نگرانی سرمایهگذاران از چشمانداز رشد اقتصاد جهانی بهدلیل روند افزایش نرخ بهره امریکا، تداوم تنشهای سیاسی و اقتصادی در خاورمیانه و اروپا و همچنین انتشار عملکرد سهماهه از سوی شرکتها از مهمترین عوامل تأثیرگذار در بازارهای جهانی در این هفته به بودند که کاهش شاخصهای سهام در بورسهای بینالمللی، افت قیمت جهانی نفت و فلزات اساسی، افزایش قیمت طلا و تقویت دلار در مقابل ارزهای معتبر بینالمللی را در پی داشتند.
دوشنبه: امیدواری سرمایهگذاران به مشوقهای اقتصادی دولت چین پس از اعلام رشد کمتر از انتظار اقتصاد این کشور در سهماهه سوم سال، موجبات جهش بیش از 4 درصدی شاخص بورس شانگهای را فراهم ساخت. این موضوع باعث شد در سایر بورسهای منطقه شرق آسیا، ریسکهای موجود نظیر فشارهای سیاسی بر عربستان و تحولات پیرامون بودجه ایتالیا و بریگزیت تحتالشعاع قرار گرفته و شاخصها روزی صعودی را پشت سر گذارند.
بهبود رتبه اعتباری ایتالیا در رتبهربندی اعلام شده از سوی مؤسسه مودیز و همچنین انتشار عملکرد مطلوب از برخی شرکتها در سهماهه سوم سال باعث شد در بورسهای اروپایی اندکی از فشار فروش روزهای گذشته کاسته شود. شاخص IBEX در بورس مادرید با افت 0/96 درصدی بیشترین افت را در میان شاخصهای مطرح داشت. رشد 4 درصدی قیمت سهام رایانایر علیرغم اعلام عملکرد ضعیفتر از انتظار از سوی این شرکت از نکات جالب توجه در معاملات این روز بود.
ریزش قیمت سهام بانکها در امریکا، موجبات نزول در شاخصهای داوجونز و اساندپی 500 را فراهم ساخت. شاخص داوجونز با 0/5 درصد نزولیترین شاخص بود که در آن گروه بانکداری با افت ½ درصدی تأثیر بهسزایی داشت. با این وجود در میان شاخصهای سهگانه نزدک به لطف رشد قیمتی شرکتهای آمازون و اپل در اعدادی بالاتر از روز قبل بسته شد.
سهشنبه: افزایش تنشهای سیاسی و اقتصادی در نقاط مختلف جهان بهویژه در خاورمیانه و اروپا باعث نگرانی سرمایهگذاران شده و سقوط گسترده شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا را در پی داشت. شاخص هنگسنگ در بورس هنگکنگ با افت بیش از 3 درصدی، ریزشیترین شاخص بود. شاخصهای سهام در بورسهای، توکیو، سئول و شانگهای نیز افت بیش از 2 درصدی را تجربه کردند.
سخنرانی اردوغان درخصوص قتل روزنامهنگار صعودی در ترکیه، احتمال رد شدن بودجه ایتالیا در اتحادیه اروپا درکنار جنگ تجاری امریکا و چین باعث شد در اروپا نیز همچون آسیا، شاخصهای سهام با کاهش قابلتوجه همراه شوند. شاخص دکس در بورس فرانکفورت با 2/2 درصد نزول، ضعیفترین عملکرد را داشت. شاخص یورواستاکس هم که جمع نوسانات تعداد زیادی از شرکتهای اروپایی را نشان میدهد به پایینترین سطح در دو سال اخیر سقوط کرد. در میان گروهها نیز فناوری اطلاعات با افت 3/6 درصدی ریزشیترین گروه بود.
در والاستریت هم شاخصهای سهگانه بهدلیل اعلام عملکرد تعدادی از شرکتها با افت حدود 0/5 درصدی همراه شدند. پس از آنکه شرکت کاترپیلار از رشد بهای تمام شده خود بهدلیل افزایش تعرفههای واردات از چین خبر داد، قیمت سهام این شرکت حدود 10 درصد سقوط کرد. ارزش سهام شرکت 3M نیز بهدلیل اعلام عملکرد ضعیفتر از انتظار با افت بیش از 8 درصدی همراه شد. در نقطه مقابل قیمت سهام مکدونالد بهدلیل اعلام عملکرد فراتر از پیشبینیها رشد حدود 6 درصدی را تجربه کرد.
چهارشنبه: با تداوم نگرانیها درخصوص درآمدهای شرکتها و همچنین تنشهای خاورمیانه و اروپا، اغلب شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا همچون روز قبل افت کردند که در بین آنها شاخص KOSPI در بورس سئول با 0/4 درصد بیشترین کاهش را داشت. با این وجود در برخی بورسها همچون بورس توکیو و شانگهای شاخصها افت ساعات اولیه را جبران کرده و در اعدادی مثبت بسته شدند. این درحالی است که کاهش قیمت جهانی نفت و بهتبع آن افت قیمت سهام شرکتهای گروه انرژی موجب شد این گروه یکی از ریزشیترین گروهها باشد.
در اروپا هم اغلب شاخصهای سهام روزی نزولی را سپری کردند. در این روز شاخص میب در بورس ایتالیا با 1/7 درصد افت، ضعیفترین عملکرد را داشت. این کاهش سنگین پس از آن صورت گرفت که اتحادیه اروپا بودجه پیشنهادی این کشور را رد کرد. افت 4/7 درصدی قیمت سهام دوئچهبانک بهدلیل کاهش درآمدهای این بانک در سهماهه سوم سال، از دیگر تحولات مهم بورسهای اروپایی بود.
اعلام خبر کاهش میزان فروش خانههای نوساز به پایینترین سطح در دو سال اخیر، بار دیگر نگرانی سرمایهگذاران درخصوص کاهش رشد اقتصادی امریکا را برانگیخت. این موضوع در کنار نگرانیها از عملکرد سهماهه سوم شرکتها موجبات ریزش گسترده شاخصهای سهام در بورس نیویورک را فراهم ساخت. شاخص نزدک با سقوط بیش از 4 درصدی ضعیفترین عملکرد را در بین شاخصها داشت که بزرگترین نزول یکروزه این شاخص از آگوست 2011 تاکنون است. در این میان گروه فناوری اطلاعات نیز ریزشیترین گروه بود که افت 9.4 درصدی قیمت سهام نتفلیکس، کاهش 5 درصدی ارزش سهام فیسبوک و آلفابت و نزول 3 درصدی ارزش بازار اپل از نکات قابلتوجه آن بود.
پنجشنبه: بهدنبال سقوط سنگین شاخصهای سهگانه در والاستریت در روز قبل، شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا نیز افت کردند. شاخص نیکی در بورس توکیو با 7/3 درصد، ریزشیترین شاخص بود. در بورس سیدنی نیز شاخصهای سهام با افت بیش از دو درصدی همراه شدند. افت بیش از 3 درصدی قیمت سهام هاینکس بهدلیل اعلام ضعیفتر از انتظار عملکرد سهماهه سوم سال و سقوط 3 درصدی قیمت سهام شرکت سامسونگ متأثر از ثبت ضعیفترین روز در ده سال اخیر برای شرکتهای تولید کننده نیمههادیها، از دیگر تحولات بود.
اعلام گزارش عملکرد سهماهه شرکتها و همچنین تصمیم بانک مرکزی اروپا مبنیبر عدم تغییر در نرخ بهره حوزه یورو موجب شد شاخصهای سهام در قاره اروپا افزایش یابند. شاخص کک در بورس پاریس با 1/6 درصدی رشدیترین شاخص بود که در آن افزایش حدود 7 درصدی قیمت سهام شرکت پژو سیتروئن بهدلیل اعلام عملکرد مطلوب در سهماهه سوم سال، تأثیر بهسزایی داشت. در بورس فرانکفورت نیز صعود 7/6 درصدی قیمت سهام کنتیننتال جالبتوجه بود.
در والاستریت نیز شاخصهای سهام متأثر از گزارشهای عملکرد سهماهه رشد کردند تا به این ترتیب بخشی از ریزش گسترده روز گذشته را جبران نمایند. شاخص نزدک با 2/9 درصد بیشترین رشد را داشت. داوجونز و S&P500 هم رشد بیش از یک درصدی را به ثبت رساندند. جهش بیش از 15 درصدی قیمت سهام توئیتر و AMD، صعود حدود 9 درصدی ارزش بازار تسلا، افزایش 7 درصدی ارزش سهام آمازون و رشد 5/8 درصدی قیمت سهام مایکروسافت از نکات جالب این جلسه معاملاتی بود.
جمعه: اضطراب درخصوص سود سهماهه سوم شرکتها، تداوم وحشت از جنگ تجاری و افت رشد اقتصادی، باعث شد شاخصهای سهام در منطقه شرق آسیا نیز به روند نزولی خود ادامه دهند. شاخصKOSPI در بورس کرهجنوبی با 1/7 درصد افت، نزولیترین شاخص بود. ریزش این شاخص در حالی اتفاق افتاد که در این بورس دو شرکت سامسونگ و هاینکس ریزش روز گذشته خود را جبران کردند. افت ارزش یوان در مقابل دلار نیز از دیگر تبعات این نگرانیها در بازارهای آسیایی بود.
در بورسهای اروپایی نیز شاخصها متأثر از اخبار رسیده از بورس نیویورک و عملکرد ضعیف شرکتها در سهماهه سوم سال نزول کردند. شاخص کک در بورس پاریس با حدود 1/5 درصد، ریزشیترین شاخص بود. همچنین اگر چه همه گروهها منفی بودند، اما گروههای رسانه و ارتباطات ضعیفترین عملکرد را در میان سایرین به ثبت رساندند.
اعلام گزارشهای نهچندان مطلوب از عملکرد سهماهه سوم برخی شرکتهای بزرگ باعث شد شاخصهای سهام در والاستریت نیز معاملات روز جمعه را با کاهش قابلتوجه به پایان برند. شاخص نزدک با سقوط بیش از دو درصدی ریزشیترین شاخص بود. داوجونز و S&P500 هم افت بیش از یک درصدی را به قبت رساندند که گروه فناوری اطلاعات هم بیشترین نقش را در این ریزشها داشت که سقوط 7/8 درصدی قیمت سهام شرکت آمازون و کاهش 1/8 درصدی ارزش سهام شرکت آلفابت، نمونهای از آن بود.
دوشنبه: کاهش نگرانیهای تجاری سرمایهگذاران و همچنین فروکش کردن تنشها بر سر بودجه ایتالیا موجب شد قیمت طلا در بازارهای جهانی با افت 0/36 درصدی همراه شده و به قیمت 1,222/1 دلار تنزل کند.
سهشنبه: افزایش مجدد تنشهای تجاری در سطح بینالملل و همچنین سخنرانی رییس جمهور ترکیه درخصوص قتل خبرنگار صعودی موجبات نگرانی سرمایهگذاران و افزایش تقاضا در بازار جهانی طلا را فراهم کرد. هر قیمت هر اونس طلا به 1,230/3 دلار رسید که 0/67 درصد از قیمت پایانی روز قبل بیشتر است.
چهارشنبه: بدبینی سرمایهگذاران به چشمانداز رشد اقتصادی جهان و ریزش گسترده شاخصهای سهام در بورسهای معتبر بینالمللی باعث تداوم رشد قیمت طلا در بازارهای جهانی شد به گونهای که قیمت هر اونس با صعودی 28/0درصدی در 1,333/79 دلار معامله شد که این رقم بالاترین سطح قیمت در در سهماهه اخیر بهشمار میرود.
پنجشنبه: رشد قیمت طلا به بالاترین سطح سهماهه گذشته باعث شد بسیاری از سرمایهگذاران با اخذ موقعیت فروش اقدام به شناسایی سود نمایند. این موضوع افزایش عرضه دربازارهای جهانی را در پی داشت و موجب نزول 0/13 درصدی قیمتها و رسیدن آن به 1,332/17 دلار شد.
جمعه: سقوط مجدد شاخصهای سهام در بورسهای معتبر بینالمللی بار دیگر تقاضا برای طلا را افزایش داد و موجب شد قیمتها به سقف قیمتی سهماهه گذشته نزدیک شود. هر اونس رشد 0/11درصدی قیمت را تجربه کرد تا در 1,233/53 دلار به معاملات خود پایان دهد. در مجموع هفته نیز قیمت فلز زرد با رشد 0/57 درصدی همراه شد.
دوشنبه: برآیند نیروهای افزایشی و کاهشی قیمت نفت در بازارهای جهانی باعث شد بهای طلای سیاه با نوسانات زیادی همراه نشود. در پایان معاملات هر بشکه نفت برنت دریای شمال با رشد 0/06 درصدی در 79/83 دلار ایستاد. نفت وستتگزاس امریکا هم با صعود 0/08درصدی به 69/17 دلار رسید. روز نزدیک شدن به آغاز تحریمهای امریکا علیه صادرات نفت ایران مهمترین نیروی افزایشی و بروز نشانههایی از رشد تولید نفت امریکا با افزودن چهار حلقه به چاههای نفت این کشور، مهمترین نیروی کاهشی بود.
سهشنبه: در این روز عربستان اعلام کرد قتل روزنامهنگار این کشور در ترکیه و فشارها بر روی ریاض، باعث نمیشود عرضه نفت این کشور کاهش یابد و عربستان مصمم است کاهش عرضه از سوی ایران بهدلیل تحریمها را جبران نماید. این موضعگیری موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی با افت قابلتوجه همراه شود. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با سقوط 4/7 درصدی به 76/44 دلار تنزل کرد. نفت وستتگزاس اینترمدییت نیز ریزشی 3/97 درصدی داشت تا به 66/43 دلار بازگردد.
چهارشنبه: یکروز پس از سقوط سنگین قیمت نفت در بازارهای جهانی، شکاف قیمتی میان بهای نفت برنت و وستتگزاس که دو نفت پایه بینالمللی بهشمار میروند افزایش یافت. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با افت 0/35 درصدی در 76/17 دلار ایستاد. این در حالی است که نفت وستتگزاس رشدی 0/59 درصدی را تجربه کرد تا به قیمت 66/82 دلار صعود کند. همچنین اداره انرژی امریکا اعلام کرد ذخایر نفت این کشور در هفته گذشته 6/34 میلیون بشکه رشد داشته که این رقم از افزایش 3/69 درصدی اعلام شده در پیشبینیها بیشتر است.
پنجشنبه: بهبود شاخصهای سهام در بازارهای جهانی امید سرمایهگذاران به چشمانداز رشد اقتصاد جهانی را زنده نگه داشت و موجب شد تقاضا برای نفت افزایش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با رشد 0/95 درصدی 76/89 دلار دادوستد شد. هر بشکه نفت وستتگزاس اینترمدییت نیز با صعود 0/76 درصدی 67/33 دلار معامله شد.
جمعه: طبق اعلام شرکت خدمات انرژی بیکر هیوگز، شرکتهای انرژی امریکایی برای سومین هفته متوالی به تعداد چاههای تحت حفاری خود افزودند و تعداد کل چاههای فعال را در بالاترین سطح خود در بیش از سه سال اخیر نگاه داشتند. این موضوع در کنار تداوم نگرانیها درخصوص پیرامون چشمانداز رشد اقتصاد جهانی باعث شد قیمت نفت در بازارهای جهانی بار دیگر کاهش یابد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با افت 0/91 درصدی در 76/19 دلار به معاملات خود پایان داد. قیمت نفت وستتگزاس نیز 1/49 درصد افت کرد تا قیمت پایانی 66/33 دلار را به ثبت رساند. این قیمتها موجب شد برنت و وستتگزاس در مجموع این هفته افت قیمتی 4/5 و 4/04 درصدی را تجربه نمایند.