احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو امریکا، باعث افزایش ارزش دلار در مقابل دیگر ارزها شد و منجر به کاهش قیمت طلا و نفت در بازارهای جهانی شد. رونمایی از محصول جدید تولیدی شرکت اپل و همچنین اعلام نشست جداگانه بانکهای مرکزی کشور ژاپن و امریکا در هفته آینده، از جمله اخبار تأثیرگذار طی هفته اخیر بودند.
دوشنبه: بازارهای سهام آسیایی به دلیل نگرانی از احتمال افزایش نرخهای بهره توسط ایالات متحده که بازارها را فرا گرفته است هفته را ضعیفتر شروع کردند. به تشخیص سرمایهگذاران افزایش نرخ بهره تأثیر بالقوه بر رشد برخی بازارها دارد. به طوری که امروز شاخص نیکی ژاپن با 7/1درصد کاهش به مقدار 92/16,672 واحد رسید. بازارهای سهام اروپایی در اولین روز هفته به میزانی افت کردند که در دو هفته اخیر بیسابقه میباشد و دلیل این افت شدید فروش داراییهای پرریسک از طرف سرمایهگذاران و وارد شدن به بازارهایی است که با احتمال افزایش نرخبهره در این ماه توسط فدرال رزرو، مستعد رشد میباشند. این رویکرد باعث شد، شاخص استاکس600 اروپا با 1درصد کاهش به مقدار 23/342 واحد برسد که کمترین میزان در دوهفته اخیر بوده است و همچنین شاخص سهام فوتسی100 بریتانیا با 1/1درصد کاهش در مقدار 9/6,700 واحد بسته شود.
بازارهای سهام ایالات متحده در اولین روز کاری هفته با افزایش به کار خود پایان دادند، این افزایش به دلیل احتیاط در افزایش نرخ بهره (احتمال کم افزایش نرخ بهره) بنا به اظهارات “لیل برینارد” رئیس هیئت مدیره فدرال رزرو میباشد. به همین علت شاخص اس.اند.پی500 با 5/1درصد افزایش به مقدار 2,158 واحدی رسید و شاخص میانگین صنعتی داوجونز با 3/1درصد افزایش به مقدار 18,324 واحد رسید و شاخص ترکیبی نزدک نیز با 7/1درصد افزایش در مقدار 5,211 واحدی ثابت شد.
سهشنبه: بازارهای سهام آسیا دومین روز هفته را پس از بدترین افت خود در روز گذشته و طی دو ماه اخیر، قویتر شروع کردند اما در پایان جلسه معاملاتی به دلیل نگرانی درباره سیاست نامعلوم بانک مرکزی امریکا در خصوص افزایش نرخ بهره، با بازده نسبتاً کمی بسته شدند. به طوری که شاخص نیکی در ژاپن با 12/56 واحد افزایش به مقدار 04/16,729 واحد رسید. شاخصهای سهام اروپا در روز سهشنبه پس از یک جلسه معاملاتی نسبتاً متلاطم و با شیب تند کاهش یافتند، دلیل کاهش ارزش شاخصها در اروپا به خاطر افت قیمت نفت خام بود که تأثیر خود را در صنعت انرژی نشان داد و شرکتهای نفتی عمده کاهش شاخصها را رقم زدند. لازم به ذکر است شاخص استاکس600 اروپا با 1درصد افت در مقدار 72/338 واحد بسته شد، در حالیکه 6/0درصد در اوایل معاملات افزایش داشت. شاخص فوتسی100 بریتانیا نیر با توجه به اینکه در طی جلسه معاملاتی در رنجهای قیمتی مثبت معامله شد، اما با 5/0درصد کاهش در مقدار 63/6,665 واحد بسته شد.
شاخصهای بازار سهام امریکا در روز سهشنبه افت کردند، شاخصهای مذکور به دلیل افزایش شارپی که روز قبل داشتند و افت قیمت نفت خام در بازار امروز و همچنین نگرانیهای آزاردهنده در مورد برنامههای فدرال رزرو برای افزایش نزخ بهره بهشدت کاهش یافتند. به طوری که شاخص اس.اند.پی500 با 5/1درصد کاهش به مقدار 2,127 واحد رسید. تمام 10 صنعت حاضر در شاخص فوق به رنگ قرمز معامله شدند که منفیترین آنها بخش انرژی بود که علت آن نیز افت قیمت نفت خام میباشد. میانگین شاخص صنعتی داوجونز با ریزش 4/1درصدی به مقدار 68/18,066 واحد رسید و کاهش اشاره شده، ناشی از افت قیمت سهام شورون و اکسپرس میباشد، اما نکته قابل توجه این است که شرکت اپل تنها جزء شاخص داوجونز بود که در قیمتهای مثبت معامله شد. شاخص ترکیبی نزدک نیز با 1/1درصد کاهش، به مقدار 25/5,155 واحد رسید.
چهارشنبه: بازارهای سهام آسیا در روز چهارشنبه به دلیل ضعف در بازارهای سهام ایالات متحده امریکا و ادامه نگرانیها که بانکهای مرکزی جهانی به زودی استراتژیهای خود را تغییر دهند و در جهت عکس طرحها یا برنامههای خود پیش روند، نوسان زیادی نداشتند. به طوری که شاخص نیکی ژاپن 2/0درصد کاهش یافت و به مقدار 24/16,614 واحد رسید. شاخص ترکیبی شانگهای چین نیز 3/0درصد کاهش یافت، اما شاخص هانگ سنگ با 2/0درصد افزایش بسته شد. شاخصهای اروپایی به پایینترین سطح خود در روز چهارشنبه رسیدند، به طوری که شاخص استاکس 600 با 1/0درصد کاهش به 42/338 واحد رسید. با اعلام آمارهای بریتانیا از جمله شاخص میانگین درآمد سرانه که نسبت به پیشبینیها بهتر ظاهر شد، شاخص مدعیان بیکاری که نسبت به دوره قبلی کاهش یافته است و همچنین نرخ بیکاری که دقیقاً مطابق با پیشبینیها عمل کرده است، بازار سهام بریتانیا در روز چهارشنبه افزایش نسبتاً اندکی را پس از چهار جلسه افت، تجربه کرد، به طوری که شاخص فوتسی100 این کشور با 1/0درصد افزایش در مقدار 31/6,673 واحد بسته شد. شاخصهای صنعتی داوجونز و اس.اند.پی500 امریکا در پی افت شدید قمیت نفت خام در روز چهارشنبه کاهش یافتند. شاخص صنعتی داوجونز با 98/31 واحد کاهش یا 2/0 درصد افت به مقدار 77/18,034 واحد رسید و این کاهش در حالی محقق شد که سهام شرکت اپل 6/3درصد افزایش یافت. شاخص اس.اند.پی500 نیز با 25/1واحد افت به 77/2,125 واحد رسید که 2/1درصد از این افت به دلیل کاهش در بخش انرژی بوده است. شاخص ترکیبی نزدک 4/0درصد افزایش یافت و در مقدار 77/5,173 واحد بسته شد.
پنجشنبه: معاملهگران بازارهای سهام آسیا به علت نتیجه نامعلوم سیاستهای پولی، تأمل زیادی در انجام معاملات روز پنجشنبه خود به خرج دادند و آخر هفته طولانیتر و کسلکنندهای را سپری کردند. در اوایل هفته آینده جلسات بانک مرکزی ژاپن و فدرال رزرو برگزار خواهد شد که با تصمیماتی در خصوص تغییر در سیاستهای پولی میتوانند حجم معاملات را در بازارهای پول، سرمایه و طلا بهبود ببخشند. در روز پنجشنبه شاخص نیکی ژاپن 3/1درصد افت کرد و به مقدار 01/16,405 واحد رسید که کمترین میزان آن در دو هفته اخیر میباشد. شاخصهای سهام اروپا در روز پنجشنبه افزایش یافتند، آمارهای اقتصادی منتشره از ایالات متحده که گویای برآورده نشدن انتظارت میباشند و همچنین نرخ استقراض بسیار کم در بزرگترین اقتصاد جهان، دلیل افزایش بازارهای سهام اروپا بوده است. به طوری که شاخص استاکس600 با 6/0درصد افزایش در مقدار 34/340 واحد بسته شد که اولین افزایش این شاخص بعد از شش جلسه متوالی افت بود. شاخص انگلستان نیز در این روز افزایش یافت که این افزایش ناشی از افزایش در سهام سوپرمارکتها بود و همچنین افت پوند پس از اعلام سیاستهای بانک مرکزی انگلستان که به رشد سهام برخی از شرکتهای چند ملیتی کمک کرد. شاخص فوتسی100 بریتانیا با 9/0درصد افزایش در مقدار 3/6,730 واحد به کار خود پایان داد.
شاخصهای امریکایی در روز پنجشنبه افزایش یافتند. افزایش فوق ناشی از افزایش قابل ملاحظه سهام شرکت اپل در بخش تکنولوژی بود که به رشد بازار بزرگ امریکا کمک زیادی کرد. به طوری که دیگر شرکتهای حاضر با پیروی از شرکت اپل، در قیمتهای سبز معامله شدند و با روند افزایشی همراه بودند. میانگین شاخص صنعتی داوجونز با 1درصد یا 71/177 واحد افزایش به مقدار 48/18,212 واحد رسید که 4/3درصد آن ناشی از افزایش شرکت اپل بوده است. شاخص اس.اند.پی500 با 1درصد یا 49/21 واحد افزایش به مقدار 26/2,147 واحد رسید که مهمترین دلیل این رشد، افزایش ارزش سهام بخش تکنولوژی بود که منجر به رشد تمامی صنایع شد. شاخص ترکیبی نزدک بیشترین افزایش را میان شاخصهای امریکایی داشت و با 5/1درصد یا 92/75 واحد افزایش به مقدار 69/5,249 واحد رسید.
جمعه: بازارهای آسیایی آخرین روز هفته را با افزایش به پایان رساندند. افزایش فوق ناشی از رشد ارزش سهام عرضهکنندگان محصول اپل بود. در عین حال، وجود ابهاماتی درخصوص نتایج جلسات هفته آینده بانک مرکزی ژاپن و ایالات متحده امریکا باعث شد تا سرمایهگذاران منتظر نتیجه نهایی این نشستها باشند و معاملات با حجم بالا انجام نشود و در نتیجه بازارهای سهام نوسان زیادی نداشته باشند. به طوری که شاخص نیکی 7/0درصد و اس.اند.پی استرالیا با 1/1درصد افزایش به کار خود پایان دادند. بازار سهام کشورهای چین، هنگ کنگ، تایوان، کره جنوبی و مالزی برای جشنواره اواسط پاییز تعطیل بودند. بازارهای سهام اروپا در روز جمعه به دلیل متهم شناخته شدن بانک دویچه آلمان در دعاوی حقوقی مربوط به وام مسکن ایالات متحده افت کردند و حتی اخبار منتشره از تراز تجاری کشور ایتالیا که فراتر از انتظارات نیز ظاهر شد، نتوانست کمکی به بهبود روند بازار بکند. به طوری که شاخص استاکس600 با 7/0درصد کاهش در مقدار 82/337 واحد بسته شد. بازار سهام بریتانیا نیز روز منفی را پشت سر گذاشت که بیشترین کاهش مربوط به سهام شرکتهای بانکی میباشد و ناشی از محکوم شناخته شدن بانک دویچه آلمان میباشد که ملزم به پرداخت 14 میلیارد دلار به ایالات متحده در رابطه با وام مسکن شده است. شاخص فوتسی100 این کشور با 3/0درصد کاهش به مقدار 28/6,710 واحد رسید. بازارهای سهام امریکا نیز در آخرین روز هفته با افت مواجه شدند و دلیل آن، ناشی از افت قیمت نفت میباشد، که تأثیر آن نیز بر روی سهام شرکتهای بخش انرژی است، اما به عقیده تحلیلگران دلیل اصلی این کاهش، نگرانیها از نتیجه نامعلوم تصمیمی میباشد که توسط مقامات فدرال رزرو در نشست هفته بعد گرفته خواهد شد. به طوری که شاخص اس.اند.پی500 با 4/0درصد کاهش به مقدار 16/2,139 واحد افت کرد و میانگین شاخص صنعتی داوجونز با 5/0درصد کاهش به مقدار 8/18,123 واحد افت کرد و نهایتاً شاخص ترکیبی نزدک با 1/0درصد کاهش در مقدار 57/5,244 واحد بسته شد.
دوشنبه: معاملات آتی طلا برای چهارمین جلسه متوالی در روز دوشنبه با کاهش روبرو شد، علت اصلی این کاهشها میتواند ارزیابی سرمایهگذاران از اظهارات اخیر مقامات فدرال رزرو و همچنین انتظار بیشتر درخصوص ارائه سرنخهایی از طرف اکثر سخنرانان این هفته درباره سناریوی افزایش نرخ بهره امریکا باشد. روز دوشنبه، “نیل کاشکاری” رئیس بانک فدرال مینیاپولیس گفت نیاز مبرمی برای اقدام از طرف بانک مرکزی وجود ندارد. در طی یک سخنرانی، “دنیس لاکهارت” زئیس بانک فدرال آتلانتا نیز اظهار کرد، در عین حال به دلیل حساسیت بیش از حد بازارهای مالی به اظهارات سخنرانان فدرال رزرو، حاضر به بحث و اعلام نظر خود در رابطه با تصمیم بانک مرکزی در خصوص افزایش نرخ بهره نیست.
سهشنبه: معاملات آتی طلا در روز سهشنبه به دلیل افزایش ارزش دلار امریکا بار دیگر افت کرد. قیمت طلا برای پنجمین روز متوالی کاهش یافت و نتوانست روند نزولی خود را بشکند. “برینارد” فرماندار بانک فدرال که حامی کاهش نرخ بهره است با لحنی معترضانه گفت، بانک مرکزی باید در اقدام به افزایش نرخ بهره محتاطانه عمل کند. نظرات وی تنها چند دقیقه در معاملات فلز زرد تأثیر گذاشت و باعث افزایش آن شد، اما دوباره قیمتها افت کرد و به روند کاهشی خود ادامه داد. بازارهای مالی به سیگنالهای نهانی از “برینارد” و بهخصوص اظهارات همکاران وی، برای بالا بردن قیمت سهام، مقاومت نشان داده و کاهش یافتند. طلا نیز از ا ین قاعده مستثنی نبود و 77/8 دلار کاهش یافت تا به 05/1319 دلار در هر اونس رسید.
چهارشنبه: معاملات آتی طلا به علت رابطه معکوس با دلار امریکا و همچنین افت پنج روزه خود، مقدار اندکی در روز چهارشنبه افزایش یافت، اما سرمایهگذاران به دلیل وجود جلسات فدرال رزرو و بانک مرکزی ژاپن در هفته آینده، محتاطانه عمل میکنند، چراکه امکان تغییرات در سیاستهای پولی این دو کشور دور از انتظار نیست. به طوری که آتی طلا با سررسید ماه دسامبر 4/2 دلار یا 2/0درصد افزایش به 1/1,326 دلار در هر اونس رسید.
پنجشنبه: معاملات آتی طلا در روز پنجشنبه به عنوان ششمین جلسه از هفت جلسه معاملاتی با کاهش تسویه شد. دلیل این کاهش مواجه سرمایهگذاران با آمار اقتصادی منتشر شده توسط امریکا و همچنین انتظار آنان نسبت به نتایج نشست هفته آینده فدرال رزرو بود. آمارهای منتشره از اقتصاد کلان ایالات متحده توجهها را جلب کرد و تمرکز را در کوتاهمدت به حساسیت نرخ بهره در معاملات ارز و فلزات سوق داد. بانک مرکزی ژاپن و همچنین فدرال رزرو آمریکا هفته آینده نشستی جداگانه در رابطه با تغییر یا عدم تغییر سیاستهای پولی برگزار خواهند کرد که نتایج این نشستها، تأثیر مستقیم بر قیمت داراییهای دلاری مانند فلزات خواهد گذاشت. قرارداد آتی طلا برای سررسید ماه دسامبر با 1/8 دلار افت به 1,318 دلار در هر اونس رسید که کمترین حد خود در دو هفته گذشته بود.
جمعه: آتی طلا در آخرین روز از هفته برای هفتمین بار در طی هشت جلسه معاملاتی کاهش یافت و به پایینترین حد خود در سه ماه گذشته رسید. قیمت طلا در معاملات روز جمعه نزدیک به 2درصد کاهش یافت که این موضوع، ناشی از افزایش قابل ملاحظه ارزش دلار امریکا بود. افزایش ارزش دلار امریکا نیز ناشی از انتظارات فعالان بازار نسبت به نشست مقامات فدرال رزرو میباشد که در هفته آینده برگزار خواهد شد. معاملات آتی طلا در روز جمعه با سررسید ماه دسامبر با 8/7 دلار یا 6/0درصد افت به 2/1,310 دلار در هر اونس رسید.
دوشنبه: معاملات آتی نفت به علت گمانهزنیهای معاملهگران در رابطه با احتمال توافق جمعی میان تولیدکنندگان نفت برای کاهش تولید و پتانسیل افزایش نرخبهره توسط ایالات متحده، در اولین روز معاملاتی هفته افزایش یافت. گزارشی از کشورهای صادر کننده نفت نشان داد، کشورهای غیر اوپک احتمالاً تولید نفت خام خود را در نیمه دوم سال افزایش دهند و از طرف دیگر، کشورهای عضو اوپک برای ایجاد ثبات در بازار خواهان کاهش تولید هستند و برای رسیدن به یک مقدار معین کاهش در تولید باید منتظر توافقی باشند که در جلسه اواخر این ماه در رابطه با فریز نفت برگزار خواهد شد.
سهشنبه: معاملات آتی نفت در روز سهشنبه در پایینترین سطح خود در یک هفته اخیر به پایان رسید. این کاهش شدید ناشی از پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی مبنی بر کاهش تقاضای نفت خام و پیشی گرفتن عرضه از تقاضا در سال 2017 میباشد. در بورس نیویورک، نفت خام غرب تگزاس به سررسید ماه اکتبر با 3درصد کاهش به قیمت 9/44 دلار در هر بشکه تسویه شد. نفت خام برنت بورس آی.سی.ئی لندن نیز با 5/2درصد کاهش به پایینترین سطح خود از دوم سپتامبر رسید و به قیمت 1/47 دلار در هر بشکه معامله شد.
چهارشنبه: معاملات آتی نفت در روز چهارشنبه با روند رو به رشد معامله میشد که بالاخره با اعلام آمار هفتگی ذخایر نفتی امریکا افت شدیدی را به خود دید و در پایان جلسه معاملاتی فوق با یک کاهش غیرمنتظره به کار خود پایان داد. سقوط معاملات آتی نفت یک روز زودتر از گزارش آژانس بینالمللی انرژی، نشان میدهد که اشباع نفت خام جهانی میتواند بیشتر از مدتی که انتظار میرود به طول انجامد. بدین معنی که بازار نفت نمیتواند به سرعت با مازاد عرضه روبرو شود. قرارداد آتی نفت خام پایه غرب تگزاس 32/1 دلار یا 9/2درصد کاهش یافت و در 58/43 دلار در هر بشکه در بورس نیویورک معامله شد. در حالی که قبل از انتشار آمار ذخایر نفت امریکا به قیمت 44/44 دلار در هر بشکه معامله میشد.
پنجشنبه: معاملات آتی نفت پس از دو جلسه کاهش دوباره به جای اول خود برگشت. خط لولهای که حمل و نقل 2/1 میلیون بشکه بنزین در هر روز از طرق آن از تگزاس به نیوجرسی انتقال مییافت به دلیل نشت، متوقف شد. در جریان این حادثه 6,000 بشکه بنزین به هدر رفت. با این حال این شرکت اظهار کرد که اختلال پیش آمده طولانیمدت نخواهد بود و تا آخر هفته مجدداً جریان انتقال، راهاندازی خواهد شد. با انتشار این خبر، قیمت نفت خام پایه آمریکا افزایش یافت. به طوری که قرارداد آتی نفت پایه تگزاس اینترمدیت با سررسید ماه اکتبر با 46 سنت یا 1/1درصد افزایش به 34/44 دلار در هر بشکه رسید.
جمعه: معاملات آتی نفت نیز همانند طلا با افت شدیدی در آخرین روز هفته مواجه شد و به پایینترین سطح خود در بیش از یک ماه اخیر نزول کرد. این کاهش ناشی از شایعات شنیده شده مبنی بر افزایش صادرات کشورهای لیبی و نیجریه بود. معاملات آتی نفت خام پایه غرب امریکا با سررسید ماه اکتبر 88 سنت یا 2درصد کاهش یافت و به قیمت 03/43 دلار در هر بشکه در بازار بورس نیویورک معامله شد که بیشترین کاهش در طی یک ماه اخیر بود.