امروز : پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳

دوشنبه بازار ۳ تا ۹ آبان ۱۳۹۵ – شماره ۴۷


مهم‌ترین رخداد هفته اخیر، مخالفت عراق با توافق صورت گرفته بر سر کاهش تولید نفت در کشور الجزایر بود که افت ارزش این کالا را در پی داشت. تقریباً اکثر آمارهای اقتصادی در این هفته نیز ناامیدکننده و ضعیف‌تر از انتظارات بودند که باعث افت ارزش دلار امریکا و همچنین کاهش ارزش سهام در بازارها شدند، اما از طرف دیگر تقاضا در بازار فلزارت گرانبها را افزایش دادند.

دوشنبه: بازارهای سهام آسیا اولین روز هفته را با افزایش شروع کردند و در پایان این روز با اندکی کسب سود، کاهش روز قبل را جبران کردند. با توجه به آمارهای اقتصادی اعلام شده از کشور ژاپن، تراز تجاری این کشور هر چند ضعیف اما بهتر از پیش‌بینی‌های اقتصاددانان عمل کرد و موجب افزایش تقاضا در بازارهای سهام ژاپن و سایر کشورهای منطقه شد. به همین دلیل در پایان جلسه معاملاتی روز دوشنبه شاخص سهام نیکی 0/3درصد با رشد همراه شد و شاخص ترکیبی شانگهای چین نیز 1/2درصد رشد کرد و بالاترین سطح خود را طی دو ماه اخیر به ثبت رساند. شاخص‌های منطقه یورو در روز دوشنبه تقریباً بدون تغییر به کار خود پایان دادند. بازارهای اروپا نیز همانند آسیا از آمارهای اقتصادی تأثیر پذیرفتند. اعلام آمارهای اقتصادی فراتر از انتظار کشورهای آلمان و فرانسه در رابطه با شاخص مدیران خرید، مانع افت بازارهای سهام در این منطقه شد. به طوری‌که شاخص سهام یورو استاکس بدون نوسان، در سطح 344/26 واحد ثابت باقی ماند. اما بازار سهام کشور اسپانیا به دلیل اتمام وضع بغرنج و دشوار این کشور با رشد قابل ملاحظه‌ای همراه شد. شاخص سهام فیلیپس ان.وی.فیا برای کشور هلند نیز با افزایش 4/4درصدی توجه‌ها را به خود جلب کرد. بازار سهام این کشور به دلیل افزایش 18درصدی سود یکی از شرکت‌های بزرگ الکترونیکی در گزارش سه‌ماهه سوم که به نوعی موجب رشد تمام بخش‌های این بازار شد، با افزایش غیرمنتظره‌ای همراه بود. شرکت فوق در توجیه افزایش سود خود اظهار داشت، افزایش فروش در عملیات فناوری هسته‌ای مراقبت‌های بهداشتی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها موجب این رخداد شده است. بازارهای سهام در ایالات متحده امریکا پس از افت در اوخر هفته گذشته، همانند بازارهای آسیایی در روز دوشنبه رشد کردند. با انتشار اطلاعیه ادغام دو شرکت بزرگ اِی.تی.اَند.تی با هلدینگ کام.کَست، بازارهای سهام این کشور رشد کردند. به طوری که در پایان معاملات این روز شاخص اس.اند.پی500 با 0/5درصد یا به عبارتی 10 واحد افزایش که به واسطه رشد هشت صنعت از یازده صنعت حاضر در این گروه حاصل شد، به ارتفاع 2,151/33 واحدی صعود کرد. شاخص میانگین صنعتی داوجونز نیز کمتر از 0/5درصد رشد کرد. اما شاخص ترکیبی نزدک بیشترین افزایش را در این روز به ثبت رساند و با افزایش 1درصدی به سطح 5,310 واحد رسید.

سه‌شنبه: بازارهای سهام آسیا در روز سه‌شنبه از الگوی خاصی پیروی نکردند و بنا به شرایط و اخبار داخلی هر کشور افزایش یا کاهش یافتند. اما در این میان بازار سهام کشور کره با افت شدیدی مواجه شد. به دلیل اعلام شاخص تولید ناخالص داخلی این کشور که حاکی از رشد 2/7درصدی آن در مقیاس سالانه می‌باشد، شاخص کاسپی کاهش یافت، چراکه تولید ناخالص داخلی کشور کره از سه‌ماه دوم سال قبل تا سه‌ماهه دوم سال جاری 3/3درصد رشد کرده بود، اما مقیاس زمانی مشابه در سه‌ماهه سوم رشد 2/7درصدی آن را نشان داد که نسبت به دوره قبلی، کمتر رشد داشته است و همین عامل باعث ناامیدی سرمایه‌گذاران بازارهای سهام شد و تقاضا و نقدینگی نیز در این بازارها کاهش یافت. بازارهای سهام اروپا در دومین روز هفته با افت مواجه شدند. به دلیل کاهش ارزش سهام بانک‌های ایتالیایی و شرکت اِی.اِم.اِس اتریشی، شاخص‌های اروپایی کاهش یافتند. اعلام آمار کسب و کار منطقه یورو که توسط مؤسسه آی.اِف.او آلمان منتشر می‌شود و در آن شرایط فعلی و شش ماه آینده بیش از 7,000 کسب و کار به صورت پرسش و پاسخ نظرسنجی می‌شود، نشان داد افراد نسبت به شرایط کسب و کارهای فعلی خود احساس رضایت دارند و به آینده آن امیدوار هستند. اما شرکت اتریشی در گزارش عملکرد سه‌ماهه خود نتوانست بودجه خود را پوشش دهد و به دلیل از دست دادن یکی از مشتریان مهم خود برای سه‌ماهه چهارم سال جاری نیز کاهش عملکرد را پیش‌بینی کرد و همین عامل علی‌رغم اعلام آمار اقتصادی مناسب از این منطقه، باعث افت شاخص یورو استاکس600 به میزان 0/4درصد شد و آن را تا سطح 343 واحد کاهش داد. بازارهای سهام در ایالات متحده امریکا نیز همانند همه بازارهای سهام در سراسر دنیا در روز سه‌شنبه کاهش یافتند. اما افت سهام امریکا به دلیل فشار عرضه از سوی سرمایه‌گذارانی بود که نگران چگونگی اعلام آخرین نتایج عملکرد سه‌ماهه شرکت‌های بزرگ بودند. نگرانی سرمایه‌گذاران به جا بود و هر دو شرکت بزرگ “تری.اِم” و “وایرپول” عملکرد ناامیدکننده‌ای را ارائه کردند و شرکت “تری.اِم” که یکی از شرکت‌های حاضر در شاخص داوجونز می‌باشد، 3درصد افت کرد که البته شرکت‌های “مِرک”، “پروکتر و گمبل” با گزارش عملکرد مناسب تا حدودی مانع افت شدید شاخص شدند. عامل دیگری که سبب افت این بازارها شد، اعلام آمار ناامیدکننده شاخص تمایلات مصرف‌کننده در این کشور بود. به طوری که در پایان جلسه معاملاتی شاخص‌های داوجونز 0/3درصد، اس.اند.پی 0/4درصد و نزدک 0/5درصد افت کردند.

چهارشنبه: بازارهای سهام آسیا به طور گسترده‌ای در روز چهارشنبه کاهش یافتند. در پی افت بازارهای سهام امریکا ناشی از گزارش ناامیدکننده از آمارهای اقتصادی این کشور در روز گذشته، همه بازارهای سهام در آسیا نیز به جز بازار سهام کشور ژاپن با افت مواجه شدند. به طوری که شاخص کاسپی کره با 1/1درصد، بازار سهام نیوزلند با 1/5درصد و شاخص هانگ سنگ 0/1درصد با افت مواجه شدند، اما شاخص نیکی ژاپن تنها بازار سهام در آسیا بود که با رشد همراه شد و در نهایت با 0/2درصد افزایش به کار خود پایان داد. افت ارزش نفت از ابتدای این هفته در نهایت تأثیر خود را در بخش سهام انرژی گذاشت و با کاهش قیمت نفت که سبب سقوط بخش انرژی شد، بازارهای سهام اروپا در روز چهارشنبه با افت مواجه شدند. در اوایل جلسه معاملاتی که به دلیل کاهش شدید قیمت نفت خام، بخش انرژی افت قابل ملاحظه‌ای کرده بود، با اعلام کاهش ذخایر موجودی نفت خام آمریکا قیمت این کالای استراتژیک در بازار انرژی برگشت و در نهایت افت 0/5درصدی را در بخش نفت و گاز رقم زد. به همین دلیل شاخص یورو استاکس600 اروپا 0/4درصد کاهش یافت و به سطح 341/76 واحد تنزل یافت. بازار سهام انگلستان نیز در روز چهارشنبه به دلیل کاهش ارزش در سهام فلزات و همچنین افت ارزش نفت بیشترین کاهش خود را در یک هفته اخیر رقم زد. شاخص فوتسی100 این کشور با 0/9درصد کاهش در سطح 6,958 واحد به کار خود پایان داد. بازارهای سهام ایالات متحده روز متفاوتی را پشت سر گذاشتند. با توجه به افت شدید ارزش نفت خام به دلیل مخالفت‌های کشور عراق با طرح کاهش تولید، قیمت سهام شرکت‌هایی که در بخش انرژی فعالیت دارند به صورت چشم‌گیری با افت مواجه شدند و بازار نیز به تبعیت از این رخداد در رنج‌های قیمتی منفی به کار خود پایان داد. در پایان جلسه معاملاتی روز چهارشنبه، شاخص اس.اند.پی500 کمتر از 0/2درصد نوسان داشت و با این میزان کاهش به سطح 2,139/4 واحد افت کرد. شاخص ترکیبی نزدک با بیش از 0/6درصد کاهش به سطح 5,250 واحد افت کرد، اما شاخص صنعتی داوجونز 0/2درصد افزایش یافت و به سطح 18,199 واحد صعود کرد.

پنجشنبه: اکثر بازارهای سهام آسیا در روز پنج‌شنبه کاهش یافتند. با توجه به تمرکز سرمایه‌گذاران به معاملات ضعیف نفت و همچنین آمارهای اقتصادی ناامیدکننده کشور چین، تقاضا برای بازارهای سهام با افت مواجه شد. به طوری که شاخص سهام اس.اند.پی استرالیا 1/2درصد و شاخص تایکس تایوان 0/7درصد افت کردند. حتی با وجود اعلام آمارهای اقتصادی کاملاً خوش‌بینانه از کشور ژاپن، شاخص سهام نیکی این کشور نیز 0/3درصد افت کرد. اما شاخص کاسپی کره تنها بازار در آسیا بود که 0/5درصد سود عاید سهام‌داران نمود. بازارهای سهام اروپا در روز پنج‌شنبه با نوسان اندک به کار خود پایان دادند. پس از اعلام آمارهای اقتصادی امیدوارکننده کشور انگلستان از جمله رشد فراتر از انتظار تولید ناخالص داخلی این کشور، بازارهای سهام اروپا با اندکی کاهش بسته شدند. به صورت دقیق‌تر، شاخص یورو استاکس600 با کمتر از 0/1درصد کاهش به سطح 341/7 واحد رسید. اما شاخص سهام فوتسی100 انگلستان با اعلام آمارهای مزبور 0/4درصد افزایش یافت و به ارتفاع 6,986/57 واحد صعود کرد. بازارهای سهام ایالات متحده پس از یک جلسه نوسان زیاد در رنج‌های قیمتی مثبت و منفی در روز پنج‌شنبه با اندکی افت به کار خود پایان دادند. به دلیل افزایش قابل ملاحظه در بازده اوراق قرضه، بخش‌های تدافعی از جمله بخش املاک و مستغلات با عرضه یکجا مواجه گردیدند و موجب افت ارزش شاخص‌ها در این کشور شدند. به طوری که در پایان معاملات این روز با افت هشت بخش از یازده بخش حاضر، شاخص اس.اند.پی 0/3درصد کاهش یافت و به سطح 2,133 واحدی سقوط کرد. در این میان بخش املاک و مستغلات با 2/5درصد بیشترین کاهش را داشت. شاخص میانگین صنعتی داوجونز نیز با 0/2درصد کاهش به سطح 18,169/7 واحد تنزل یافت و در نهایت شاخص ترکیبی نزدک با 0/6درصد کاهش در سطح 5,216 واحد به کار خود پایان داد.

جمعه: بازار سهام ژاپن برخلاف سایر شاخص‌های آسیایی که با افت مواجه شدند، در آخرین روز هفته با رشد همراه بود. با توجه به اعلام ضعیف‌تر از انتظار اکثر آمارهای اقتصادی، ارزش دلار در مقابل دیگر ارزها کاهش یافت و همچنین موجب کم‌رنگتر شدن احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو شد. احتمال ثابت ماندن نرخ بهره، افزایش بازده اوراق قرضه جهانی را سبب گردید و قیمت سهام شرکت‌های مالی در ژاپن که این اوراق را در ترازنامه خود دارند، افزایش یافت. به طوری که شاخص سهام این کشور 0/6درصد رشد کرد، در حالی که شاخص‌های هانگ سنگ 0/8درصد، کاسپی کره جنوبی و اس. اند.پی استرالیا 0/2 درصد کاهش یافتند. بازارهای سهام اروپا در روزجمعه پس از به‌روزرسانی صورت‌های مالی شرکت‌ها براساس عملکرد واقعی سه‌ماهه سوم سال با افت مواجه شدند. با توجه به اعلام ناامیدکننده عملکرد واقعی سه‌ماهه اکثر شرکت‌ها از جمله شرکت “انهایزر-بوش اِنبو” که بودجه سالانه خود را براساس آن تعدیل کردند، بازارهای سهام منطقه یورو کاهش یافتند. در پایان جلسه معاملاتی این روز شاخص استاکس یورو600 با 0/3درصد کاهش به سطح 340/8 واحد سقوط کرد. اما برخلاف شرکت‌هایی که در منطقه یورو فعالیت می‌کنند، شرکت‌های بزرگ بریتانیایی در گزارش سه‌ماهه سوم، عملکرد مناسبی از خود به نمایش گذاشتند و موجب رشد 0/1درصدی شاخص فوتسی100 این کشور شدند. بازارهای سهام ایالات متحده امریکا در یک روز معاملاتی کم‌نوسان با اندکی کاهش، به کار خود در این هفته پایان دادند. با توجه به شایعات مطرح شده از محتوای ایمیل‌های هیلاری کلینتون که موجب خدشه‌دار شدن اذعان عمومی در این کشور شده است، پلیس فدرال تصمیم به از سرگیری تحقیقات خود در این خصوص گرفت و این موضوع نوعی عدم اطمینان سیاسی در بازارهای سهام ایجاد کرد و موجب افت شاخص‌ها شد. به‌طوری که در پایان جلسه معاملاتی شاخص‌های اس.اند.پی 0/3درصد، داوجونز 0/05درصد و نزدک با 0/5درصد افت در روز جمعه بسته شدند.



47-4



47-3





دوشنبه: قیمت طلا در روز دوشنبه با کاهش مواجه شد. اعلام آمارهای اقتصادی امیدوارکننده از کشور امریکا در این روز، موجب تقویت دلار در بازار ارز شد و طلا نیز به واسطه آن افت کرد. با توجه به این‌که شاخص مدیران خرید در این کشور بهتر از انتظارات ظاهر شد، ارزش دلار نیز بالاترین سطح خود در طی هشت ماه گذشته را دوباره لمس کرد که این موضوع، باعث کاهش تقاضا در بازار فلزات گرانبها شد. قرارداد آتی طلا به سررسید ماه دسامبر 0/3درصد یا 4 دلار از ارزش خود را از دست داد و به نرخ 1,263/7 دلار در هر اونس معامله شد.

سه‌شنبه: طلا در روز سه‌شنبه پس از کاهش روز قبل در بالاترین سطح خود طی سه هفته گذشته معامله شد. عدم قطعیت پیش از انتخابات ریاست جمهوری امریکا موجب تضعیف دلار، تضعیف سهام امریکا و بهبود تقاضا در بازار فلزات گردید. به طوری که در پایان جلسه معاملاتی این روز قرارداد آتی طلا به سررسید ماه دسامبر 0/8درصد یا 9/9 دلار افزایش یافت و هر اونس به نرخ 1,273/6 دلار داد و ستد شد. اما با وجود رشد روز سه‌شنبه، قیمت طلا از ابتدای این ماه تاکنون 3/1درصد کاهش یافته است.

چهارشنبه: طلا پس از افزایش روز قبل که به بالاترین سطح خود در سه هفته اخیر رسیده بود، در روز چهارشنبه عقب‌نشینی کرد و دوباره با افت مواجه شد. به واسطه چشم‌انداز مثبتی که سرمایه‌گذاران نسبت به احتمال افزایش نرخ بهره دارند، کالاها در بازار فلزات تحت فشار عرضه قرار گرفتند و میزان اندکی از ارزش خود را از دست دادند. نتیجه نشست جلسه فدرال رزرو و انتخابات ایالات متحده، هر دو در ماه بعدی مشخص خواهد شد. اما به واسطه دلایل گفته شده، قیمت طلا در پایان جلسه معاملاتی با 0/6درصد کاهش به نرخ 1,266/6 دلار در هر اونس داد و ستد گردید.

پنجشنبه: قیمت طلا در روز پنج‌شنبه به دلیل اعلام ضعیف‌تر از انتظار شاخص سفارش برای کالاهای بادوام در ایالات متحده امریکا رشد کرد. با اعلام آمارهای اقتصادی ناامیدکننده این کشور، عدم اطمینان فعالان بازار نسبت به احتمال افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو بیشتر و بیشتر می‌شود و موجب افت دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر شده و به واسطه آن طلا نیز افزایش می‌یابد. در پایان جلسه معاملاتی این روز قرارداد آتی فلز زرد به سررسید ماه دسامبر با 0/2درصد افزایش به نرخ 1,269/5 دلار در هر اونس معامله گردید. فلز نقره نیز با 0/1درصد افزایش به سطح17/64 دلار در هر اونس رسید.

جمعه: اتفاقات اخیر به وجود آمده در حاشیه انتخابات ریاست جمهوری امریکا، بازار طلا را نیز تحت تأثیر خود قرار داد و در آخرین روز هفته قیمت طلا به عنوان یک دارایی امن برای سرمایه‌گذاران افزایش یافت. قیمت طلا برای سومین روز در این هفته افزایش یافت و به بالاترین سطح خود در حدود چهار هفته اخیر نزدیک شد. با توجه به شایعات مطرح شده از محتوای ایمیل‌های هیلاری کلینتون که موجب خدشه‌دار شدن اذعان عمومی شده است، پلیس فدرال تصمیم به از سرگیری تحقیقات خود در این خصوص گرفت و این موضوع نوعی عدم اطمینان سیاسی در بازارها ایجاد کرد که افت ارزش دلار این کشور در مقابل ارزهای دیگر را به دنبال داشت. در نهایت سرمایه‌گذاران به این نتیجه رسیدند که سرمایه خود را در دارایی‌های کم‌ریسک و مطمئن سرمایه‌گذاری کنند. با اشاره به دلایل یاد شده، نقدینگی از بازارهای پر ریسک همانند بازار سهام خارج و به سمت بازار طلا سوق داده شد و تقاضا برای این فلز گرانبها افزایش یافت. به طوری که در پایان معاملات این روز قیمت طلا با 0/6درصد رشد به نرخ 1,276/8 دلار در هر اونس معامله شد.

47-7





47-8



دوشنبه: قیمت نفت پس از رشد در هفته گذشته، به دلیل اتفاقات رخ داده در سازمان کشورهای صادرکننده نفت در این روز عقب‌نشینی کرد. با توجه به توافق میان کشورهای صادرکننده نفت در خصوص کاهش تولید برای بهبود قیمت که در آن کشورهای ایران، لیبی و نیجریه از اجرای این توافق‌نامه مستثنی شده‌اند، کشور عراق نیز خواستار مستثنی شدن از این پیمان شد و موجب سفر اجباری “بارکیندو” رییس سازمان کشورهای صادرکننده نفت به این کشور گردید. با انتشار خبرهای یاد شده در بین معامله‌گران نفت، قیمت این کالا با افت مواجه شد. به طوری که قرارداد آتی نفت خام اینترمدیت امریکا به سررسید ماه دسامبر 0/7درصد کاهش یافت و به بشکه‌ای 50/52 دلار در بورس نیویورک معامله گردید. قرارداد آتی نفت خام برنت نیز که در بورس لندن داد و ستد می‌شود، 0/6درصد کاهش یافت و به نرخ 51/46 دلار در هر بشکه بسته شد.

سه‌شنبه: قیمت نفت خام در دومین روز هفته نیز کاهش یافت. پس از عدم تمایل عراق به همکاری با کشورهای صادرکننده نفت، احتمال شکست خوردن طرح کاهش تولید برنامه‌ریزی شده توسط سازمان اوپک بیشتر شده است. به دلیل شرایط نامناسب امنیتی که داعش در این کشور به وجود آورده است، وزیر نفت عراق مدعی شد، این کشور به موجب جنگ و مقابله با تروریسم، امکان کاهش در تولید نفت خود را ندارد و باید از طرح پیشنهادی سازمان اوپک مستثنی باشد. همین عامل، قیمت نفت در بورس نیویورک را به کمتر از 50 دلار کاهش داد، به طوری که نفت خام اینترمدیت امریکا 1/1 درصد افت کرد و به نرخ 49/96 دلار در هر بشکه داد و ستد شد. نفت خام برنت نیز 0/3درصد کاهش یافت و بشکه‌ای به نرخ 50/79 دلار معامله گردید.

چهارشنبه: قیمت جهانی نفت خام در روز چهارشنبه در پایین‌ترین سطح خود در طی سه هفته اخیر معامله شد. ارزش هر بشکه نفت خام به دلیل تلاش سازمان کشورهای صادرکننده نفت برای فریز آن، بیشتر از 10درصد رشد کرد و به بالای 50 دلار رسید. اما با مخالفت کشور عراق با این طرح به عنوان یکی از اعضای سازمان اوپک، قیمت نفت خام از ابتدای این هفته روند نزولی را در پیش گرفته و در روز چهارشنبه نیز با افت بیش از یک درصدی مواجه شد. در پایان جلسه معاملاتی این روز، قرارداد آتی نفت خام اینترمدیت امریکا به سررسید ماه دسامبر با 1/6درصد کاهش به نرخ 49/18 دلار رسید و نفت خام برنت نیز که در بورس لندن معامله می‌شود، با 1/6درصد کاهش به نرخ 50 دلار در هر بشکه داد و ستد شد.

پنجشنبه: قیمت نفت خام پس از سه روز کاهش متوالی از ابتدای هفته اخیر، در روز پنج‌شنبه افزایش یافت و تولیدکنندگان عمده این کالا را امیدوار کرد. قیمت نفت خام با توجه به آمار اعلام شده در روز قبل مبنی بر کاهش ذخایر نفت خام امریکا که برای هشتمین هفته متوالی اتفاق می‌افتد، در رنج‌های مثبت داد و ستد گردید. طبق اعلان سایت خبرگزاری رویترز، به گفته مقامات کشور روسیه وزرای انرژی کشورهای صادرکننده نفت خام حاشیه خلیج فارس، از جمله عربستان، حاضر به کاهش 4درصدی تولید نفت خود می‌باشند. با توجه به اظهارات یاد شده، در پایان معاملات این روز، نفت اینترمدیت امریکا 1/1درصد افزایش یافت و به نرخ 49/72 دلار رسید و نفت خام برنت نیز با 1درصد افزایش به نرخ 50/47 دلار در هر بشکه خرید و فروش شد.

جمعه: برای اولین بار از اواسط ماه سپتامبر با کاهش شدید در این روز، قیمت نفت در مجموعِ یک هفته با افت مواجه شد. به دلیل عدم قطعیت به وجود آمده در خصوص اجرای طرح پیشنهادی سازمان اوپک انتظار می‌رود، در جلسه پایان هفته، تولیدکنندگان عمده نفت پیشنهادهایی برای جلوگیری از تولید مازاد بر عرضه این کالا ارائه دهند. اما با مخالفت کشور عراق از طرح اوپک، قیمت نفت خام همچنان در یک مسیر نزولی قدم بر می‌دارد و در پایان معاملات روز جمعه نفت پایه اینترمدیت امریکا با افت 2/1درصدی، هر بشکه به نرخ 48/7 دلار معامله شد. نفت خام برنت نیز در بورس لندن با 1/5درصد افت به نرخ 49/7 دلار در هر بشکه داد و ستد گردید.

47-9




دانلود نسخۀ PDF