وزارت خزانهداری امریکا مبنیبر آغاز دور جدید تحریمهای این کشور بر ضد ایران از روز سهشنبه، نگرانی سرمایهگذاران از کاهش عرضه نفت از سوی ایران افزایش یافت و این موضوع موجبات رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی را فراهم کرد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال و وستتگزاس امریکا که دو نفت پایه بینالمللی بهشمار میروند به ترتیب با رشد 1/22 و 0/23 درصدی همراه شده و 74/65 و 69/17 دلار قیمتگذاری شدند.
چهارشنبه: شدید جنگ تجاری میان امریکا و چین، سرمایهگذاران را درخصوص کند شدن رشد دو اقتصاد بزرگ جهان و کاهش تقاضای کالاهایی نظیر نفتخام نگران کرده است. این نگرانیها کاهش قابل توجه قیمتها در بازار جهانی نفت را در پی داشت. در پایان معاملات هر بشکه نفت برنت دریای شمال با سقوط 3/17 درصدی به قیمت 72/28 دلار تنزل یافت. نفت وستتگزاس امریکا هم با ریزش 3/22 درصدی همراه شد تا 66.94 دلار معامله شود.
پنجشنبه: قیمت نفت در بازارهای جهانی بهدلیل نگرانیهای پیرامون اختلافات تجاری امریکا و چین از یک طرف و اعلام کاهش کمتر از حد انتظار در ذخایر نفتی امریکا از سوی دیگر، به روند نزولی خود ادامه داد. در پایان معاملات هر بشکه نفت برنت و وستتگزاس بهترتیب 72/07 و 66/81 دلار قیمتگذاری شدند که این ارقام 0/29 و 0/19 درصد از قیمتهای روز قبل پایینتر است.
جمعه: قیمت طلای سیاه در بازارهای بینالمللی پس از دو روز نزول بار دیگر بهدلیل افزایش نگرانیها از کاهش صادرات نفت ایران بهعلت تحریمها، وارد فاز صعود شد. نفت برنت دریای شمال با رشد 1/03 درصدی در 72/81 دلار بسته شد. نفت وستتگزاس هم با صعود 1/23 درصدی در 67/63 دلار به معاملات خود پایان داد. با این وجود، نگرانی سرمایهگذاران از تأثیر اختلافات تجاری بر رشد اقتصادی جهان و بهتبع آن افت تقاضای جهانی نفت، باعث شد قیمت نفت برنت و وستتگزاس در مجموع هفته به ترتیب 0/55 و 1/26 درصد نزول کند.