در هفتهای که گذشت مهمترین وقایع هفته پیروزی جناح چپ تندرو مخالف سیاستهای ریاضتی در انتخابات ملی یونان و گزارش کاهش سرعت رشد اقتصادی امریکا به عنوان اقتصاد پیشرو کشورهای غربی بود. هرچند که در آغازین روزهای هفته، تأثیر روانی سیاستهای تسهیل کمی اتحادیه اروپا و بیاعتنایی به تهدیدهای حزب پیروز یونان درباره خروج از اتحادیه اروپا و تقاضای بخشش بدهیهای خود، سبب ادامه روند بهبود بازارهای سرمایه اروپا و بسیار از کشورهای دیگر دنیا شده بود؛ در ادامه با انتشار آمارهای ضعیف نرخ رشد اقتصادی امریکا و کاهش شدید رشد تولیدات صنعتی چین نسبت به سالهای گذشته، وضعیت بازارهای مالی جهان دچار آشفتگی شد و به جز اروپا اغلب بازارهای دیگر ماه ژانویه را با عملکرد و بازده منفی به پایان رساندند
دوشنبه: در اولین روز کاری هفته بازارهای سهام امریکا با بیاعتنایی به تحولات یونان و پیروزی حزب تندرو چپ سیریزا، اندکی افزایش یافت. در این روز شاخص بازارهای اس.اند.پی500 و نزدک هریک 3/0درصد و شاخص میانگین صنعت داوجونز نیز به میزان 6 واحد رشد کردند. به نظر میرسد برنامه تسهیل کمی بانک مرکزی اروپا و تصمیم این بانک برای خرید ماهانه 60 میلیارد یورو از اوراق قرضه تا سال 2016 میلادی وقایع یونان را که میتوانست نوعی فاجعه تلقی گردد، به شدت تحت تأثیر قرار داده است. برخی از کارشناسان نیز بر این نکته تأکید دارند که در هر صورت در شرایط فعلی اقتصاد دنیا، بازار سهام و اوراق قرضه امریکا بهترین انتخاب سرمایهگذاران خارجی و داخلی است. در اروپا نیز اکثر بازارهای معتبر در سطح قاره روز موفقی را پشت سر گذاشتند. ظاهراً سرمایهگذاران بحران یونان و وعدههای حزب پیروز شده سیریزا مبنی بر پایان سیاستهای ریاضتی و و مذاکره با تروئیکای اروپایی برای بخشش بدهیهای این کشور، را جدی نگرفتهاند و خوشبینی فزایندهای در باب سیاستهای تسهیل کمی در بازارهای اروپا وجود دارد. شاخص سهام فرانکفورت آلمان و اف.تی.اس.ای لندن اولین روز کاری هفته را به ترتیب با افزایش 4/1 و 3/0 درصدی به پایان رساندند. همچنین بازار سهام یونان در واکنش به نتیجه انتخابات بیش از 5/3درصد از ارزش خود را از دست داد. و اما در بازارهای آسیا در اولین واکنش به نتیجه انتخابات ملی یونان و قدرتگیری احزاب چپ، شاخص نیکی ژاپن 3/0درصد کاهش یافت. در مقابل شاخص شانگهای چین در پی اقدامات اخیر بانک مرکزی این کشور برای تزریق نقدینگی بیشتر به بازارها، با رشد 9/0درصدی برای پنجمین روز متوالی افزایش یافت و به بیشترین مقدار خود طی پنج سال اخیر دست یافت. شاخص بورس هنگکنگ نیز به پیروی از چین 2/0درصد افزایش یافت.
سهشنبه: بازارهای امریکا در روز سهشنبه شاهد بدترین افت خود طی سه هفته معاملاتی اخیر بودند. این افت شاخص به علت انتشار آمار ضعیف و ناامیدکننده سفارشات خرید کالاهای بادوام و نگرانی از کاهش سرعت رشد اقتصادی و نیز آمار فروش ضعیف برخی شرکتهای بزرگ نظیر مایکروسافت بود. شاخص اس.اند.پی500 در پی افت نسبتاً شدید قیمت سهام مایکروسافت و کاترپیلار، 3/1درصد از ارزش خود را از دست داد. بازارهای داوجونز و نزدک عملکرد بدتری داشتند و شاهد کاهش 7/1 و 9/1درصدی شاخصهای خود بودند. شرکت اپل با کاهش قیمت 5/3درصدی خود نقش عمدهای در افت شاخص نزدک داشت. بازارهای اروپا نیز پس از 9 روز رونق، شاهد افت شدیدی بودند. شاخص بورسهای داکس آلمان، کاک فرانسه و اف.تی.اس.ای انگلستان به ترتیب 6/1، 1/1 و 5/0درصد کاهش یافتند. از مهمترین دلایل افت سنگین بازارهای اروپا میتوان به آمار نزولی سفارشات خرید امریکا و تعدیل منفی پیشبینی رشد اقتصادی انگلستان اشاره کرد. در بازارهای آسیا عملکرد بازارهای ژاپن و چین این بار عکس روز گذشته بود، به گونهای که شاخص نیکی ژاپن پس از مشاهده تاثیرگذاری اندک نتایج انتخابات یونان بر سایر بازارهای دنیا، روز معاملاتی منفی قبل را با رشدی معادل 7/1درصد جبران نمود. اما شاخص شانگهای چین در واکنش به آمار افت شدید 2014 رشد فروش صنایع بزرگ نسبت به سال 2013 و نیز کاهش نسبتاً شدید نرخ یوان، 9/0درصد سقوط کرد.
چهارشنبه: بازارهای سهام امریکا همچون روز سهشنبه شاهد افت ارزش خود بودند. در پی تداوم نگرانیها از انتشار گزارش کاهش سفارشات خرید کالاهای بادوام و کاهش احتمالی رونق اقتصاد امریکا، کاهش بهای نفت خام و بیانیه جلسه فدرال رزرو مبنی بر تداوم انتظار برای افزایش نرخ بهره به علت پیشبینی کاهش نرخ تورم به زیر 2درصد، شاخص بورسهای اس.اند.پی500 و داوجونز به ترتیب بیش از 4/1 و 1/1درصد از ارزش خود را از دست دادند. افت بهای سهام شرکتهای نفتی نظیر اکسونموبیل و چورون از دلایل اصلی سنگینتر شدن روند منفی معاملات بود. در اروپا به دنبال تشکیل اولین جلسه کابینه جدید یونان و وعده افزایش حداقل حقوق، توقف برخی خصوصی سازیها و سایر اقدامات ناقض برنامههای ریاضتی، شاخص بورس یونان طی یک روز 1/9درصد ارزش خود را از دست داد و به کمترین میزان از سال 2012 تاکنون رسید. عملکرد سایر بورسهای اروپایی نیز کم و بیش متأثر از این شرایط بود. شاخص کاک40 فرانسه 3/0درصد افت کرد و شاخص داکس آلمان 8/0درصد رشد کرد. در بازارهای قاره کهن، شاخص نیکی ژاپن به دنبال کاهش ارزش نرخ ین در برابر دلار امریکا رشد اندک 2/0درصدی را تجربه کرد. شاخص شانگهای چین نیز در ادامه روند منفی روز گذشته خود در واکنش به آمار ضعیف فروش تولیدات صنعتی 4/1درصد دیگر افت کرد. برخلاف چین، بورسهای هنگکنگ و استرالیا اندکی رشد داشتند.
پنچشنبه: شاخص بازارهای سهام امریکا پس از دو روز عملکرد منفی، افزایش پیدا کردند. مهمترین علت این امر افزایش بهای قرارداد آتی نفت خام براورد میگردد به گونهای که بهای نفت تحویلی آتی به بشکهای 44دلار بازگشت. به این ترتیب شاخص بازار اس.اند.پی500 و نزدک 1درصد و شاخص داوجونز بیش از 3/1درصد افزایش داشتند. البته در این میان برخی از کارشناسان بازار سهام امریکا نسبت به ادامه روند کاهش بهای یورو در برابر دلار و تأثیر منفی آن بر برخی شرکتهای صادراتی بزرگ نظیر مایکروسافت هشدار میدهند. در حوزه یورو بازارهای سهام همچون همتایان امریکایی خود روز معاملاتی پر نوسانی را پشت سر گذاشتند که برآیند پایانی آن افزایش 3/0 و 4/0درصدی شاخص بورسهای داکس آلمان و کاک40 فرانسه بود. شاخص بورس لندن اما 2/0درصد کاهش یافت. با ادامه کاهش نرخ تورم در سطح کشورهای اروپا، جو سرمایهگذاری در سطح این قاره چندان روشن و امیدوارکننده نیست. اما بازارهای آسیایی برخلاف همتایان خود در سایر قارهها، روز معاملاتی کاملاً ناموفقی را تجربه کردند. در ژاپن به دنبال آمارهای فروش ضعیف شرکتهای سهامی نظیر نینتندو و کنن و البته نشانههایی از تعلل فدرال رزرو امریکا در افزایش نرخ بهره مطابق برنامه اعلام شده خود، شاخص نیکی بیش از 1/1درصد افت کرد. بازار سهام چین نیز در ادامه روند منفی خود و نیز در واکنش به اطلاعیه کمیته قانونگذاری اوراق بهادار مبنی بر ادامه برخورد با کارگزاران متخلف سهام 3/1درصد دیگر از ارزش خود را از دست داد. همچنین شاخص سهام کشورهای کرهجنوبی و هنگکنگ کاهش یافتند.
جمعه: بازارهای سهام امریکا آخرین روز هفته را با بازدهی منفی به پایان رساندند. با افزایش صفهای فروش در ساعات پایانی روز، اکثر شاخصها شاهد پایینترین مقدار در ماه ژانویه بودند. گزارش آمار کمتر از حد انتظار رشد اقتصادی این کشور قبل از پایان ساعات معاملاتی علی رغم افزایش اندک بهای نفت، سبب خروج برخی از سرمایهگذاران و هجوم آنها به سرمایهگذاریهای امن همچون اوراق خزانه و طلا شد. شاخص اس.اند.پی500 3/1، شاخص داوجونز 4/1 و شاخص نزدک 1درصد دچار افت شدند. بازار بورس اس.اند.پی500 با زیان روز جمعه خود، در مجموع ماه ژانویه را با زیان 1/3درصدی به پایان رسانید. در قاره اروپا نیز عملکرد بازارهای سهام منفی بود، جایی که شاخص داکس آلمان، کاک فرانسه و اف.تی.اس.ای به ترتیب 4/0، 7/0 و 9/0درصد کاهش یافتند. آمار کاهش 6/0درصدی شاخص بهای مصرفکننده نسبت به ژانویه سال 2014، سبب ادامه نگرانیها از رکود فراگیر در اتحادیه اروپا شده است. همچنین استمرار کاهش بهای نفت و متعاقب آن کاهش قیمت برخی از اقلام سبب شده است که بسیاری از خانوارها خریدهای خود را به امید کاهش بیشتر بهای اجناس به تعویق اندازند. با این حال اکثر بازارهای سهام اروپایی به لطف عملکرد درخشان خود در هفته گذشته ماه ژانویه را بازدهی مثبت و کمسابقه طی سالهای اخیر به پایان رساندند. در بازارهای سهام قاره آسیا، شاخص نیکی ژاپن به لطف آمار فروش خوب غولهای الکترونیکی خو.د نظیر توشیبا و بهبود قیمت سهام شرکتهای اکتشافات انرژی این کشور به علت افزایش اندک بهای نفت خام،آخرین روز هفته را با رشد 4/0درصدی به اتمام رسانید. در مقابل شاخص بازارهای سهام شانگهای چین، هنگکنگ و کره جنوبی آخرین روز هفته را با افتهای 6/1، 4/0 و 1/0درصدی به پایان رساندند. این درحالی بود که شاخص سهام چین برای چهارمین روز متوالی بازدهی منفی به ثبت رسانید.
دوشنبه: کاهش نگرانیها درباره نتایج انتخابات یونان، گزارش مؤسسه Ifo از شاخص اعتماد کسب و کار آلمان در ماه ژانویه، تقویت دلار، افزایش شاخصهای سهام و شناسایی سود معاملهگران منجر به کاهش ارزش هر اونس طلا در بازارهای جهانی شد.
سهشنبه: افت شاخصهای بازارهای سهام در پی انتشار گزارشهای بازدهی سهماهه کمتر از انتظار شرکتها، افت شاخص دلار از اوج 12 ساله خود و کاهش میزان سفارشات کالاهای بادوام طی یک ماه گذشته در امریکا منجر به افزایش خرید طلا به عنوان سرمایه ایمن و افزایش ارزش این فلز گرانبها شد.
چهارشنبه: انتشار بیانیه کمیته بازار آزاد فدرال رزو مبنی بر عدم تغییر سیاستهای پولی این بانک منجر به کاهش طلا در بازارهای جهانی شد.
پنچشنبه: تفسیر سرمایهگذاران از بیانیه فدرال رزرو مبنی بر جدی بودن این بانک در افزایش نرخ بهره طی ماههای آتی، کاهش شدید میزان مطالبات هفتگی بیمه بیکاری آمریکا و افزایش ارزش دلار باعث شد بیشترین افتهای روزانه در ماههای اخیر برای طلا رقم بخورد.
جمعه: اعلام رشد اقتصادی کمتر از انتظار ایالاتمتحده در سه ماه آخر سال 2014 و بازگشت تردیدها به بازارهای مالی، اعلام مواضع حزب برندگان انتخابات یونان مبنی بر اینکه با اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول همکاری نخواهند کرد و افزایش نگرانی در بازارهای سهام امریکا منجر به افزایش ارزش طلا شد.
دوشنبه: وزیر اقتصاد امارات متحده عربی گفت: انتظار میرود قیمت نفت در اواسط سال جاری همراه با بهبود در اقتصادهای بزرگ، افزایش یابد.
سهشنبه: دبیر کل اوپک اعلام کرد در صورتیکه سرمایهگذاریهای جدید در حوزه نفت بسیار کم باشد، قیمت نفت به 200 دلار در هر بشکه خواهد رسید. کاهش میزان سفارشات کالاهای بادوام در امریکا طی ماه گذشته در کنار بهبود ضریب اطمینان مصرفکننده و میزان فروش خانههای نوساز در این کشور در نهایت منجر به افزایش اندکی در قیمت نفت برنت شد.
چهارشنبه: افزایش موجودی نفت امریکا برای دومین هفته متوالی، انتشار بیانیه فدرال رزرو و عدم تغییر نرخ بهره امریکا منجر به کاهش قیمت نفت شد.
پنچشنبه: کاهش نرخ تورم آلمان طی ماه گذشته و بهبود آمار اشتغال امریکا منجر به نوسان اندکی در قیمت نفت شد.
جمعه: کاهش غیر منتظره رشد اقتصادی ایالات متحده امریکا طی فصل گذشته منجر به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.