عملکرد بازارهای سهام در هفتهای که گذشت برخلاف هفتههای قبل از آن، امیدوارکننده و مثبت بود و جو خوشبینی به آینده در بازار کاملاً حاکم بود. مهمترین دلیل این نگاه مثبت در بازارهای جهان، نهایی شدن برنامه تسهیل کمی بانک مرکزی حوزه یورو برای خرید ماهانه میلیاردها یورو از اوراق قرضه دولتی میباشد. در همین حال بازارهای جهان در هفته آینده در بیم و انتظار برای انتخابات روز یکشنبه یونان و تأثیر آن بر وضعیت اتحادیه اروپا خواهند بود، جایی که در صورت پیروزی احزاب چپ، لغو برنامههای ریاضتی و احتمال ورشکستگی یونان و خروج این کشور از اتحادیه اروپا دور از ذهن نیست.
دوشنبه: در اولین روز کاری هفتهای که گذشت، بازارهای اروپا روز نسبتاً موفقی را سپری کردند و به دنبال ادامه برنامه تسهیل کمی بانک مرکزی اروپا و خوشبینی سرمایهگذاران به نتیجه این اقدامات، شاخص اغلب بورسها افزایش یافت. در آلمان شاخص داکس فرانکفورت حدود 7/0درصد، در فرانسه شاخص کاک40 حدود 4/0درصد و در لندن شاخص اف.تی.اس.ای100 بیش از 5/0درصد رشد داشتند. یکی از دلایل این رونق نسبی علیرغم نزدیک شدن به موسم انتخابات یونان و نگرانی از قدرت گیری احزاب چپگرا در آن کشور، اظهار نظر رئیسجمهور فرانسه مبنی بر تصمیم احتمالی بانک مرکزی اروپا در جلسه روز پنجشنبه برای خرید اوراق قرضه دولتی است که موجب افزایش نقدینگی و ایجاد شرایط مساعد برای رشد اقتصادی کشورهای اتحادیه اروپا خواهد شد. اما در قاره آسیا بازار سهام چین شاهد یک افت بی سابقه از سال 2008 تا کنون بود، جایی که شاخص بورس شانگهای 7/7درصد از ارزش خود را به یکباره از دست داد. مهمترین علت این افت چشمگیر، تصمیم کمیته قانونگذاری اوراق بهادار چین برای جریمه سنگین چند شرکت کارگزاری به علت تخلفات کاری بود. بسیاری از سرمایهگذاران چینی از این تصمیم بهتزده و خشمگین شدند. شاخص هنگکنگ نیز تحت تاثیر عملکرد شاخص بورس چین دچار افت 5/1درصدی شد. در عین حال شاخص بازارهای ژاپن و استرالیا برخلاف همتایان چینی خود عملکرد مثبتی داشتند و به ترتیب 9/0 و 2/0درصد افزایش یافتند. بازارهای امریکا در این روز به مناسبت روز مارتین لوترکینگ تعطیل بودند.
سهشنبه: بازارهای سهام امریکا در روز سهشنبه با اندکی افزایش روبهرو شدند. در این روز علیرغم نوسانات بالای شاخص بازارهای عمده سهام، به علت رشد قیمت شرکتهای بخش تکنولوژیک، شاخص سهام بورسهای اس.اند.پی500 و نزدک به ترتیب 2/0 و 4/0درصد و شاخص صنعت سهام داوجونز نیز تنها حدود 4 واحد رشد کردند. در این میان شاخص نزدک رشد بیشتر خود نسبت به سایر شاخصها در بازار امریکا را مدیون عملکرد اپل بود. در بازارهای اروپا نیز همچون روز گذشته، جو مثبت معاملات تحت تاثیر خبر برنامه بازخرید اوراق قرضه دولتی توسط بان مرکزی اتحایه اروپا، سبب ادامه روند افزایش شاخصهای سهام شد. شاخص سهام بورس داکس آلمان و اف.تی.اس.ای100 انگلستان به ترتیب 1/0 و 5/0درصد رشد نمودند. به گزارش رسانهها انتظار میرود بانک مرکزی اتحادیه اروپا بین 500 تا 750 میلیارد یورو از اوراق قرضه دولتی را خریداری کند و این برنامه بازخرید به عنوان نشانهای از مقابله جدی بانک مرکزی حوزه یورو در برابر تورم کاهشی و رکود محسوب میشود. در آسیا نیز تمامی شاخصهای معتبر روز مثبتی را پشت سر گذاشتند. در چین شاخص شانگهای به دنبال انتشار آمار رشد اقتصادی 3/7درصدی این کشور در سه ماهه چهارم، حدود 8/1درصد افزایش یافت و بخشی از زیان کمسابقه عملکرد روز گذشته خود را پوشش داد. در ژاپن نیز شاخص نیکی به علت آمار رشد اقتصادی مطلوب چین و کاهش نرخ ین در برابر دلار رشد 1/2درصدی را تجربه کرد.
چهارشنبه: در روز چهارشنبه بازارهای امریکا همچون چند روز گذشته روند رو به رشد ملایمی را تجربه نمود و شاخص بازارهای اس.اند.پی و داوجونز به ترتیب 5/0 و 2/0درصد افزایش یافتند. از مهمترین دلایل این رشد، گزارش رسانهها در آستانه جلسه روز پنجشنبه بانک مرکزی اتحادیه اروپا، در مورد تصمیم این بانک برای خرید ماهانه 50 میلیارد یورو از اوراق قرضه دولتی و متعاقب آن خوشبینی نسبت به احتمال خروج اتحادیه اروپا از رکود فراگیر اقتصادی و نیز افزایش اندک بهای نفت خام بود. صنایع فعال در انرژی و شرکتهای بزرگ عرصه تکنولوژی پیشرو رشد بهای سهام در بازارها بودند. در اروپا، بازارهای سهام برای پنجمین روز پیاپی افزایش یافتند. خبر رسانهای برنامه بازخرید 50 میلیارد یورویی اوراق قرضه توسط بانک مرکزی، امیدها را یرای خروج از رکود در دل سرمایهگذاران حوزه یورو زنده کرده است. به این ترتیب شاخص بازارهای سهام انگلستان، آلمان و فرانسه 6/1، 4/0 و 9/0درصد جهش یافتند. در آسیا نیز شاخص شانگهای چین شاهد جهش فوق العاده 7/4درصدی بود. به دنبال گزارش رشد اقتصادی فراتر از پیشبینیهای قبلی سه ماهه چهارم، افزایش قیمت سهام شرکتهای بخش مالی مهمترین سهم را در این پیشروی شاخص شانگهای داشت. اما در ژاپن پس از چندین روز عملکرد مثبت، بالاخره شاخص سهام نیکی به دنبال تعدیل منفی پیشبینی بانک مرکزی ژاپن در مورد نرخ تورم، 5/0درصد افت کرد. به جز ژاپن بازارهای دیگر آسیا روز موفقی را پشت سر گذاشتند.
پنچشنبه: به دنبال اعلام بانک مرکزی حوزه یورو مبنی بر برنامه خرید اوراق قرضه دولتی به میزان 60 میلیارد یورو در ماه، شاخص بازارهای سهام در امریکا رشد قابل توجهی را شاهد بودند. شاخص اس.اند.پی500 با افزایش 5/1درصدی خود بالاخره بازده مثبت طی سال 2015 میلادی به دست آورد و شاخصهای سهام داوجونز و نزدک نیز جهش 5/1 و 8/1درصدی را شاهد بودند. در بازارهای اروپا نیز واکنشهای مثبت به برنامه تسهیل کمی 60 میلیارد یورویی ماهانه که فراتر از انتظار بود، ادامه داشت. در آلمان شاخص سهام بورس فرانکفورت 3/1درصد، در فرانسه کاک40 5/1درصد و در لندن شاخص اف.تی.اس.ای100 بیش از 1درصد صعود کردند. همزمان، نرخ اوراق قرضه ده ساله سراسر کشورهای اتحادیه اروپا از آلمان تا اسپانیا و یونان کاهش یافت. اما پیش از شروع به کار بازارهای اروپا و امریکا این بازارهای آسیایی بودند که آغازگر روند مثبت معاملات در بازارهای جهانی بودند. در چین شاخص شانگهای علیرغم هشدار بسیاری از کارشناسان در مورد ناکافی بودن نرخ رشد اقتصادی3/7 درصدی چین، باز هم افزایش یافت و به میزان 6/0درصد رشد کرد. شاخص نیکی ژاپن نیز به دنبال ادامه کاهش نرخ ین در برابر سایر ارزهای مطرح، حدود 3/0درصد بیشتر شد. بورس استرالیا و کره جنوبی نیز به ترتیب 5/0 و 1/0درصد افزایش و کاهش یافتند.
جمعه: بازارهای سهام امریکا آخرین روز هفته را با اندکی کاهش به پایان رساندند. شاخص سهام اس.اند.پی500 علی رغم کاهش 6/0درصدی خود در این روز، در مجموع هفتهای که گذشت را با بازدهی 6/1درصدی به خاتمه رساند تا بهترین عملکرد این بازار طی هفتههای اخیر رقم خورده باشد. میانگین صنعتی داوجونز نیز 8/0درصد عقب نشست تا با بازده مثبت 9/0درصدی به کار خود در این هفته پایان دهد. مهمترین دلیل افت مذکور، آمار ضعیف مربوط به خرید مسکن و نگرانی برخی سرمایهگذاران در مورد پیچیدگیهای برنامه تسهیل کمی اتحادیه اروپا بود. اما بازارهای اروپا با عملکرد درخشان در آخرین روز هفته کاری یعنی جمعه، بهترین عملکرد هفتگی خود طی سه سال اخیر را شاهد بودند. در ادامه واکنش مثبت دیروز بازارها به سخنان رئیس بانک مرکزی اتحادیه اروپا مبنی بر برنامه خرید ماهانه 60 میلیارد یورویی اوراق قرضه دولتی تا حداقل سپتامبر سال 2016 میلادی، روز جمعه شاخص بازارهای سهام آلمان، انگلستان و فرانسه به ترتیب 1/2، 9/1 و 5/0درصد افزایش یافت. روند افزایش بهای اوراق قرضه و در نتیجه کاهش نرخهای این اوراق نیز همچون روزهای گذشته ادامه یافت. در قاره کهن بازارهای آسیایی نیز همچون همتایان اروپایی خود روز جمعه را با به پایان رسانیدند. شاخص بورسهای چین و هنگکنگ تحت تأثیر اعلام رشد آمار شاخص مدیران خرید چین و نیز نهایی شدن برنامه خرید اوراق قرضه بانک مرکزی اتحادیه اروپا، به ترتیب 3/0 و 3/1درصد افزایش یافت. هرچند شاخص بورس چین علیرغم عملکرد مثبت روزهای اخیر به علت زیان کم سابقه 7/7درصدی روز دوشنبه خود، هفتهای که گذشت را با بازده منفی 7/0درصد به پایان رساند. شاخص بورس نیکی ژاپن نیز علیرغم رشد ارزش ین در برابر یورو، به دلیل کاهش ارزش ین در برابر دلار در آخرین روز هفته شاهد رشد 1/1 درصدی بود.
دوشنبه: انتظار بازار برای معلوم شدن نتیجه نشست مهم بانک مرکزی اروپا در روز پنجشنبه و ادامه نگرانیها درباره وضعیت اقتصاد جهان به همراه تعطیلی بازارهای امریکا در این روز به مناسبت بزرگداشت مارتین لوتر کینگ باعث نوسان قیمت در محدوده 1,270 تا 1,270دلار در هر اونس شد.
سهشنبه: اعلام کاهش پیشبینی از رشد اقتصاد جهان توسط صندوق بینالمللی پول و رشد 4/7 درصدی چین در سال 2014 که کمترین میزان رشد این کشور در 24 سال گذشته است منجر به خرید طلا به عنوان سرمایه ایمن توسط سرمایهگذاران شد. همچنین عوامل تکنیکالی تأیید کننده صعود، در نهایت باعث رسیدن اونس به بالاترین قیمت خود در پنج ماه و نیم گذشته شد.
چهارشنبه: بستن معاملات برای گرفتن سود و رشد بازارهای سهام اروپایی منجر به افت اندکی در قیمت طلا شد. اونس در این روز نتوانست سطح 1,300دلاری را حفظ کند.
پنچشنبه: تصویب برنامههای محرک اقتصادی از سوی بانک مرکزی اروپا باعث افزایش خرید طلا بهعنوان سرمایه ایمن شد. البته در این روز دلار، بازارهای سهام و اوراق قرضه نیز افزایشی بودند ولی در نهایت، تقاضای ناشی از نگرانی فعالان بازار منجر به افزایش قیمت هر اونس طلا شد.
جمعه: اثرات متضاد نشست روز پنجشنبه منجر به تضعیف یورو و در نتیجه رشد دلار و افزایش شاخصهای سهام اروپایی شد و در نهایت قیمت طلا تا محدوده 1,294دلار کاهش یافت. در حالی که وضعیت بد اقتصاد اروپا و همچنین دادههای ناامیدکننده از چشمانداز کوتاه و میانمدت اقتصاد جهان باعث افزایش خرید طلا بهعنوان سرمایه امن شده و به بالا رفتن قیمت طلا کمک میکند، رشد بازارهای سهام فشار روی طلا را افزایش میدهد.
دوشنبه: در ادامه اتفاقات هفته گذشته و دخالت بانک مرکزی سوئیس در بازار، نگرانی از ادامه عرضه فراوان در بازار و عدم تغیر تصمیم اوپک در مورد میزان تولید خود در کنار انتظار سرمایهگذاران برای نشست بانک مرکزی اتحادیه یورو، قیمت نفت کاهش یافت.
سهشنبه: کاهش رشد چشمانداز اقتصاد جهانی براساس گزارش صندوق بینالمللی پول، کاهش رشد چین علیرغم اخبار مثبت اقتصادی از آلمان منجر به کاهش قیمت شد. وزیر نفت عربستان با معاون وزیر انرژی ایالات متحده امریکا در ریاض دیدار داشتند که جزئیات خاصی از این دیدار منتشر نشد، ولی آژانس خبری عربستان سعودی اعلام کرد در این نشست، مقامات در مورد همکاری در حوزه انرژی، مسائل زیستمحیطی، تغییرات آب و هوایی، استفاده از انرژی خورشیدی و سرمایهگذاریهای مشترک گفتگو کردند.
چهارشنبه: وزیر نفت عمان در کنفرانس صنعت انرژی در کویت که با حضور وزرای نفت کویت و عراق برگزار میشد، به شدت از سیاست اوپک در مورد میزان تولید نفت انتقاد کرد و گفت: این سیاست موجب بیثباتی در بازار شد بدون آنکه تولیدکنندگان و حتی خود عربستان منفعتی از آن ببرند. این اولین انتقاد مستقیم و عمومی عمان از این تصمیم بود. قبلاً ایران و ونزوئلا انتقاد خود را از این تصمیم اعلام کرده بودند اما عمان به عنوان متحد سیاسی عربستان سعودی، اولین بار بود که اعتراض خود را اعلام میکرد. همچنین وزیر نفت عراق پیشبینی کرد که با وجود سقوط نزدیک به 60درصدی قیمت نفت، انتظار افت بیشتر نمیرود. وی گفت؛ ما هیچ توجیه واقعی برای کاهش بیشتر و تداوم این کاهش در بازار نمیبینیم. عراق دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک بعد از عربستان است. عراق همچنین اعلام کرد به تولید بیشتر و صادرات برای کاهش جبران قیمت نفت نیاز دارد.
پنچشنبه: در آستانه نشست بانک مرکزی اتحادیه اروپا و تصمیم این بانک در مورد اجرای سیاستهای انبساطی، قیمت نفت برنت افزایش یافت. در صورت تصمیم این بانک مبنی بر خرید ماهانه اوراق قرضه، دلار افزایش خواهد یافت و این اتفاق، فشار زیادی بر قیمت کالاها وارد خواهد کرد. اما با اعلام تصمیم بانک مرکزی اتحادیه یورو و در پی اعلام گزارش اداره اطلاعات انرژی امریکا مبنی بر افزایش موجودی ذخایر نفت این کشور طی هفته گذشته و رسیدن آن به میزان 1/10 میلیون بشکه که بیشترین مقدار از سال 2001 تا کنون است، قیمت کاهش یافت.
جمعه: علیرغم خبر درگذشت پادشاه عربستان و تعیین جانشین جدید، از آنجا که پادشاه جدید اعلام کرد، سیاستهای سلف خود را ادامه خواهد داد و تغییری در استراتژی نفتی عربستان ایجاد نخواهد شد، قیمت نوسان زیادی نداشت و مجدداً کاهش اندکی را تجربه کرد. همچنین عربستان اعلام کرد، علی النعیمی، وزیر نفت این کشور در سمت خود ابقا خواهد شد.