امروز : پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳

دوشنبه بازار ۱۹ تا ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ – شماره ۲۴


در هفته‌ میلادی گذشته عواملی نظیر سخنرانی اعضای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو، تحولات سیاسی در جهان، تشدید رکود در منطقه پولی یورو و نیز اعلام شاخص‌های اقتصادی مهمی از آمریکا، اروپا و چین منجر به بروز نوساناتی در بازارهای مالی و کالاها از جمله طلا گردید.

دوشنبه: از آنجا که در اولین روز هفته نیز همچنان عمده توجه سرمایه‌گذاران معطوف به تحولات سیاسی بود که در هفته‌های اخیر موجبات بی‌ثباتی در اوکراین، عراق و غزه را فراهم می‌کرد، انتشار خبرهایی از کاهش تنش‌ها در مناطق مذکور ریسک‌پذیری را به بازارهای مالی بازگرداند و به معاملات سهام رونق بخشید. به علاوه در روز دوشنبه پس از آنکه یکی از اعضای فدرال رزرو اظهار داشت روند رشد اقتصادی آمریکا و جهان چندان رضایتبخش به نظر نمی‌رسد، معامله‌گران امیدوار شدند بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره خود را برای مدت طولانی‌تری در پایین‌ترین سطح ممکن حفظ کند که این مسئله تا حدودی مثبت‌اندیشی سهامداران را تقویت نمود. از سوی دیگر احتمال اجرای سیاست‌های انبساطی بیشتر در اروپا، نگرانی‌ از پیامدهای رکود در منطقه پولی یورو و نیز اختلافات بحث‌انگیز مسکو و غرب و تاثیر منفی آن بر روابط تجاری دو منطقه فشار رو به پایینی بر ارزش یورو وارد آورد. در عین حال به طور کلی از آنجاکه رعایت محافظه‌کاری ایجاب می‌کرد تا افراد مایل به نگهداری ارز مطمئنی نظیر دلار در پرتفوی خود باشند شاخص دلار قوت گرفت.

سه شنبه: رشد عدم اطمینان نسبت به روند بهبود اقتصادی در اروپا و به هم ریختن جو روانی بازار در پی انتشار گزارش‌هایی بسیار ناامیدکننده از اوضاع منطقه پولی یورو در روز سه‌شنبه از جذابیت سرمایه‌گذاری در سهام کاست و ریسک‌گریزی را فزونی بخشید. در واقع کاهش قابل توجه شاخص ZEW آلمان و افت آن تا کمترین سطح خود طی دو سال اخیر نشان داد نگرانی زیادی نسبت به تشدید درگیری‌ها در اوکراین و وخیم شدن روابط تجاری اروپا با روسیه، به ویژه آلمان، وجود دارد.

چهارشنبه: اگرچه در روز چهارشنبه آمار و ارقام اقتصادی مربوط به آمریکا، اروپا، ژاپن و چین چندان رضایتبخش نبودند، اما این تفکر که شاید فدرال رزرو به این زودی‌ها تغییر مثبتی در نرخ بهره خود اعمال نکند به بهتر شدن جو روانی بازارهای سهام کمک کرد. در این مورد امیدوارکننده بودن اطلاعیه‌های مربوط به درآمد فصلی برخی از شرکت‌ها هم سهم بسزایی داشت. به علاوه در شرایطی که اوضاع منطقه پولی یورو نگران‌کننده به نظر می‌رسید اینکه ممکن است بانک مرکزی اروپا دست به اقدامات حمایتی گسترده‌تر بزند تا بدینوسیله از کند شدن رشد منطقه ممانعت نماید نرخ برابری یورو به دلار را به کاهش واداشت.

پنج شنبه: پس از آنکه انتشار گزارش‌های ضعیفی از میزان تولید ناخالص داخلی اروپا، آلمان و فرانسه هشدار داد تاثیر تحریم‌های اعمال شده از سوی غرب علیه روسیه بر مناسبات تجاری این دو منطقه و بر اقتصاد اروپا را نمی‌توان نادیده گرفت جوی منفی بر بازارهای سهام روز پنج‌شنبه حاکم شد و سرمایه‌گذاران به خرید دارایی‌های مطمئن‌تر همچون دلار و اوراق قرضه آلمان روی آوردند. البته افزایش این احتمال که بانک مرکزی اروپا با هدف مقابله با رکود، سیاست‌های انبساطی قوی‌تری را در پیش خواهد گرفت همراه با سخنان پوتین درخصوص عدم تمایل به گسترش درگیری‌ها در اوکراین دوباره تا حدی ریسک‌پذیری را بهبود بخشید و از بدبینی‌ها نسبت به چشم‌انداز اقتصادی کاسته شد.

جمعه: در روز پایانی هفته خبر حمله نیروهای اوکراینی به تاسیسات نظامی روسیه مستقر در مرزهای دو کشور با تقویت ریسک‌گریزی افراد، خرید دارایی‌های مطمئن‌تر نظیر اوراق قرضه آمریکا را افزایش داد به طوریکه نرخ بهره اوراق ۱۰ ساله به کمترین سطح خود در سال جاری رسید. البته خوش‌بینی سرمایه‌گذاری نسبت به نتیجه اقدامات حمایتی ECB و اینکه شاید بحران سیاسی در اوکراین بار دیگر فروکش یابد تا حدی از ریزش بازارها جلوگیری نمود.



24-3



24-2





دوشنبه: در این روز نه تنها رونق بازارهای سهام و فروکش کردن بحران سیاسی موجود از خرید طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر کاست و موجب خروج وجه از صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا گردید بلکه نبود خرید فیزیکی از سوی مصرف‌کنندگان اصلی در جهان یعنی چین و هند نیز در افت بهای طلا نقش بسزایی داشت.

سه شنبه: از یک سو انتشار خبرهایی تنش‌زا از اوکراین بهای طلا را افزایش داد و از سوی دیگر تمایل برای شناسایی سود در ساعات پایانی معاملات همراه با بالا بودن ارزش دلار از رشد بیشتر قیمت این کالای گرانبها جلوگیری نمود.

چهارشنبه: افت معاملات سهام و بی‌ثباتی در وضعیت سیاسی اوکراین و عراق و نیز گمانه‌زنی‌ها از کم بودن احتمال افزایش نرخ بهره آمریکا در آینده نزدیک بر تقاضا برای طلا افزود. البته همچنان حمایتی از جانب خریداران فیزیکی احساس نمی‌شد و بالارفتن ارزش دلار هم بیشتر شدن قیمت مزبور را اندکی محدود می‌کرد.

پنج شنبه: در بازار طلای این روز انتشار گزارش ضعیفی از وضعیت بیکاری در آمریکا، رشد کند اقتصاد اروپا و افت قابل توجه وام‌های اعطا شده در چین را می‌تواناز دلایل اصلی بالا رفتن بهای طلا دانست؛ اگرچه همچنان سطح خرید فیزیکی پایین بود و ناآرامی‌ها در اوکراین و خاورمیانه تحت نظر قرار داشت. به علاوه اطلاعیه‌ای ازانجمن جهانی طلا منتشر شد که نشان داد تقاضا در سه ماهه دوم سال جاری ۱۶ درصد کاهش یافته است.

جمعه: باوجود افت شاخص دلار و بروز درگیری‌های تازه در اوکراین، امیدواری معامله‌گران از اینکه سیاست‌های انبساطی بانک‌های مرکزی آمریکا و اروپا در نهایت به بهتر شدن وضعیت فعلی خواهد انجامید، فشار رو به پایینی بر بهای طلا وارد آورد. لازم به ذکر است ثبت بیشترین رشد هفتگی بازارهای سهام اروپا از اواسط فوریه، رشد بازارهای نزدک و S&P تا بالاترین سطح خود از ماه جولای و نبودتقاضا از سوی چین و هند در کاهش قیمت کالای مزبور در روز جمعهموثر واقع شد.

24-6





24-7



دوشنبه: عرضه فراوان نفت در جهان، کاهش پیش‌بینی اوپک از تقاضا برای نفت خام در سال جاری و سال آینده و نیز بهبود اوضاع دومین صادرکننده بزرگ نفت اوپک در جهان پس از حملات هوایی آمریکا علیه گروه داعش در عراق از دلایل اصلی کاهش بهای نفت برنت در روز دوشنبه بود.

سه شنبه: افزایش تولید نفت اوپک با کاستن از نگرانی‌های ناشی از ادامه تنش‌ها در عراق و لیبی، قیمت نفت را به کاهش واداشت. البته در این میان انتشار خبرهای نه چندان مطلوبی از اوضاع آلمان بر چشم‌انداز تقاضا برای نفت از سوی اروپا نیز تاثیری منفی گذاشت. در این روز EIA در گزارشی پیش‌بینی خود از تقاضا برای نفت در جهان را با ۱۸۰ هزار بشکه کاهش، ۱ میلیون بشکه در روز اعلام نمود. به علاوه بیان داشت در سال آینده به دلیل کند شدن رشد اقتصادی چین و روسیه و گسترش بخش تولید نیرو از منابع غیرنفتی در ژاپن شاهد کاهشی در حدود ۹۰ هزار بشکه در تقاضا برای نفت در سال ۲۰۱۵ و رسیدن به ۱٫۳ میلیون بشکه در روز خواهیم بود.

چهارشنبه: پس از آنکه گزارش اخیر EIA مبنی بر عرضه بیش از حد نفت در بازار موجب ریزش بهای نفت خام تا کمترین سطح خود در ۱۳ ماه اخیر گردید، دیگر بار بروز تنش‌های تازه در لیبی و اوکراین بهای این کالای استراتژیک را فزونی بخشید.

پنج شنبه: در عین حال که بازار از مازاد عرضه فراوان رنج می‌برد، قیمت نفت برنت تحت فشار منفی ناشی از اعلام آمار مربوط به کاهش رشد اقتصادی اروپا با افزایش‌ها نگرانی از روند تقاضا تنزل یافت.

جمعه: کاهش شاخص دلار و تشدید تنش‌ها در اوکراین را می‌توان از دلایل اصلی رشد بهای نفت برنت در آخرین روز هفته بر شمرد.

به علاوه بنابر خبرهای منتشر شده ظاهراً قرار است لیبی بزرگترین پورت صادرات نفتی خود را در روزهای آینده بازگشایی کند. همچنین اتحادیه اروپا نیز در حال بررسی اعمال تحریم‌های بیشتر بر نفت سوریه است تا بدینوسیله از درآمد گروه‌های شورشی که کنترل چندین پایانه نفتی در این کشور را در اختیار دارند بکاهد.

24-8




دانلود نسخۀ PDF